Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Παιδί: Πότε είναι ασφαλές να το αφήσεις μόνο στο σπίτι;
Παιδί: Πότε είναι ασφαλές να το αφήσεις μόνο στο σπίτι; thumbnail

Παιδί: Πότε είναι ασφαλές να το αφήσεις μόνο στο σπίτι;

Πότε είναι ασφαλές να αφήσετε το παιδί σας μόνο στο σπίτι;


paidi-home-alone-580

 

Είναι φυσικό να αναρωτιέστε από ποιά ηλικία το παιδί σας θα είναι ασφαλές αν μείνει μόνο στο σπίτι και ακόμα και όταν έρθει αυτή η ώρα θα έχετε τις επιφυλάξεις σας. Ωστόσο, είναι μια εμπειρία που θα το βοηθήσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να γίνει ανεξάρτητο.
Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό για ένα παιδί 5 ετών, αλλά ένα 16χρονο πιθανότατα να μπορεί. Η ηλικία στην οποία το παιδί θεωρείται ότι είναι έτοιμο να μείνει μόνο στο σπίτι δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 

Η σωστή προετοιμασία του παιδιού από τους γονείς είναι το σημαντικότερο βήμα
. Καταρχάς, θα πρέπει να του θέσουν κάποιους βασικούς κανόνες για τις ώρες που θα διαβάζει, θα παίζει και θα βλέπει τηλεόραση. Σε περίπτωση που βγει από το σπίτι θα πρέπει να ενημερώνει για το πού πάει, με ποιόν και για πόση ώρα, ενώ αν αργήσει θα πρέπει να ειδοποιήσει.

Η σωστή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, το κλείδωμα της πόρτας, η ψύχραιμη αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάςσεισμού ή κάποιου τραυματισμού, η αποφυγή οποιουδήποτε διαλόγου με αγνώστους στο τηλέφωνο ή στην πόρτα, καθώς και ένα φύλλο με τα τηλέφωνα ανάγκης δίπλα στο τηλέφωνο είναι απαραίτητα για κάθε παιδί που μένει μόνο στο σπίτι. 

Τέλος, ο γονιός θα πρέπει να είναι σε θέση να κρίνει το κατά πόσο το παιδί είναι ώριμο για να το αφήσει μόνο του σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται και αν το κάνει να ελέγχει με συχνά τηλεφωνήματα την κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα για παιδί στο www.manamia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X