Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Eλάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Πότε ξεκινά η διανομή- τα κριτήρια
Eλάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Πότε ξεκινά η διανομή- τα κριτήρια thumbnail

Eλάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Πότε ξεκινά η διανομή- τα κριτήρια


Με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αναμένεται να χορηγηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η εξάμηνη εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει πιλοτικά στις αρχές Οκτωβρίου. Το μέτρο αφορά περί τις 700.000 οικογένειες και το συνολικό του κόστος αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ

Λεπτομερείς ανακοινώσεις θα γίνουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας, ο νέος θεσμός θα εφαρμοστεί ως εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια:

Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα θα λαμβάνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.

Σημειώνεται πως πραγματικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών – μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/11 – συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και των άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από φόρο η φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν συμπεριλαμβάνονται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται από το κράτος.

Περιουσιακά κριτήρια:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο, με ανώτατο πλαφόν τα 200.000 ευρώ.

Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη τα 6.000 ευρώ.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες.

Το συνολικό ύψος καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνουν το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει από τους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Καρδίτσας, Χαλκίδας, Καλλιθέας Αττικής, Μεσολογγίου, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου και Μαλεβιζίου Κρήτης. Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους εν λόγω δήμους τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X