Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος και οι γόνιμες μέρες
Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος και οι γόνιμες μέρες thumbnail

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος και οι γόνιμες μέρες


Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος διαρκεί από την πρώτη μέρα της περιόδου έως τη μέρα πριν από την επόμενη περίοδο. Η περίοδος ή έμμηνη ρύση είναι η απόπτωση της επίστρωσης της μήτρας (ενδομήτριο) και συνοδεύεται από αιμορραγία. ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ (αριστερά)Οι ιστοί που καλύπτουν τη μήτρα (γνωστοί ως ενδομήτριο) αποπίπτουν κάθε μήνα σε ανταπόκριση στις ορμονικές αλλαγές του έμμηνου κύκλου. Αναπτύσσονται πάλι μέχρι την επόμενη περίοδο.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΑΡΙΟΥ (δεξιά)Μία φορά το μήνα περίπου ελευθερώνεται ένα ωάριο (ή μερικές φορές δύο) από τις ωοθήκες στη σάλπιγγα. Αν δεν γονιμοποιηθεί, αποβάλλεται από το σώμα με την επόμενη περίοδο.

Κατά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, ένα ωάριο σε μία από τις ωοθήκες ωριμάζει και ελευθερώνεται στη σάλπιγγα, ενώ η επίστρωση της μήτρας παχαίνει προετοιμαζόμενη για εγκυμοσύνη. Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί, εμφυτεύεται στην επίστρωση της μήτρας και αρχίζει να αναπτύσσεται. Διαφορετικά, αποβάλλεται με την απόπτωση της επίστρωσης της μήτρας.

Η μέση διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου είναι 28 μέρες. Όμως, μόνο 10-15% των γυναικών έχουν ακριβώς τέτοιον κύκλο, ενώ οι κύκλοι κυμαίνονται από 25 έως 35 μέρες περίπου. Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος τείνει να μην είναι τακτικός στην εφηβεία και μετά την ηλικία των 40 ετών.Ορμονικές φάσειςΟ εμμηνορρυσιακός κύκλος ρυθμίζεται από ορμόνες. Η ωχρινοποιητική (LH) και η θυλακιοτρόπος (FSH) ορμόνη, που παράγονται από την υπόφυση του εγκεφάλου, προάγουν την ωορρηξία και ενεργοποιούν τις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Ο κύκλος διαιρείται χονδρικά σε δύο μέρη – τη θυλακοειδή φάση και την ωχρινική φάση.

 

ΘΥΛΑΚΟΕΙΔΗΣ ΦΑΣΗΑρχίζει την πρώτη μέρα της έμμηνης ρύσης (μέρα 1).Όμως, το κύριο γεγονός της είναι η ανάπτυξη θυλακίων στις ωοθήκες. Στην αρχή της θυλακοειδούς φάσης, η επίστρωση της μήτρας (ενδομήτριο) παχαίνει με υγρά και θρεπτικά συστατικά για τη θρέψη του εμβρύου. Αν δεν γονιμοποιηθεί το ωάριο, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης είναι χαμηλά.Έτσι, αποπίπτουν οι πάνω στιβάδες του ενδομήτριου και αρχίζει η περίοδος. Κατά την απόπτωση, τα αιμοφόρα αγγεία στη μήτρα συστέλλονται, με αποτέλεσμα πόνους σαν κράμπες.


Εντωμεταξύ στη μία ωοθήκη συμβαίνουν αόρατες αλλαγές. Υπό την επήρρεια της FSH, αναπτύσσονται ωοθυλάκια (που περιέχουν άωρα ωάρια). Μεγαλώνοντας, τα ωοθυλάκια εκκρίνουν οιστρογόνα.Όταν αυτά αυξηθούν αρκετά, ένα κύμα LH ολοκληρώνει την ωρΐμανση ενός ωαρίου και προκαλεί την ελευθέρωσή του από την ωοθήκη (ωορρηξία). Ενώ αρχίζουν να αναπτύσσονται από 3 έως 30 ωοθυλάκια, συνήθως ένα μόνο ωάριο ωριμάζει πλήρως και ελευθερώνεται.

Σε έναν μέσο κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία επέρχεται τη μέρα 13 ή 14. Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο 12-24 ώρες περίπου μετά την ελευθέρωσή του.

Γύρω στην ωορρηξία μερικές γυναίκες νιώθουν έναν βουβό πόνο στη μία πλευρά του κάτω μέρους της κοιλιάς. Ο πόνος διαρκεί μερικά λεπτά έως μερικές ώρες και εντοπίζεται στην πλευρά της ωοθήκης που ελευθέρωσε το ωάριο, αλλά η ακριβής αιτία του δεν είναι γνωστή.ΩΧΡΙΝΙΚΗ ΦΑΣΗ Αρχίζει με την ωορρηξία. Διαρκεί γύρω στις 14 μέρες (εκτός αν υπάρξει γονιμοποίηση) και τελειώνει πριν από την περίοδο. Στη φάση αυτή, το ωοθυλάκιο που έχει υποστεί ρήξη κλείνει αφού ελευθερώσει το ωάριο και σχηματίζει μια δομή που ονομάζεται ωχρό σωμάτιο και παράγει προγεστερόνη. Η ορμόνη αυτή ενεργοποιεί την επίστρωση της μήτρας για περαιτέρω πάχυνση ώστε να δεχτεί ένα ωάριο, αν γονιμοποιηθεί. Αν δεν γονιμοποιηθεί ένα ωάριο, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν και η επίστρωση της μήτρας αρχίζει να διασπάται. Ο έμμηνος κύκλος αρχίζει πάλι με την περίοδο, καθώς ιστοί και αίμα από την επίστρωση της μήτρας αποβάλλονται από το σώμα.

Πηγή: “Η εγκυμοσύνη μου” Dr Virginia Beckett BSc, MB BS, FRCOGΕπιστημονική θεώρηση

Δρ. Αναστάσιος Α. Γιαντζόγλου

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕυχαριστούμε τις εκδόσεις Διόπτρα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X