Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Εγκυμοσύνη: 11 συμβουλές για τον πόνο στην πλάτη
Εγκυμοσύνη: 11 συμβουλές για τον πόνο στην πλάτη thumbnail

Εγκυμοσύνη: 11 συμβουλές για τον πόνο στην πλάτη


 
 


 Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να απαλλαγείτε ή τουλάχιστον να μειώσετε τον πόνο στην μέση και την πλάτη ενώ είστε έγκυος; Εμείς ανακαλύψαμε 11 και σας τους παρουσιάζουμε. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιους από αυτούς ή να κάνετε τους κατάλληλους συνδυασμούς για να ανακουφιστείτε αποτελεσματικά από τον πόνο.


1. Σωστή στάση του σώματος.Μία από τις πιο εύκολες ασκήσεις που θα σας ανακουφίσει τον πόνο στη μέση είναι να εξασκηθείτε στη σωστή στάση του σώματος. Σταθείτε όρθια έχοντας σε μια ευθεία όλα τα μέρη του σώματός σας, με τους ώμους προς τα πίσω, τοποθετώντας το κεφάλι με τέτοιο τρόπο ώστε τα αυτιά σας να είναι παράλληλα με τους ώμους και φροντίστε να λυγίσετε ελαφρά τα γόνατα για να έχετε μεγαλύτερη ισορροπία. Σπρώξτε προς τα μέσα τους κοιλιακούς μύες με τέτοιο τρόπο σαν να θέλει ο αφαλός να συναντήσει την σπονδυλική στήλη και ισιώστε τη μέση σας. Φανταστείτε ένα σκοινί να σας τραβάει από πάνω.


2. Δυναμώστε τους μύες της μέσης. Έτσι θα τους ανακουφίσετε από τη διπλή δουλειά που κάνουν για να συγκρατούν το βάρος του σώματος σας καθώς οι κοιλιακοί μύες έχουν γίνει ελαστικοί προκειμένου να φιλοξενήσουν την μήτρα. Ιδανική άσκηση για την ενδυνάμωση της μέσης είναι η εξής: Στηριχτείτε στα χέρια σας και τα γόνατά σας, κρατήστε τους αγκώνες σας ελαφριά λυγισμένους και την πλάτη σας ίσια. Απλώστε το δεξί χέρι προς τα μπροστά στο ύψος του ώμου και ταυτόχρονα τεντώστε το αριστερό πόδι προς τα πίσω (χέρι και πόδι πρέπει να είναι εναλλάξ) και σφίξτε τους κοιλιακούς μύες. Μετρήστε μέχρι το 5 και επαναλάβετε τη διαδικασία 10 με 20 φορές και για τις δύο πλευρές. Για μεγαλύτερα αποτελέσματα κάντε την άσκηση στις αρχές της εγκυμοσύνης εφόσον σας το επιτρέπει ο γιατρός.  


Γιόγκα για εγκύους


 


3. Γιόγκα.Αν έχετε τη δυνατότητα παρακολουθήστε μαθήματα γιόγκα για εγκύους καθώς αποτελεί μια καλή άσκηση για την εγκυμοσύνη και σας βοηθάει να χαλαρώσετε αλλά και να αποβάλλετε το άγχος. Αν δεν παρακολουθείτε μαθήματα εξασκηθείτε σε μια εύκολη άσκηση γιόγκα στο σπίτι. Γονατίστε πάνω σε ένα μαξιλαράκι στο δάπεδο με τα πόδια ανοιχτά και καθίστε πίσω στις φτέρνες σας, κατεβάστε το πηγούνι σας προς το στήθος και με τα χέρια απλωμένα σκύψτε μέχρι τα χέρια σας από τους αγκώνες και κάτω να ακουμπήσουν στο δάπεδο. Η κοιλιά σας θα βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια σας ενώ αν νιώθετε ότι την πιέζετε ανοίξτε τα πόδια σας περισσότερο. Παραμείνετε σε αυτή τη στάση για 1 λεπτό και αναπνέετε κανονικά.   


