Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εκλογές εδώ και τώρα ζητά ο Τσίπρας
Εκλογές εδώ και τώρα ζητά ο Τσίπρας  thumbnail

Εκλογές εδώ και τώρα ζητά ο Τσίπρας

"Εκλογές εδώ και τώρα" ζήτησε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης το "ρεαλιστικό και κοστολογημένο", όπως υποστήριξε, πρόγραμμα του κόμματός του. 

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην συγκυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για "σύμπλεγμα πολιτικού επαρχιωτισμού" και απέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον ρόλο του "υπάκουου μαθητή" και του "γραμματοκομμιστή των γερμανικών συμφερόντων". 

Αναφερόμενος ειδικά στον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι είναι "ακατάλληλος να διαπραγματευτεί", αφού συμφωνεί σε όλα, "ακούει και υπακούει στην κυρία Μέρκελ".


Real.gr Τσίπρας ΔΕΘ 1 by realmedialive 

"Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και να διαπραγματευτεί, να διεκδικήσει μια βιώσιμη λύση για τον ελληνικό λαό. Μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία κοινωνική στήριξη, σε μια εγκεκριμένη από τη πλειοψηφία του λαού μας εθνική στρατηγική, μπορεί να φέρει αποτελέσματα", είπε, ζητώντας "εκλογές τώρα, το συντομότερο δυνατόν, πριν συνεχιστεί η καταστροφή", πράγμα που αναμένεται να κάνει εκ νέου σήμερα στη μία το μεσημέρι, οπότε και θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.


Real.gr Τσίπρας βιώσιμη λύση για το χρέος by realmedialive 

Ο κ.Τσίπρας ζήτησε μάλιστα ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και κοινωνική συμπόρευση για να διεκδικήσει ως κυβέρνηση την καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού. Επανέλαβε δε, πως στόχος του στη διαπραγμάτευση, είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, η πρόβλεψη "ρήτρας ανάπτυξης" στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, το "moratorium", στην εξυπηρέτησή του, η εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μία συμφωνία για "Ευρωπαϊκό New Deal", με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων. Έθεσε δε, εκ νέου, το θέμα του κατοχικού δανείου. 


Real.gr Ο Σαμαράς είναι ακατάλληλος by realmedialive 

Θέτοντας το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών, ο κ.Τσίπρας κάλεσε τον λαό να επιλέξει μεταξύ της ανάπτυξης ή της λιτότητας. "Το δίλημμα είναι: Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση. Ανάπτυξη ή λιτότητα. ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία", είπε. 

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του, εν είδει Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, έκανε λόγο για τέσσερις μεγάλους πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:

• Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

• Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

• Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας

• Τον θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος. 


Real.gr Τσίπρας ΔΕΘ μέτρα 1 by realmedialive 

Ειδικά για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προανήγγειλε: 

1. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. 

2. Επιδότηση διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. 

3. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. 

4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, που θα υλοποιηθεί μέσα από τον "προς επανίδρυση" Οργανισμό Εργατικής Εστίας, με στόχο την εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με επιδότηση του ενοίκιου στα 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, με σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, άμεση αποκατάσταση του δώρου Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ και σταδιακή αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες.

6. Ειδική ετήσια κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

7. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και επαναφορά της λιανικής τιμής εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα €0,90 ανά λίτρο αντί για €1,20 που ισχύει σήμερα.

Στον δεύτερο πυλώνα, με τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, έκανε λόγο για άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, νέα σεισάχθεια βαρών, και ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης.

Ειδικότερα, δεσμεύτηκε για τη σύσταση ειδικών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού σε κάθε Περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014 , με τα ποσά που θα προκύψουν από να ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και πάντως το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Αντίστοιχη διαδικασία υποσχέθηκε και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 30% ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. 

Δεσμεύτηκε για άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων, δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση, κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, με την προκαταβολή να ορίζεται με πράξη του δικαστή και να κυμαίνεται από 10% έως 20%, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ως "φόρο-σύμβολο της κοινωνικής αδικίας που διατρέχει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά". 


Real.gr Τσίπρας κατάργηση ΕΝΦΙΑ μέτρα 2 by realmedialive 

Στη θέση του μίλησε για θέσπιση κοινωνικά δίκαιου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με παράλληλη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προοδευτική κλιμάκωσή του και υψηλό αφορολόγητο όριο. Δεσμεύτηκε για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και για θεσμοθέτηση της τη "νέας σεισάχθειας" για τη ρύθμιση των λεγόμενων "κόκκινων δανείων". Αυτή θα περιλαμβάνει, είπε, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το ένα τρίτο του εισοδήματος του δανειολήπτη. 

Εξήγγειλε την σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως 300.000 ευρώ. Μίλησε ακόμα για ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες και δεσμεύτηκε για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. 

Στο σχέδιο του κόμματός του για την "ανάκτηση της εργασίας", υποσχέθηκε : 

• Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων,

• Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία,

• Διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του για τις αλλαγές σε θεσμούς και λειτουργία του κράτους, μίλησε για ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου, της λαϊκής αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού βάσης. Ειδικότερα, προανήγγειλε: 

1. Αντικατάσταση του "Καλλικράτη" με νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση

2. Εισαγωγή θεσμών, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών, με παράλληλη κατάργηση του νόμου για την ποινική ευθύνη υπουργών

3. Ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, με τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και με αυστηρά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κριτήρια, καθώς και επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση και κάνοντας λόγο –με αφορμή τη μη μετάδοση της ομιλίας του από την ΝΕΡΙΤ- για "μία ΕΡΤ που δεν θα διαννοείται να μην μεταδίδει την ομιλία του εκάστοτε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί αυτό σημαίνει Δημοκρατία, Αξιοκρατία, Πλουραλισμός", όπως είπε.

Σε μία προσπάθεια να απαντήσει στο ερώτημα "πού θα βρείτε τα λεφτά;", ο κ.Τσίπρας μίλησε για κάλυψη του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσιονομικού κόστους από την κατάργηση σειράς φορολογικών μέτρων από τις διαδικασίες ρυθμίσεων και εκκαθαρίσεων που παρουσίασε, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου κ.ο.κ, προαναγγέλλοντας σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα και επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού. 


Real.gr Τσίπρας κοστολόγηση προγράμματος by realmedialive 

"Σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των τριών δις ευρώ, θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο "μαξιλάρι" των, περίπου, 11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες", είπε, ενώ για το σχέδιό του για την ανάκτηση της εργασίας, υποστήριξε ότι θα χρηματοδοτηθεί κατά ένα δις από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά ενάμιση δις από τα 2,5 δις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκατομμύρια από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης.
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X