Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Ομοφυλοφιλία: Πώς να χειριστώ τις αντιδράσεις της οικογένειας;
Ομοφυλοφιλία: Πώς να χειριστώ τις αντιδράσεις της οικογένειας;  thumbnail

Άρης, 20 ετών

Ομοφυλοφιλία: Πώς να χειριστώ τις αντιδράσεις της οικογένειας;

Αναγνώστης μας ρωτά:


Γεια σας ειμαι ειμαι 20 χρονών και ειμαι ομοφυλόφιλος το πρόβλημα που θα ήθελα την συμβουλή σας είναι το έξεις εγω τα έχω πλέον βρει με τον ευατο μου και δεν εχω κανένα απόλυτος πρόβλημα με την σεξουαλικότητα μου σε αντίθεση με την οικογένειά μου που τους είχα πει για τις προτιμήσεις μου και δεν το 'χαν πάρει με τον καλύτερο τρόπο που είναι απόλυτα σεβαστό απο μένα γιατί μπορώ να τους καταλάβω έως ένα σημείο. Με πληγώνει η όλη συμπεριφορά τους αλλα για πολλά χρόνια λόγο του ότι δεν τους έδινα κάποιο δικαιωμα σε εκείνους. Μέχρι πρόσφατα που εχω κάνει μια σχέση μένα μεγαλύτερο απο μένα άντρα και σαν ούτε καν ζευγαρι αλλα φίλοι βγήκαμε για ένα καφέ τίποτα το σημαντικό και μου κάνανε ολόκληρο θέμα ότι τους κάνω ρεζίλι κτλ. γιατί είχαν ακούσει για εκείνον ότι μάλλον είναι ε και δεν θέλει κ πολύ… Εχω φτάσει σένα σημείο να μ' εχουν κάνει να νιώθω άσχημα όχι για την επιλογή μου αλλα γιατί τους στενάχωρώ και αναγκαστικά για ένα διάστημα να ζω στης σκιές με τη σχέση μου. Αλλα δεν τον μπορώ αυτόν τον φόβο μην μας δει κανείς κτλ, το άσχημο είναι ότι δεν έχω βρει και μια δουλειά να είμαι ανεξαρτήτος ώστε να πηγαινα αλλου να μείνω. Για την ώρα και ο φόβος υπάρχει διότι δύστυχος μένουμε και σε κλειστή κοινωνία και καταλαβαίνετε. Τι με συμβουλεύετε να κανω;Δεν θελλω να έχω άσχημη σχέση με τους δικούς μου να κρύβομαι η να ζω έτσι και αφού δεν τοχουν αποδεχτεί τόσα χρόνια μάλλον δεν προκειται ποτε και πιο πολύ για θεολογικούς λόγους γιατί το θεωρούν λάθος,θα χαρώ να διαβάσω την απάντηση σας θα με βοηθήσει πολλή πιστεύω έστω να ξεπεράσω αυτο το στάδιο που ειμαι τώρα γιατί είναι πολλή πρόσφατο όλο αυτο…


Αγαπητέ αναγνώστη, στο ερώτημά σου απαντά  η ψυχολόγος Κατερίνα Δημητρίου, Προσωπική συμβουλευτική-Σύμβουλος Σχέσεων. 


Κατερίνα Δημητρίου


Αναφέρετε στο γράμμα σας ότι έχετε τρία  διαφορετικά ζητήματα να χειριστείτε: το πρώτο αφορά κατά πόσο  σας καταλαβαίνουν και σας υποστηρίζουν οι γονείς σας, το δεύτερο ότι θέλετε να ζήσετε μια ολοκληρωμένη ζωή σαν όλους τους ανθρώπους η οποία προϋποθέτει, φυσικά,  ότι θα δηλώσετε ανοικτά την σεξουαλική σας ταυτότητα και το τρίτο,  ότι θέλετε να βρείτε τρόπους για να το κάνετε με το μικρότερο κόστος για σας και τους γονείς σας.