4. Δυναμώστε τους μύες της πυελικής κοιλότητας. Ενδυναμώνοντας τους μύες του πυελικού εδάφους μειώνετε την πίεση που ασκείται στη μέση, μετριάζοντας έτσι και τον πόνο. Ποια είναι η ιδανική άσκηση για αυτό; Στηριχτείτε σε γόνατα και χέρια με τους αγκώνες ελαφρά λυγισμένους και την πλάτη ίσια. Σφίξτε τους πυελικούς μύες και περιστρέψτε την πυελική χώρα έτσι ώστε η «ουρά» να δείχνει προς το δάπεδο. Παραμείνετε μετρώντας μέχρι το 5 και μετά αφήστε τους μύες ελεύθερους. Επαναλάβετε 10 με 20 φορές.


5. Κολύμπι. Η κολύμβηση βοηθάει καθώς το νερό υποστηρίζει το βάρος σας και μειώνει την πίεση που ασκείται στη μέση. Παράλληλα εξασκεί όλο το σώμα και για αυτό αποτελεί μια καλή άσκηση κατά τη διάρκεια της κύησης.


6. Υποστηρικτικό μαξιλάρι. Σωστή στάση πρέπει να έχει το σώμα όχι μόνο όταν είμαστε όρθιοι αλλά και όταν καθόμαστε. Οι ώμοι και το κεφάλι πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία ενώ ένα ειδικό μαξιλάρι για τη μέση βοηθάει στο να παραμένει ίσια η πλάτη χωρίς να ασκείται πίεση. Αν κάθεστε πολλές ώρες σε γραφείο βοηθητική είναι και μια βάση για τα πόδια καθώς η ανύψωση των ποδιών όταν είστε καθιστή μειώνει την πίεση στη μέση.


7. Βοηθητικά μαξιλάρια στον ύπνο. Η σωστή στάση στον ύπνο είναι επίσης πολύ σημαντική. Ξαπλώστε στο πλάι, με το κεφάλι στην ίδια ευθεία με το στήθος 


Θυμωμένη γάτα

σας και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Τοποθετήστε ακόμα ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σας ώστε το βάρος να μην σπρώχνει το σώμα σας προς τα μπροστά.

 


8. Κάντε την … «θυμωμένη γάτα». Πρόκειται για μια άσκηση γιόγκα που μειώνει την πίεση στο πάνω μέρος της πλάτης. Στηριχτείτε στα χέρια σας και τα γόνατά σας με ίσια την πλάτη. Ελαφρά στρέψτε το κεφάλι σας προς τα κάτω και καμπουριάστε, όπως ακριβώς κάνει μια γάτα όταν ετοιμάζεται για επίθεση. Παραμείνετε για 10 δευτερόλεπτα και μετά επιστρέψτε στην αρχική σας θέση.  


9. Ζώνες για εγκύους. Οι ειδικές ζώνες που υποστηρίζουν τους κοιλιακούς μύες μειώνουν την πίεση στη μέση και είναι ιδανικές αν η δουλειά σας απαιτεί να είστε πολλές ώρες όρθια. Θα τη βρείτε σε διάφορα νούμερα και σχέδια.


10. Βελονισμός. Ο βελονισμός αφορά στην τοποθέτηση ειδικών, λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα ενεργειακά σημεία στο σώμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί το φυσικό σύστημα του οργανισμού για να ανακουφίσει από τον πόνο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτού του είδους την εναλλακτική θεραπεία, που έρχεται από την ανατολή, επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, ο οποίος να έχει εμπειρία σε θεραπείες κατά την εγκυμοσύνη, πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας!


11. Χειροπρακτική. Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών από τη Σουηδία η χειροπρακτική είναι μια αποτελεσματική μέθοδος σε γυναίκες που υποφέρουν από πόνους στη μέση εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Στόχος της μεθόδου είναι η διόρθωση των μηχανικών προβλημάτων και η αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης και γενικά του μυοσκελετικού συστήματος


Πηγή: www.bagiokos.gr Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X