Αρχική / More / Anna's Notes / Eθνική Ελλάδας- Σερβία: Ένας λόγος της ήττας που λίγοι γνωρίζουν
Eθνική Ελλάδας- Σερβία: Ένας λόγος της ήττας που λίγοι γνωρίζουν thumbnail

Eθνική Ελλάδας- Σερβία: Ένας λόγος της ήττας που λίγοι γνωρίζουν

Έκατσα με λαχτάρα να δω τον αγώνα της εθνικής με τη Σερβία μαζί με το 50 % των Ελλήνων και η απογοήτευσή μου με έκανε να αναρωτηθώ το γιατί μπορεί μια ομάδα ταλαντούχα να αποκτήσει την ψυχολογία του ηττημμένου και να συντριβεί. Όχι γιατί η ίδια δεν είχε τις δυνατότητες αλλά γιατί στην πρώτη δυσκολία οι παίκτες έχασαν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και παραδόθηκαν.


Αναρωτήθηκα ποιος είναι ο μηχανισμός της ψυχολογίας του looser… Γιατί αυτή ήταν η εικόνα που αντίκρυσα χτες. Μίλησα με τη κλινική συμβουλευτική ψυχολόγο Μαρκέλλα Καπλάνη.


Άννα Δρούζα 
"Η ήττα μίας ομάδας, όπως και η νίκη άλλωστε, οφείλονται πολλές φορές, αν όχι πάντα, στην ψυχολογία της. Πιο συγκεκριμένα, και με επιστημονική ορολογία, μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα παίζει η αυτο-εκπληρούμενη προφητεία. Αυτό σημαίνει πως οι σκέψεις, προσδοκίες και τα συναισθήματα που τρέφει η ομάδα για το πιθανό αποτέλεσμα ενός αγώνα έχουν μεγάλη επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα διότι επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο κατά τον οποίο θα δράσει η ομάδα. Εάν λοιπόν, νιώσουν πως χάνουν και δεν έχουν ελπίδες, οι παίκτες τις ομάδας μπορεί να διαμορφώσουν την πεποίθηση πως είναι ήδη ηττημένοι. Αυτόματα, αυτή η σκέψη λειτουργεί αποτρεπτικά και προκαλεί ανάλογες αντιδράσεις σωματικές, όπως φυσική κατάπτωση. Έτσι, τελικά, εκπληρώνεται η “προφητεία” και όντως χάνει η ομάδα, όχι όμως γιατί είχαν κάποιες παραφυσικές ικανότητες οι αθλητές μα επειδή υποσυνείδητα μόνοι τους επηφέρανε αυτό το αποτέλεσμα με τον τρόπο που δράσανε.

 

Δυστυχώς ή ευτυχώς οι εξωτερικοί παράγοντες πάντα επηρέαζαν και θα επηρεάζουν την ψυχολογία μας σε κάποιο βαθμό. Το θέμα είναι πόσο γερές βάσεις έχουμε μέσα μας, πόσο εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, ώστε να παίρνουμε δυνάμεις και να μην είμαστε σαν φύλλο στον αέρα που χάνει τον έλεγχο κάθε που φυσάει. Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος του προπονητή στον αθλητισμό – είναι εκεί για να δώσει στους παίκτες ελπίδα… την πίστη πως ότι και να γίνει μπορούν και έχουν τις δυνατότητες και ικανότητες να είναι νικητές!"

 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X