Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Οι 7 μεγαλύτεροι κίνδυνοι σε μια εγκυμοσύνη
Οι 7 μεγαλύτεροι κίνδυνοι σε μια εγκυμοσύνη thumbnail

Οι 7 μεγαλύτεροι κίνδυνοι σε μια εγκυμοσύνη
Αν πιστεύετε πως η δουλειά σας επιφυλάσσει κινδύνους για την εγκυμοσύνη σας, το ιδανικό είναι να το συζητήσετε με τον εργοδότη σας από πριν. Για παράδειγμα, μπορεί να ανησυχείτε για τη δράση χημικών ή για την έκθεσή σας σε μικρόβια αν εργάζεστε με ζώα όπως γάτες ή πρόβατα.

Στο σπίτι, χρησιμοποιούμε πολλά διαφορετικά χημικά, τόσο για το νοικοκυριό όσο και για την προσωπική μας υγιεινή. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι είναι επιβλαβή για τη γονιμότητα ή την εγκυμοσύνη.Όμως, είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση.

Φοράτε γάντια για τις δουλειές του σπιτιού και αποφεύγετε την εισπνοή αναθυμιάσεων. Διαλέγετε προϊόντα που προτείνονται ως φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς περιέχουν λιγότερα χημικά .


 


ΦΑΡΜΑΚΑΜερικά φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβή για το μωρό που αναπτύσσεται, ειδικά αν ληφθούν στις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Συνεπώς, πρέπει να λέτε πάντα στο γιατρό ή τον οδοντίατρο που οας δίνει ένα φάρμακο ότι είστε ή ότι σκοπεύετε να μείνετε έγκυος. Αλλα φάρμακα που χορηγούνται για χρόνια προβλήματα όπως το άσθμα είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη και άλλα όχι. Αν παίρνετε φάρμακα, ελέγχετέ τα πάντα με το γιατρό σας πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αλλαχτούν (βλ. σελ. 24-25).

Ιδανικά, το καλύτερο είναι να μην παίρνετε φάρμακα χωρίς συνταγή (ούτε φυτικά) όσο προσπαθείτε να συλλάβετε ή είστε έγκυος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάρετε κάτι όταν πραγματικά δεν αισθάνεστε καλά. Αλλά για να είστε σίγουρη, ελέγχετέ το με το γιατρό, τη μαία ή το φαρμακοποιό σας πρώτα.

 


Συνήθειες

Πριν αρχίσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε, αναθεωρήστε τις συνήθειές σας και, αν χρειάζεται, πάρτε μέτρα για να τις αλλάξετε.ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Αν καπνίζετε, συνιστάται έντονα να σταματήσετε πριν μείνετε έγκυος. Ο καπνός περιέχει δηλητηριώδη χημικά που περνούν στο αίμα του μωρού σας και μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξή του. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και θνησιγένειας. Τα μωρά μητέρων που κάπνιζαν όταν ήταν έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχής διάσπασης της προσοχής σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα παιδιά καπνιστών απειλούνται επίσης περισσότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αναπνευστικές λοιμώξεις, άσθμα και κολλώδες αυτί.

Για πολλές καπνΐστριες, η απόφαση για μωρό είναι καλό κίνητρο για να κόψουν το κάπνισμα. Είναι επίσης καλή στιγμή για να πειστούν και οι σύντροφοί τους να το κόψουν. Αν δυσκολεύεστε, ζητήστε συμβουλές και βοήθεια από το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛΟι ειδικοί συμβουλεύουν να μην πίνετε καθόλου αν είστε έγκυος ή αν προσπαθείτε να συλλάβετε. Αν πίνετε πολύ, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αποβολής και προβλημάτων στην ανάπτυξη του μωρού σας και τη διαμόρφωση του  εγκεφάλου του, με αποτέλεσμα μερικές φορές μια κατάσταση που ονομάζεται εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Τότε το μωρό μπορεί να έχει σοβαρά σωματικά ή ψυχικά προβλήματα. Όμως, δεν είναι γνωστή η ακριβής ποσότητα αλκοόλ που είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη. Για αυτό συνιστάται να μην πίνετε καθόλου. Αν επιλέξετε να πίνετε κατά την εγκυμοσύνη, περιοριστείτε σε ένα ποτό την ημέρα και προσπαθήστε να το αποφεύγετε τελείως τις πρώτες 12 εβδομάδες που το μωρό σας είναι πιο ευάλωτο. Μη μεθύσετε ποτέ. Αν δυσκολεύεστε να περιορίσετε ή να κόψετε το ποτό, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΟ .

Μπορεί να προτιμήσετε να περιοριστείτε σε μη αλκοολούχα ποτά -όπως χυμούς- πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να είναι το μωρό σας ασφαλές. 


ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Αν παίρνετε ναρκωτικά, συνιστάται θερμά να σταματήσετε πριν συλλάβετε. Αυξάνουν διαρκώς οι αποδείξεις ότι απειλούν την υγεία του μωρού.

Η κάνναβη, για παράδειγμα, έχει συσχετιστεί με πρόωρο τοκετό και λιποβαρή μωρά. Αν δεν μπορείτε να κόψετε τα ναρκωτικά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν παίρνετε ορισμένα ναρκωτικά και σκοπεύετε να συλλάβετε ή είστε έγκυος, συνιστάται εξέταση αίματος για ηπατίτιδα C και Β και HIV.Εξετάσεις πριν από την εγκυμοσύνη

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως επιληψία, διαβήτη ή άσθμα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας τουλάχιστον τρεις μήνες πριν συλλάβετε. Μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή στα φάρμακά σας ή επιπλέον παρακολούθηση κατά την κύηση (βλ. σελ. 24-25).

Αλλά ακόμα κι αν είστε υγιής, μπορεί να θέλετε να κάνετε εξετάσεις πριν συλλάβετε για να ελέγξετε την ανοσία σας σε ασθένειες που ενδέχεται να βλάψουν το μωρό ή να εξεταστείτε για μολύνσεις που μπορεί να μεταδοθούν στο μωρό ή για γενετικές ανωμαλίες που θα το επηρεάσουν.ΕΡΥΘΡΑΠριν από την πρώτη σας εγκυμοσύνη, πρέπει να ελέγξετε ότι έχετε ανοσία στην ερυθρά. Ο ιός της ερυθρός προκαλεί ήπια νόσο, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή σε σοβαρή βλάβη του αγέννητου μωρού, ειδικά στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ανοσία στην ερυθρά γιατί έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Όμως, το εμβόλιο στην παιδική ηλικία δεν είναι πάντα αποτελεσματικό. Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε ανοσία και, αν δεν έχετε, θα εμβολιαστείτε. Δεν πρέπει να συλλάβετε επί τρεις μήνες μετά το εμβόλιο και ιδανικά μέχρι να επιβεβαιωθεί η ανοσία σας με άλλη μία εξέταση αίματος.ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ Η ανεμοβλογιά στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στη μητέρα και στο μωρό. Αν την έχετε περάσει (οι περισσότεροι την περνούν στην παιδική ηλικία), έχετε ανοσία και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.Όμως, αν δεν είστε βέβαιη ότι την έχετε περάσει, μπορείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος για να βεβαιωθείτε. Αν τα αποτελέσματα δείξουν ότι δεν έχετε ανοσία, μπορείτε να εμβολιαστείτε. Θα πρέπει να περιμένετε τρεις μήνες μετά το εμβόλιο για να δοκιμάσετε να συλλάβετε.ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΒΜια μητέρα με τον ιό της ηπατίτιδας Β, που προκαλεί ηπατική νόσο, μπορεί εύκολα να τον μεταδώσει στο νεογέννητο και γι’ αυτό τα μωρά υψηλού κινδύνου εμβολιάζονται. Αν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο προσβολής από ηπατίτιδα Β, θα πρέπει να εμβολιαστείτε πριν συλλάβετε. Αυτό ισχύει αν:

•               Η δουλειά σας σας εκθέτει σε άτομα με ηπατίτιδα Β, δηλαδή αν εργάζεστε στην περίθαλψη ή σε παιδικό σταθμό ή σε κάποιο ίδρυμα.

•               Κάνετε ενέσεις ουσιών ή μοιράζεστε χαρτάκια ή καλαμάκια για την εισπνοή ναρκωτικών.

•               Αλλάζετε σεξουαλικό σύντροφο τακτικά.

•               Έχετε στενή επαφή με φορέα ηπατίτιδας Β.

Πηγή: “Η εγκυμοσύνη μου” Dr Virginia Beckett BSc, MB BS, FRCOGΕπιστημονική θεώρηση

Δρ. Αναστάσιος Α. Γιαντζόγλου

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕυχαριστούμε τις εκδόσεις Διόπτρα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X