Αρχική / Διατροφή / Μέταλλα: Τα ξεχασμένα ιχνοστοιχεία
Μέταλλα: Τα ξεχασμένα ιχνοστοιχεία thumbnail

Μέταλλα: Τα ξεχασμένα ιχνοστοιχεία

Όλοι έχουμε ακούσει για τα μέταλλα, τα ανόργανα εκείνα στοιχεία που, σε μικρές ποσότητες μαζί με τις βιταμίνες, θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και γενικά για την υγεία μας. Πολύ λίγοι γνωρίζουμε την αναγκαιότητά τους, τις ιδιότητάς τους, τη λειτουργία τους, την ποσότητα που χρειαζόμαστε από το καθένα, τις τροφές που τα περιέχουν, καθώς επίσης και το αν χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής για να προσλάΒουμε τις απαιτούμενες ποσότητες καθημερινά.

Προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, είναι απαραίτητο να αναλύσουμε διεξοδικό το ρόλο των μετάλλων. Κατ’ αρχάς, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα μέταλλα ασκούν επίδραση σχεδόν σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας. Οι μύες μας δεν μπορούν να συσπαστούν χωρίς αυτά, τα νεύρα μας δεν μπορούν να μεταδώσουν τα ερεθίσματά τους χωρίς αυτά, το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει πρωτεΐνη και γλυκόζη χωρίς αυτά, η γεύση μας και η μυρωδιά μας χάνονται χωρίς αυτά, τα δόντια και γενικά τα κόκαλά μας μειώνουν τη μάζα τους χωρίς τα μέταλλα. Όπως, λοιπόν, γίνεται κατανοητό η αναγκαιότητά τους είναι αυταπόδεικτη.

Ας αναλύσουμε, όμως, ένα ένα τα βασικά μέταλλα, τη λειτουργία τους για τον οργανισμό μας, τις πηγές (τροφές) από τις οποίες μπορούμε να τα προσλάβου- με, καθώς και τις ελάχιστες ποσότητες που πρέπει να προσλαμβάνουμε από το καθένα. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι όσο αναγκαίο είναι να προσλαμβάνουμε κάποιες ποσότητες μετάλλων καθημερινά, άλλο τόσο είναι αναγκαίο οι ποσότητες αυτές να είναι οι προτεινόμενες από τη σύγχρονη έρευνα και να μην υπερβαίνουν τα ανώτερα επιτρεπτά όρια, διότι τότε η τοξικότητά τους θα προκα- λέσει Βλάβη στον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, μεγάλη ποσότητα νατρίου μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, ενώ μεγάλη ποσότητα μαγγανίου θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου. Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό είναι οι ποσότητες να κινούνται μέσα στο επιτρεπτό όριο, είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι τόσο η μικρή όσο και η υπερβολική ποσότητα ποτάσιου μπορεί να προκαλέσει άτακτη καρδιακή συχνότητα. Το ίδιο ισχύει και με το ασβέστιο, το οποίο σε μη σωστές δόσεις μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.

Η λύση, ωστόσο, δεν είναι όσο σύνθετη φαίνεται. Δε χρειάζεται να καταφύγουμε στον εντοπισμό της σωστής δοσολογίας μετάλλων, αν δεν υπάρχει κάποιο διαπιστωμένο πρόβλημα έλλειψης. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών καλύπτει με απόλυτη επάρκεια όλες τις ανάγκες θρεπτικών συστατικών και επομένως και μετάλλων. Γι’ αυτό, η λέξη που ταιριάζει στον όρο "υγιεινή διατροφή" είναι ισορροπία.


metaoor


OEITOVPflR


ΠΗΓΗ (πρόσΓΐηψηΞ)


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

(RDR)


ΑΣΒΕΣΤΙΟ (Calcium)


Κατασκευή δοντιών και οστών, μεταφορά κεντρικών ερεθισμάτων, πήξη του αίματος


Γαλακτοκομικά προϊόντα, σκούρα πράσινα λαχανικά, οστρακόδερμα


1.200 mg


ΦΩΣΦΟΡΟΣ

(Phosphorus)


Κατασκευή δοντιών και οστών, μέρος της κυτταρικής μεμβράνης και του ΑΤΡ ενεργειακό μόριο του σώματος


Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά, ολόκληρα σιτηρά


1.200 mg


ΜΑΓΝΗΣΙΟ

(Magnesium)


Κατασκευή οστών, μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων, σχηματισμός πρωτεϊνών


Λαχανικά, φασόλια, αμύγδαλα,γάλα, φρούτα


350 mg


ΝΑΤΡΙΟ

(Sodium)


Ηλεκτρολύτης που διατηρεί την αρτηριακή πίεση, Βοηθάει στην απορρόφηση της γλυκόζης, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών διά μέσου της κυτταρικής μεμβράνης.


NACC

Χλωριούχο νάτριο


50 mg


ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (Zinc)


Μεγάλη η συμβολή του στην ανάπτυξη και στη σεξουαλική ωρίμανση, καθορίζει την όρεξη και τη γεύση, συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και του μεταβολισμού, καθώς, επίσης, στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά


2.000 mg


ΠΟΤΑΣΙΟ ΚΑΛΙΟ (Potassium)


Ηλεκτρολύτης που διατηρεί την αρτηριακή πίεση, επιδρά στην ανάπτυξη, στη σύνθεση της πρωτεΐνης και του γλυκογόνου, στη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων και στη μυϊκή χαλάρωση.


………..

Φρούτα και λαχανικά, κρεατικά, γάλα


2.000 mg


ΜΑΓΓΑΝΙΟ

(Manganese)


Κατασκευή οστών, σχηματισμός χοληστερίνης, μεταβολισμός των υδατανθράκων


Ξηροί καρποί, ολόκληρα σιτηρά, όσπρια, τσάι, λαχανικά, φρούτα


2-5 mg


ΧΑΛΚΟΣ (Copper)


Συγκέντρωση σιδήρου, ανάπτυξη ιστών, μέρος πολλών ενζύμων


Οστρακόδερμα, ξηροί καρποί, κρέας, ψάρι, πουλερικά


1,5-3 mg


ΧΡΩΜΙΟ (Chromium)


Συγκέντρωση γλυκόζης


Λαχανικά, σιτηρά, τυριά, κρεατικά


450-200 mg


 
Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή” Γιώργος ΜουλίνοςΕυχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X