Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Η γονιμότητα στην γυναίκα και στον άνδρα ανά ηλικία
Η γονιμότητα στην γυναίκα και στον άνδρα ανά ηλικία thumbnail

Η γονιμότητα στην γυναίκα και στον άνδρα ανά ηλικίαΚαθώς όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν οικογένεια αργότερα, οι γνώσεις για τις επιπτώσεις της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα αυξάνονται. Γνωρίζουμε λιγότερα για την επίδραση της ηλικίας στην ανδρική γονιμότητα.
 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝΕνώ η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται μετά τα 35, οι άνδρες μπορούν να αποκτήσουν παιδί και μετά τα 60. Όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά μεγαλύτερων πατεράδων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΑΣΕίναι φρόνιμο να σημειώνετε την περίοδό σας για να είστε βέβαιη ότι παραμένει τακτική και να μπορείτε να προβλέψετε την ωορρηξία σας, για να ξέρετε πότε είστε πιο γόνιμη.
 Η γυναικεία γονιμότητα κορυφώνεται από τα 16 έως τα 24. Μειώνεται προοδευτικά έως τα 35 και μετά πέφτει δραματικά. Στα 40, η γονιμότητά σας είναι η μισή απ’ ό,τι στα 35. Γύρω στα 40, μπορεί να χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο για να συλλάβετε, ενώ ενδέχεται να δυσκολευτείτε γενικά να μείνετε έγκυος. Είναι σημαντικό να ξέρετε, όμως, ότι η βιολογική και η σωματική ηλικία διαφέρουν πολύ σε ορισμένους ανθρώπους. Μερικές γυναίκες στα 30 έχουν βιολογική ηλικία 25 ετών και άλλες 40. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η προηγούμενη και τωρινή υγεία, ο τρόπος ζωής και η κατασκευή. Μερικές γυναίκες συλλαμβάνουν φυσικά στα 44 γιατί είναι πολύ υγιείς. Παρόμοια, υπάρχει μεγάλη διακύμανση και στους άνδρες.

Αν ακολουθούν υγιή τρόπο ζωής, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους περισσότερο.Γυναικεία γονιμότηταΣτις γυναίκες, η κύρια αιτία πτώσης της γονιμότητας με την ηλικία είναι η μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των ωαρίων.Ένα κορίτσι γεννιέται με 1-2 περίπου εκατομμύρια ωοθυλάκια (που περιέχουν άωρα ωάρια), αλλά στην εφηβεία δεν μένουν παρά γύρω στα 300.000, τα οποία στην ηλικία των 12-13 είναι σε ώριμη φάση. Σε κάθε έμμηνο κύκλο, ένα ωάριο (μερικές φορές δύο) ωριμάζει και ελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο, έτοιμο να γονιμοποιηθεί.Όσο μεγαλύτερη είναι η γυναίκα, τόσο λιγότερα ωάρια έχει. Και η ποιότητα των ωαρίων -πόσο έτοιμα είναι να εξελιχθούν σε έμβρυα- μειώνεται με την ηλικία, οπότε υπάρχουν λιγότερα ωάρια καλής ποιότητας διαθέσιμα για γονιμοποίηση.ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΩΑΡΙΩΝΗ ποιότητα των ωαρίων καθορίζεται βασικά από δύο παράγοντες: τον αριθμό  των χρωμοσωμάτων που περιέχουν και ην ενέργεια που τους παρέχεται.


Το ωάριο πρέπει να έχει τον σωστό αοιθμό χρωμοσωμάτων και να μπορεί να τα συνδυάσει με το σπέρμα. Μερικά άρια απλώς δεν έχουν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων-συμβαίνει από τη φύση- οπότε δεν είναι δυνατή μια επιτυχής εγκυμοσύνη. Τα ωάρια απαιτούν ενέργεια για να διαιρεθούν ιιετά τη γονιμοποίηση. Αυτή παρέχεται από μικροσκοπικά στοιχεία των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια, που αετατρέπουν την καύσιμη ύλη σε : νέργεια. Τα μιτοχόνδρια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την ηλικία. Ετσι, ένα ωάριο που γονιμοποιείται απορεί να μην έχει ενέργεια, οπότε δεν θα είναι σε θέση να διαιρεθεί.

Η ποιότητα του ωαρίου καθορίζει την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει και να διατηρήσει την εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές.Ένα ωάριο κακής ποιότητας, αν και γονιμοποιημένο, μπορεί να μην εμφυτευθεί σωστά στη μήτρα. Αλλά και ωάρια που εμφυτεύονται με επιτυχία μπορεί να μην είναι αρκετά υγιή για να συντηρηθούν, οπότε οδηγούμαστε σε αποβολήΗ ανδρική γονιμότηταΟι άνδρες παράγουν σπέρμα σε όλη τη ζωή τους και υπήρχε η θεωρία ότι η γονιμότητά τους παραμένει σταθερή από την εφηβεία έως το τέλος της ζωής τους. Όμως, φαίνεται ότι, όπως οι γυναίκες, έχουν ένα βιολογικό ρολόι αντίστροφης μέτρησης για τα αναπαραγωγικά χρόνια τους. Η μείωση της γονιμότητάς τους είναι βραδύτερη, αλλά αφορά τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του σπέρματος.

Μετά τα 40, ένας άνδρας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καταστήσει τη σύντροφό του έγκυο, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής. Με την ηλικία μειώνεται και η ποσότητα και η κινητικότητα του σπέρματος.Έτσι, είναι πιο δύσκολο να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

Έχει δειχτεί ότι αν ο άνδρας είναι κάτω των 25, η πιθανότητα να χρειαστεί το ζευγάρι πάνω από ένα χρόνο για να συλλάβει είναι γύρω στο 8%. Αν είναι πάνω από 35, αυτό διπλασιάζεται σε 15%. Επιπλέον, οι γυναίκες με σύντροφο πάνω από 35 ετών έχουν περισσότερες αποβολές άσχετα με τη δική τους ηλικία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στη συσσώρευση γενετικών βλαβών στο σπέρμα των μεγαλύτερων ανδρών με αποτέλεσμα την απόρριψη του ελαττωματικού εμβρύου. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι ξαφνικές ούτε αντιληπτές όπως η εμμηνόπαυση, αλλά προοδευτικές. Οι μεγαλύτεροι άνδρες είναι επίσης περισσότερο πιθανόν να παρουσιάσουν ιατρικά προβλήματα, όπως διαβήτη, που παρεμβαίνουν στη λίμπιντό τους ή στη στυτική τους ικανότητα.


Πηγή: “Η εγκυμοσύνη μου” Dr Virginia Beckett BSc, MB BS, FRCOGΕπιστημονική θεώρηση

Δρ. Αναστάσιος Α. Γιαντζόγλου

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕυχαριστούμε τις εκδόσεις Διόπτρα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X