Αρχική / More / Celebrity news / Αθώος ο Πιστόριους
Αθώος ο Πιστόριους  thumbnail

Αθώος ο Πιστόριους

Αθώος για την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης κρίθηκε ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους. Η είδηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της ετυμηγορίας από τη δικαστή της Πρετόρια, Thokosile Masipa, για την υπόθεση δολοφονίας της Ρίβα Στίνκαμπ.

Όπως δήλωσε η δικαστής, η κατηγορούσα Αρχή δεν μπόρεσε να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας πως ο Πιστόριους δολοφόνησε εκ προμελέτης την πρώην σύντροφό του.


Η δικαστής απέκλεισε την ενοχή του Οσκαρ Πιστόριους για δολοφονία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στην τουαλέτα του διαμερίσματός του.

"Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία", δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία μπορεί πλέον να καταδικάσει τον Πιστόριους για φόνο εξ αμελείας ή να τον αθωώσει.


Η Νοτιοαφρικανή δικαστής η οποία θα κρίνει την ενοχή ή μη του Οσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της φίλης του το 2013, απέρριψε σήμερα κρίσιμες μαρτυρίες γειτόνων του κατηγορούμενου κρίνοντας ότι δεν είναι αξιόπιστες.


Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα , η οποία άρχισε σήμερα την ανάγνωση της ετυμηγορίας, εξήγησε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των μαρτύρων και, μάλιστα, τους ευχαρίστησε "διότι αφιέρωσαν χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουν το δικαστήριο".

Ωστόσο έκρινε ότι έσφαλαν στην ερμηνεία αυτών που άκουσαν.

"Η μαρτυρία αυτής της μάρτυρος (Μισέλ Μπέργκερ, κατοίκου της γειτονικής του Πιστόριους κατοικίας) και του συζύγου της επικρίθηκε δικαίως (από την υπεράσπιση), δεν είναι αξιόπιστη κατά την κρίση μου", είπε η δικαστής.

"Πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της" πρόσθεσε επισημαίνοντας τη μεγάλη απόσταση, περίπου εκατό μέτρων , ανάμεσα στην κατοικία του Πιστόριους και το σημείο όπου η μάρτυρας βρισκόταν τη στιγμή των γεγονότων.

Από γενικής απόψεως, η δικαστής αιτιολόγησε για ποιον λόγο θεωρεί ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας , αλλά και υπεράσπισης έδωσαν έναν "ανακριβή" απολογισμό των γεγονότων, τονίζοντας ότι ούτε η ανθρώπινη αντίληψη ούτε η μνήμη είναι "αλάθητες".

"Κατά τη γνώμη μου, δεν κατόρθωσαν να κάνουν διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτό που εγνώριζαν προσωπικά και σε αυτό που άκουσαν να λέγεται από άλλους ή από τα μέσα ενημέρωσης", είπε.

"Είναι γεγονός ότι η υπόθεση προσέλκυσε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα αμέσως μετά το γεγονός, και το γεγονός ότι έγινε θέμα συζήτησης σε πολλά σπίτια, δεν βοήθησε επίσης", είπε.

Αναφερόμενη στις προσπάθειες της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης να περιγράψουν τη σχέση του ζευγαριού ως προβληματική και ανταγωνιστική ή ως ειδυλιακή αντίστοιχα, η δικαστής δήλωσε ότι ούτε η μία ούτε η άλλη εκδοχή είναι πειστική.

"Ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας ειδυλιακής ερωτικής σχέσης, ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας τεταμένης σχέσης δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτό δικαστήριο να δημιουργήσει πεποίθηση για το αν ο κατηγορούμενος είχε την πρόθεση να σκοτώσει το θύμα του", είπε.

Καμία από τις δύο εκδοχές "δεν αποδεικνύει τίποτε", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μία ερωτική σχέση είναι εξ ορισμού "δυναμική και απρόβλεπτη τον περισσότερο χρόνο".

 

Η ανάγνωση της ετυμηγορίας της δικαστού Τοκοζίλε Μασίπα αναμένεται να διαρκέσει από ώρες μέχρι μία, δύο ή και τρεις ημέρες. Η ποινή θα ανακοινωθεί έναν μήνα αργότερα.

 

Madata.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X