Αρχική / Διατροφή / Ο ρόλος των πρωτεϊνών στη διατροφή μας
Ο ρόλος των πρωτεϊνών στη διατροφή μας thumbnail

Ο ρόλος των πρωτεϊνών στη διατροφή μας
Το επόμενο θέμα είναι η πρωτεΐνη, ίο δεύτερο από τα τρία θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπη], που περιέχονται στις τροφές που καταναλώνουμε. Η πρωτεΐνη είναι, όμως, και ένα από τα συστατικά από τα οποία είμαστε φτιαγμένοι. Οι γραμμωτοί [σκελετικοί] και οι σπλαχνικοί μύες, το δέρμα μας ακόμα και τα νύχια ή τα μαλλιά μας αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία είναι οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών.Όταν, λοιπόν, καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, δεν ικανοποιούμε μόνο τις γευστικές μας επιθυμίες, ούτε απλώς τροφοδοτούμε το σώμα μας με ένα θρεπτικό συστατικό που θα καταναλωθεί για την εξασφάλιση ενέργειας, αλλά επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να πετύχουμετην πλήρη επαναδόμηση των μυϊκών μας ιστών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.

Για να επιτευχθεί, όμως, η πλήρης επαναδόμηση των ιστών, θα πρέπει να ισχύει μια Βασική προϋπόθεση: η προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη να είναι ίση με αυτήν που καταναλώνεται (την αποβαλλόμενη). Η ισορροπία αυτή ονομάζεται ισορροπία αζώτου και είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη προκειμένου να μην καταστρέφουμε καθημερινά μικρές ποσότητες μυϊκού ιστού, που τόσο έχουμε ανάγκη, και, μαζί με αυτόν, να μη μειώνουμε το μεταβολισμό μας, αλλά ούτε και να αισθανόμαστε όλη αυτή την ανεξήγητη κούραση που κατά καιρούς οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει. θα πρέπει να επισημανθεί, ακόμα, ότι δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση να βρεθεί κάποιος σε θετική ισορροπία αζώτου ακολουθώντας τον ελληνικό τρόπο καθημερινής διατροφής και ότι η ισορροπία αζώτου, όπως και η ισορροπία γενικά θρεπτικών συστατικών, είναι αποτέλεσμα ; ισορροπημένης διατροφής.

Αλλά ας δούμε τι θεωρείται ισορροπημένη διατροφή στην Ελλάδα.Όταν το καθημερινό μας διαιτολόγιο περιλαμβάνει για πρωινό δύο φρυγανιές με Βούτυρο και μέλι, για σνακ (ενδιάμεσο γεύμα] μία τυρόπιτα, για μεσημεριανό μία μακαρονάδα με τυρί και σαλάτα και για βραδινό δημητριακά μεγάλα, τότε λανθασμένα θα θεωρούνταν ενδεχομένως από τους περισσότερους ένα καλό διαιτολόγιο του μέσου'Ελληνα. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη διατροφή δεν καλύπτει ούτε κατά το ήμισυ το αποβαλλόμενο άζωτο, με αποτέλεσμα να θυσιάζουμε κάθε μέρα και λίγο από τον κυτταρικό μας ιστό, αφού βρισκόμαστε σε αρνητική ισορροπία αζώτου.

Η πρωτεΐνη χωρίζεται σε δύο Βασικά είδη: τη ζωική και τη φυτική. Η ζωική βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψαρικά, το γάλα και αλλού ενώ η φυτική στις πρωτεΐνες που περιέχουν τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα λαχανικά κ.λπ. Ασφαλώς, η ζωική πρωτεΐνη είναι υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του ότι περιέχει όλα τα ουσιαστικά αμινοξέα, αυτά, δηλαδή, που δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό με συνδυασμούς άλλων αμινοξέων. Από τις ζωικές πρωτεΐνες, πρώτη από άποψη αφομοίωσης είναι αυτή του αυγού, με δεύτερη στη σειρά αυτή του γάλακτος, ενώ έπονται του ψαριού, των πουλερικών και του κρέατος. Από τις φυτικές πρωτεΐνες καλύτερες από άποψη αφομοίωσης είναι όσες τείνουν να πληρούν τον απαραίτητο αριθμό των ουσία – στικών αμινοξέων, με πρώτη αυτή της σόγιας, ενώ έπο- νται οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Αυτό, Βέβαια, που πρέπει να ληφθεί υπόψη όσον αφορά την κατανάλωση της πρωτεΐνης είναι η περιεκτικότητα σε λίπος των τροφών που θεωρούνται υψηλές σε πρωτεΐνη, μια και ορισμένες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως είναι το κρέας (κόκκινο), τα ολόπαχα γαλακτοκομικά, ο κρόκος του αυ – γού και οι ξηροί καρποί, είναι μεν κα λές μορφές πρωτεΐνης, αλλά έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον αριθμό των θερμίδων και κατ’ επέκταση τις λιποαποθήκες μας.

Απαραίτητο είναι, επίσης, να βρεθεί η χρυσή τομή στην πρόσληψη πρωτεΐνης. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να υπερβαίνουμε κατά πολύ την ποσότητα που χρειαζόμαστε, διότι όλη η περίσσια ποσότητα (όσο και αν κάποιοι ειδικοί έχουν αντίθετη άποψη], θα μετατραπεί σε λίπος, αλλά επιπρόσθετα θα επιβαρύνει και τη λειτουργία των νεφρών μας, μια και αυτά επιφορτίζονται με τη διαδικασία αποβολής υποπροϊόντων που προέρχονται από την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι αναγκαίο να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης ή μείξη φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλών λιπαρών σε κάθε γεύμα, προκειμένου να διατηρείται θετική η πρόσληψή μας χωρίς να παίρνουμε μεγάλες ποσότητες λιπα

ρών και χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με τις διαδικασίες αποβολής επικίνδυνων υποπροϊόντων.

Ιδανικές λύσεις θεωρούνται το ασπράδι του αυγού, τα άπαχα ή τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, το ψάρι, το στήθοςτου κοτόπουλου (προσοχή στην πέτσα], το στήθος της γαλοπούλας, η σόγια, τα δημητριακά και τα όσπρια, χωρίς φυσικά την προσθήκη ζωικών λιπαρών, όπως είναι το βούτυρο, η μαργαρίνη κ.λπ., που μπορεί να προσφέρουν γεύση, αλλά επιβαρύνουν τιςλιποαποθήκες μας.
Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή” Γιώργος ΜουλίνοςΕυχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X