Ευτυχώς, όπως λέτε, έχετε καλή σχέση με τους δικούς σας, προσπαθείτε να τους πλησιάσετε και εξηγήσετε ότι τους θέλετε μέρος της ζωής σας, αλλά ότι θέλετε να ζήσετε μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή.   θα είστε πιο ευτυχισμένος αν και όταν μπορέσετε να δηλώσετε ανοικτά την ταυτότητά σας και να ζήσετε όπως όλοι οι άνθρωποι. Και στην συνέχεια, ακούστε τους, ακούστε τις ανησυχίες τους για σας. Θα σας πουν για τον φόβο τους αλλά θα σας πουν και την εμπειρία τους και αυτή θα σας είναι πολύτιμη για να δείτε πως και πότε θα αποκαλύψετε την σεξουαλική σας ταυτότητα και ποιες συμπεριφορές σας θα επιλέξετε να δείξετε δημόσια. Η διακριτικότητα και η επιλεκτική παρουσίαση του εαυτού μας δεν είναι η μισή αλήθεια, σκεφτείτε π.χ. το facebook, θα ανεβάζατε μια φωτογραφία σας στο μπαρ, λιώμα από το ποτό, αν ξέρετε ότι την βλέπει ο εργοδότης σας, που μόλις αρχίσατε να δουλεύετε γι’αυτόν;


Οι γονείς σας ίσως έχουν συναισθήματα ανησυχίας για σας, τα οποία μάλλον είναι συνδεδεμένα  με την αντίληψη ότι εφόσον η ανοικτά δηλωμένη ομοφυλοφιλία δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή, θα κάνει κακό στις κοινωνικές σχέσεις σας και στην προσωπική σας εξέλιξη. Όπως αναφέρετε στο γράμμα σας, δεν έχετε ακόμα βρει μια δουλειά, ζήτημα που ίσως κάνει  τους γονείς σας ακόμα πιο ανήσυχους για την ανοικτή δήλωση της σεξουαλικής ταυτότητάς σας. Γενικότερα,  ότι χαρακτηριστικό ή συμπεριφορά χαρακτηρίζεται ως “διαφορετικότητα”, κάνει αρκετούς ανθρώπους να γίνονται επιφυλακτικοί ή εχθρικοί.  Σας  αναφέρω ένα  παράδειγμα για το πώς ορισμένοι άνθρωποι διαχειρίζονται την διαφορετικότητα, το οποίο αντλώ από έρευνες της ψυχολογίας: Οι περισσότεροι από τους εργοδότες που είχαν  να διαλέξουν ανάμεσα σε υποψήφιους με τα ίδια προσόντα, λευκής ή μαύρης φυλής, επέλεξαν τον λευκό υποψήφιο με την δικαιολογία ότι είδαν  περισσότερα προσόντα από αυτά που είχε δηλώσει στην αίτηση.


Ζούμε σε μια κοινωνία που μπορούμε να αυτοπροσδιοριστούμε όπως θέλουμε, το βλέπετε γύρω σας, αλλά συγχρόνως υπάρχουν ταυτότητες όπως η δική σας σεξουαλική ταυτότητα, που σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, ίσως είναι ριψοκίνδυνες, με την έννοια ότι οδηγούν σε κάποιου είδους κοινωνικό στιγματισμό. Οι διαφορετικοί από μας γίνονται  “ο διαφορετικός, ο περίεργος, ο όχι σαν εμάς” τον οποίο  δεν εμπιστευόμαστε ή  του δίνουμε μόνο συγκεκριμένες  δουλειές να κάνει. Αυτό φοβούνται οι δικοί σας; Είναι κάτι που πιθανόν να σας συμβεί στην κλειστή κοινωνία που ζείτε; Θα ήταν ίσως βοηθητικό για σας να σκεφτείτε την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε τέτοιες κοινωνικές συμπεριφορές όπως οι παραπάνω και να αναρωτηθείτε τι μπορεί να σας κοστίσουν,  να μην βρείτε την δουλειά που θέλετε,  να σας περιθωριοποιήσουν,  να σας παρενοχλήσουν μήπως; Τώρα ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε μια τέτοια σοβαρή συζήτηση με τους γονείς σας. Τι φοβούνται για σας; Τι ανήκει στο φόβο και τι συμβαίνει πραγματικά; Μπορείτε να βρείτε υποστήριξη από τους φίλους τους ή τους συγγενείς σας ή θα σας δημιουργήσουν ένα παραπάνω εμπόδιο; Αν πράγματι καταλήξετε ότι θα υπάρξουν αρκετές κοινωνικές αντιδράσεις που θα σας δημιουργήσουν εμπόδια ίσως πρέπει να σκεφτείτε πως θα τα ξεπεράσετε. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X