Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Αποβολή: Γιατί συμβαίνει και ποια είναι τα συμπτώματα;
Αποβολή: Γιατί συμβαίνει και ποια είναι τα συμπτώματα; thumbnail

Αποβολή: Γιατί συμβαίνει και ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι περισσότερες αποβολές -το 80% περίπου-συμβαίνουν τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης και οφείλονται σε μια «εφάπαξ» χρωμοσωμική ανωμαλία. Οι όψιμες αποβολές, μετά τις 12 εβδομάδες, οφείλονται συνήθως σε ένα υποκείμενο πρόβλημα της μητέρας ή σε σοβαρό πρόβλημα του μωρού.


Ενώ η αποβολή δεν επηρεάζει σοβαρά την υγεία της γυναίκας, μπορεί να έχει σοβαρό συναισθηματικό αντίκτυπο. Ακόμα και αν γνωρίζετε ότι είναι κάτι σύνηθες, η κατάσταση δεν γίνεται ευκολότερη για εσάς.


Γιατί συμβαίνει;
Η αποβολή σε αρχικό στάδιο οφείλεται συνήθως σε πρόβλημα του συνδυασμένου γενετικού σας υλικού (χρωμοσώματα), μετά τη γονιμοποίηση. Αυτό είναι πιθανότερα τυχαίο γεγονός και μάλλον δεν οφείλεται σε υποκείμενο πρόβλημα, είτε δικό σας ή του συντρόφου σας.

Υπάρχουν όμως παράγοντες που είναι γνωστό πως αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Η ηλικία παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, γιατί η ποιότητα των  

ωαρίων μειώνεται όσο μεγαλώνετε. Στα 30, ο κίνδυνος αποβολής ανέρχεται σε 1 στις 5 κυήσεις. Στα 42, ο κίνδυνος είναι 1 στις 2. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά (ιδίως η κοκαΐνη) στην εγκυμοσύνη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πάνω από 200mg καφεΐνης την ημέρα (δύο φλιτζάνια τσάι ή στιγμιαίο καφέ) αυξάνουν την πιθανότητα αποβολής.

Οι πιθανότητες αποβολής είναι μεγαλύτερες στις γυναίκες με υψηλό βάρος ή χρόνια προβλήματα υγείας όπως διαβήτη ή υπέρταση. Μερικές _μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν αποβολή αν συμβούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η ερυθρά και η τοξοπλάσμωση (μεταδίδεται από κατοιτοικίδια). Σπανιότεροι παράγοντες κινδύνου είναι μια διαταραχή των ορμονών της εγκυμοσύνης, δομικές ανωμαλίες της μήτρας ή αδυναμία του τραχήλου. Αυτές μπορεί να είναι αιτίες επανειλημμένων αποβολών.

Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για το αν το στρες αποτελεί παράγοντα

κινδύνου αποβολής, αλλά είναι καλή ιδέα να αφιερώνετε λίγο χρόνο για χαλάρωση κάθε μέρα. Η ήπια άσκηση και το σεξ στην εγκυμοσύνη δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Η πιθανότητα αποβολής είναι ελαφρώς _ μικρότερη αν παίρνατε αντισυλληπτικά.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΒΟΛΗΣ

 

Το συνηθέστερο σύμπτωμα αποβολής είναι η κολπική αιμορραγία. Αυτή μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρές

κηλίδες έως αιμορραγία περισσότερη από της περιόδου. Μπορεί να δείτε και πηγματα αίματος, καφέ υγρά ή άλλους ιστούς που δεν αναγνωρίζονται εύκολα.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κραμπες και πόνο στην πύελο ή τη μέση. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως ευαισθησία στο στήθος, ναυτία και συχνουρία, σταματούν απότομα.

Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα και η αποβολή δεν μπορεί να διαπιστωθεί παρά σε ένα υπερηχογράφημα ρουτίνας.

Αν έχετε κολπική αιμορραγία οποιαδήποτε στιγμή, επικοινωνήστε με  γιατρό ή τη μαία σας αμέσως.ΠΩΣ ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΕΤΑΙ Ο ιατρός θα σας ρωτήσει για τα  συμπττώματά σας, για τυχόν παλαιότερες ή τρέχουσες ασθένειες και αν είχατε αποβολή στο παρελθόν. Μπορεί να προβεί σε κολπική εξέταση.

Μπορεί να γίνει εξέταση αίματος για να μετρηθεί η hCG (η ορμόνη της εγκυμοσύνης) και υπερηχογράφημα μήτρας. Αυτό μπορεί να δείξει αν έχει επέλθει αποβολή και αν έχει αποβληθεί το έμβρυο πλήρως (πλήρης αποβολή) ή αν υπάρχει υπόλοιπο ιστού στη μήτρα (ατελής αποβολή). Τα δύο τρίτα περίπου των αποβολών είναι ατελείς.

Συνήθως δεν ερευνώνται τα αίτια της αποβολής, εκτός αν έχετε τρεις αποβολές στη σειρά. Αυτό γίνεται γιατί ακόμα και δύο αποβολές μπορεί να είναι τυχαίες και να μην οφείλονται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Αν η αποβολή είναι πλήρης, δεν απαιτείται περαιτέρω αντιμετώπιση. Όμως στην ατελή αποβολή μπορεί να χρειαστούν φάρμακα ή χειρουργική επέβαση για να απομακρυνθεί ο υπολειπόμενος ιστός της κύησης.

Τα φάρμακα χορηγούνται από το στόμα ή κολπικά για να βοηθήσουν τη μήτρα να αποβάλει τον ιστό, πράγμα που ενδέχεται να απαιτήσει μερικές μέρες. Μια ταχύτερη εναλλακτική αντιμετώπιση είναι μια χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται εκκένωση των υπολειπόμενων προϊόντων της σύλληψης (απόξεση) καιπραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Εισάγεται ένας μικρός σωλήνας στη μήτρα και, με αναρρόφηση, η μήτρα καθαρίζεται από τα υπολείμματα ιστού. Μερικές γυναίκες προτιμούν να αφήνουν τη φύση να αναλάβει και περιμένουν να αποβληθούν τα υπολείμματα ιστού, ενώ παρακολουθούνται από ειδικό.Μετά την αποβολήΟι σωματικές επιδράσεις της αποβολής υποχωρούν συνήθως γρήγορα. Το αίμα σταματά σε 7-10 μέρες. Είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείτε ταμπόν, για να περιορίσετε τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Η επόμενη περίοδος θα έρθει έπειτα από 4-6 εβδομάδες.

Μερικά ζευγάρια αποφασίζουν να προσπαθήσουν αμέσως πάλι για παιδί, ενώ άλλα νιώθουν ότι είναι πολύ νωρίς και χρειάζονται χρόνο για να συνέλθουν συναισθηματικά. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, θα πρέπει να κάνετε αυτό που θεωρείτε καλό για εσάς. Συνήθως συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον μία περίοδο πριν ξαναπροσπαθήσετε, αν και το σεξ είναι ασφαλές απ’ όταν σταματήσει η αιμορραγία και νιώσετε και οι δύο έτοιμοι.

 
Πηγή: “Η εγκυμοσύνη μου” Dr Virginia Beckett BSc, MB BS, FRCOGΕπιστημονική θεώρηση

Δρ. Αναστάσιος Α. Γιαντζόγλου

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕυχαριστούμε τις εκδόσεις Διόπτρα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X