Αρχική / Διατροφή / Οι κίνδυνοι της εξωσωματικής: Πόσο πιθανόν είναι να πετύχει;
Οι κίνδυνοι της εξωσωματικής: Πόσο πιθανόν είναι να πετύχει; thumbnail

Οι κίνδυνοι της εξωσωματικής: Πόσο πιθανόν είναι να πετύχει;


Αν έχετε προβλήματα γονιμότητας, μία επιλογή μπορεί να είναι η εξωσωματική urn γονιμοποίηση, όπου λαμβάνονται ωάρια από την ωοθήκη και έρχονται σε επαφή με το σπέρμα στο εργαστήριο. Αφού γονιμοποιηθουν, τοποθετούνται στη μήτρα σας.


IVF μπορεί να γίνει με σπέρμα και ωάρια δικά σας ή με σπέρμα ή ωάρια από δότη. Το σπέρμα και τα ωάρια μπορούν επίσης να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση, αν και υπάρχει αυστηρή σχετική νομοθεσία. Θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με τον ειδικό σας.
Πώς λειτουργείΘα χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για να ελέγχετε χρονικά τον κύκλο σας με ακρίβεια, ώστε να ληφθούν και να γονιμοποιηθούν τα ωάρια μια συγκεκριμένη μέρα. Σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο παράγεται ένα μόνο ωάριο, αλλά με τη μέθοδο αυτή θα έχετε αρκετά ώριμα ωάρια σε μία φορά. Αυτό ονομάζεται υπερωορρηξία και αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Αρχικά θα κάνετε ενέσεις κάθε δύο εβδομάδες για να παραγάγουν οι ωοθήκες σας πολλά ωάρια. Αυτό θα παρακολουθείται με υπερηχογραφήματα για να επιβεβαιώνεται ότι οι ωοθήκες ανταποκρίνονται επαρκώς στη θεραπεία. Στο μέσο του κύκλου, θα πάρετε ένα άλλο φάρμακο, που βοηθά στην ωρίμανση των ωαρίων. Μερικές μέρες αργότερα θα ληφθούν τα ωάρια, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Μια λεπτή βελόνα περνά από τον κόλπο στην ωοθήκη για να τραβήξει τα ωάρια. Αυτό γίνεται σε επίπεδο εξωτερικού ασθενούς, συνήθως με τοπική αναισθησία και ελαφρά μέθη ώστε να μη χρειαστεί διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Το πρωί της λήψης θα ζητηθεί από το σύντροφό σας να δώσει δείγμα σπέρματος έπειτα από μερικές μέρες αποχής. Το δείγμα εκπλύνεται και στροβιλίζεται με μεγάλη ταχύτητα ώστε να συλλεχθούν τα υγιέστερα σπερματοζωάρια. Αν χρησιμοποιείτε σπέρμα δότη, υποβάλλεται στην ίδια προετοιμασία.

Στη συνέχεια το σπέρμα και τα ωάρια τοποθετούνται μαζί σε ένα τρυβλίο στο εργαστήριο και αφήνονται μερικές μέρες. Η επιτυχής γονιμοποίηση διαπιστώνεται με μικροσκόπιο έπειτα από 16-20 ώρες.

Αν είστε κάτω από 40 ετών, ένα ή δύο από τα έμβρυα που προκύπτουν μεταφέρονται στη μήτρα με έναν μαλακό πλαστικό σωλήνα που περνά μέσω του κόλπου. Αν είστε από 40 και πάνω, μπορούν να μεταφερθούν έως τρία έμβρυα. Είναι σημαντικό να αποφύγετε δίδυμη κύηση, γιατί έχει λιγότερες πιθανότητες να καταλήξει σε ζων βρέφος.ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν, με την ηλικία να αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες. ΗIVF εξαρτάται πραγματικά από την ποιότητα των ωαρίων, που είναι καλύτερη στις νεότερες γυναίκες. Γενικά, κάθε κύκλος έχει ποσοστό επιτυχίας 30-50% και κοστίζει κατά μέσο όρο 2.500-4.500 ευρώ, ανάλογα με τα φάρμακα και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

Μπορεί να χρειαστείτε πάνω από έναν κύκλο για να επιτύχετε, αλλά μερικά από τα αρχικά έμβρυα που δεν ε μφυτεύονται μπορούν να καταψυχθούν για μετέπειτα κύκλους.Κίνδυνοι και παρενέργειεςΚαμία ιατρική θεραπεία δεν στερείται κινδύνων και η θεραπεία γονιμότητας : εν αποτελεί εξαίρεση.Όμως, ενώ είναι ιημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες γυναίκες που κάνουν IVF και άλλες θεραπείες γονιμότητας δεν παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Μια κύρια παρενέργεια των φαρμάκων που χορηγούνται στην IVF ή την ICSI (βλ. πλαίσιο) λέγεται υπερδιέγερση ωοθηκών. Πρόκειται για υπερβολική αντίδραση στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διέγερση των ωοθηκών.Έως μία στις 20 γυναίκες έχει ήπια ναυτία και ενόχληση στην κοιλιά που βελτιώνεται σε μερικές μέρες. Μερικές γυναίκες αρρωσταίνουν. Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας: ναυτία και εμέτους, σοβαρό πόνο και οίδημα στην κοιλιά, λαχάνιασμα, λιποθυμική τάση και λίγα ούρα σε σχέση με το κανονικό.

Θα χρειαστείτε εισαγωγή σε νοσοκομείο. Οι περισσότερες γυναίκες αναρρώνουν πλήρως σε μία με δύο εβδομάδες.ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ Η θεραπεία γονιμότητας αυξάνει την πιθανότητα πολλαπλής κύησης. Γι’ αυτό υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των εμβρύων που μπορούν να μεταφερθούν στη μήτρα. Μια πολλαπλή κύηση αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων και για το μωρό και για εσάς. Αποβολή, πρόωρος τοκετός και προβλήματα στην εγκυμοσύνη όπως υπέρταση είναι πιο πιθανά με περισσότερα από ένα μωρά.

Οι πιθανότητες εξωμήτριας κύησης (βλ. σελ. 44-45) μπορεί να είναι περισσότερες με την IVF ή με άλλες θεραπείες γονιμότητας. Στην εξωμήτρια κύηση το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μια σάλπιγγα.

Η λήψη των ωαρίων για IVF ή ICSI απαιτεί εισαγωγή ενός σωλήνα από τον κόλπο στην ωοθήκη. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο μόλυνσης, που συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ IVF Αν αποτύχει η IVF ή η ICSI, προτείνεται χρήση δότη ωαρίων ή σπέρματος. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα υποβληθείτε σε λεπτομερή έλεγχο, για να είναι βέβαιο ότι η μήτρα σας είναι αρκετά υγιής ώστε να εμφυτευθούν τα έμβρυα.
Πηγή: “Η εγκυμοσύνη μου” Dr Virginia Beckett BSc, MB BS, FRCOGΕπιστημονική θεώρηση

Δρ. Αναστάσιος Α. Γιαντζόγλου

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕυχαριστούμε τις εκδόσεις Διόπτρα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X