Αρχική / Διατροφή / Κεφίρ, το ιδανικό «φάρμακο» για το έντερο- Πως να φτιάξετε στο σπίτι σας
Κεφίρ, το ιδανικό "φάρμακο" για το έντερο- Πως να φτιάξετε στο σπίτι σας thumbnail

Κεφίρ, το ιδανικό «φάρμακο» για το έντερο- Πως να φτιάξετε στο σπίτι σας


Το κεφίρ είναι ένα φυσικό προβιοτικό που προέρχεται από το γάλα, όπως το γιαούρτι. Έχει υψηλή θρεπτική αξία, επειδή τα συστατικά του υφίστανται ζύμωση από τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχει. Ένα ποτήρι κεφίρ περιέχει 500 δισεκατομμύρια βακτήρια και περισσότερα από 40 είδη ωφέλιμων βακτηρίων. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου και της εντερικής χλωρίδας.
Περιέχει φιλικά βακτήρια, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου, που συμβάλλουν στην υγεία του νευρικού συστήματος, την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων, τη σωστή συντήρηση του σώματος και την παραγωγή ενέρνειας.

Πώς να φτιάξετε κεφίρ στο σπίτι

Η σωστή αναλογία κεφίρ-γάλακτος είναι 1:10. Βάλτε 50 γραμμάρια «σπόρους» κεφίρ σε ένα καθαρό γυάλινο δοχείο. Προσθέστε % λίτρο γάλα, κατά προτίμηση βιολογικό αγελαδινό ή κατσικίσιο (πλήρες ή αποβουτυρωμένο), και κλείστε το δοχείο. Το δοχείο δεν πρέπει να γεμίσει πλήρως (μέχρι τα 2/3 του).
Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 24-48 ώρες, μακριά από άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Όσο περισσότερο παραμένουν οι «σπόροι» του κεφίρ στο γάλα, τόσο πιο παχύρρευστο και όξινο γίνεται και τόσο αυξάνεται η δύναμη και η θρεπτική του αξία. Γενικά, δεν πρέπει να το αφήσετε για λιγότερο από 12 ώρες και περισσότερο από 3 ημέρες.
Στη συνέχεια, φιλτράρετε με ένα πλαστικό και όχι μεταλλικό κόσκινο, διότι μετά από συνεχή χρήση μεταλλικά σωματίδια εναποτίθεται στους «σπόρους» του κεφίρ. Το υγρό που προκύπτει είναι το ρόφημα κεφίρ.
Βάλτε το σε ένα γυάλινο μπουκάλι και φυλάξτε το στο ψυγείο. Αυτό που μένει στο φίλτρο είναι οι «σπόροι» του κεφίρ που θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή των επόμενων ροφημάτων. Ξεπλύνετε το δοχείο και τους «σπόρους» του κεφίρ στο κόσκινο με άφθονο κρύο νερό χωρίς χλώριο (φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο) και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία από την αρχή.
Θα παρατηρήσετε ότι έπειτα από κάθε διαδικασία οι «σπόροι» σταδιακά πολλαπλασιάζονται. Όσο περισσότερους «σπόρους» χρησιμοποιείτε, τόσο πιο παχύρρευστο θα είναι το κεφίρ σας. Με το πέρασμα του χρόνου, θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα του γάλακτος ή να αφαιρέσετε κάποιους «σπόρους», τους οποίους μπορείτε να χαρίσετε σε φίλους σας προκειμένου να τους «καλλιεργήσουν» με την ίδια διαδικασία.
Οι «σπόροι» πρέπει πάντα να καλύπτονται από το γάλα. Εάν θέλετε να σταματήσετε για λίγες μέρες την καλλιέργεια κεφίρ, μπορείτε να κρατήσετε στο ψυγείο τους «σπόρους» σε μια μικρή ποσότητα γάλατος αραιωμένου με νερό (μισό μέρος γάλα-μισό νερό) μέχρι την επόμενη χρήση.

Πηγή: "Πως να ζήσετε 150 χρόνια με Υγεία” του Δρ. Δημήτρη Τσουκαλά

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Μεταίχμιο  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X