Αρχική / Διατροφή / 5 λόγοι που παχαίνουμε και μάλλον δεν γνωρίζεις
5 λόγοι που παχαίνουμε και μάλλον δεν γνωρίζεις thumbnail

5 λόγοι που παχαίνουμε και μάλλον δεν γνωρίζεις


Αναμφισβήτητα, όλοι πρέπει να εστιάσουμε στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, το οποίο έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, ακολουθώντας τα πρότυπα του υπόλοιπου δυτικού κόσμου. Ο προβληματισμός μας δεν πρέπει να σχετίζεται, φυσικά, μόνο με λόγους αισθητικούς, αλλά πολύ περισσότερο με λόγους υγείας, μια και η παχυσαρκία είναι συνδεδε- μένη με πολλές και σοβαρές παθήσεις (καρδιαγγειακές, υπέρταση, διαβήτης τύπου Β, αναπνευστικά προβλήματα, ορθοπεδικά προβλήματα κ.ά.), οι οποίες είναι και οι κυριότερες αιτίες θανάτου στην εποχή μας.
Το πρώτο και θεμελιώδες ερώτημα που γεννιέται, λοιπόν, είναι: "Γιατί έχουμε τόσους παχύσαρκους ανθρώπους στην Ελλάδα σήμερα;" Φυσικά, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, επειδή η αιτία δεν είναι μία αλλά πολλές, μερικές από τις οποίες θα αναλυθούν στη συνέχεια.
Πρώτη αιτία, λοιπόν, είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής μας, που έχει επηρεάσει καταλυτικά τον τρόπο με τον οποίο τρεφόμαστε. Τα "ξεπερασμένα" τακτικά γεύματα (μεσημέρι και βράδυ) έχουν δώσει τη θέση τους στο πρόχειρο φαγητό μέσα στο πλαίσιο του καθημερινού γρήγορου τρόπου ζωής μας. Τα γεύματα, δηλαδή, έχουν αντικατασταθεί από πολλά και συνεχή σνακ, τα οποία οδηγούν σε "διαιτητική αμνησία".Έτσι, δεν μπορούμε να θυμηθούμε τι και πόσο έχουμε φάει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και, φυσικά, το φαγητό που βρίσκουμε στο δρόμο δεν είναι διατροφικά κατάλληλο. Επιπλέον, οι περισσότερες σύγχρονες κοινωνικές δραστηριότητες στρέφονται γύρω από το φαγητό και το ποτό, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε θερμίδες ακόμα και αν δεν τις έχουμε πραγματικά ανάγκη.
Μια δεύτερη αιτία είναι ο Βομβαρδισμός που δεχόμαστε από τα Μέσα Ενημέρωσης όσον αφορά τα προϊόντα διατροφής. Οι ποικίλες, δηλαδή, διαφημίσεις με λιχουδιές, γλυκά, ποτά, αναψυκτικά κ.λπ. προσπαθούν -και, φυσικά, το καταφέρνουν- να διεγείρουν την όρεξή μας σε στιγμές που δεν υπάρχει οργανική ανάγκη για φαγητό, για να μην παραλείψουμε ότι τα παχυντικά αυτά προϊόντα διαφημίζονται από μοντέλα (άνδρες και γυναίκες] με ιδανικά σώματα, μεταδίδονταςέτσιτο παραπλανητικό μήνυμα όχι η κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής δε θα επηρεάσει το σωματικό μας Βάρος.
Ακόμα μια αιτία συνιστά το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει από την παιδική μας ηλικία να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης, με δεδομένο ότι οι γονείς μάς έδιναν γλυκίσματα ή παγωτά για να επιβραΒεύσουν την καλή μας συμπεριφορά. Ως ενήλικοι, λοιπόν, συνεχίζουμε να ακολουθούμε το ίδιο σύστημα, με επακόλουθο, όταν υιοθετούμε κάποια δίαιτα, να νιώθουμε στέρηση και κατ' επέκταση θυμό.
Άλλη μια πολύ Βασική αιτία που συμβάλλει στη σύγχρονη παχυσαρκία είναι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κατανάλωση των θερμίδων του ανθρώπου της εποχής μας είναι 10% περίπου μικρότερη από ό,τι η κατανάλωση του μέσου ανθρώπου το 1910. Είναι, λοιπόν, εύκολο να καταλάβουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η φυσική δραστηριότητα για τον έλεγχο της παχυσαρκίας.
Επιπλέον, βασικός παράγοντας είναι και η άγνοια των Ελλήνων όσον αφορά τα θέματα διαιτολογίας, παρόλο που παρατηρείται έντονη ευαισθητοποίηση. Ωστόσο, συχνές είναι και οι λανθασμένες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις εμπορικές δίαιτες αδυνατίσματος.
θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη πως οι θερμίδες, άσχετα με την προέλευσή τους, συμβάλλουν στον ίδιο Βαθμό στη λιποαποθήκευση και την παχυσαρκία.
Το άγχος είναι ένας ακόμα Βασικός παράγοντας.Όταν βρισκόμαστε κάτω από αγχωτικές συνθήκες, το σώμα μας παράγει ορμόνες, οι οποίες μας προετοιμάζουν για να αντιμετωπίσουμε έντονες καταστάσεις.Έτσι, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο φαγητό για να λυτρωθούν από την ένταση.Τελευταίοι έρχονται οι γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι, Βέβαια, πολύ σημαντικοί στον καθορισμό του σωματότυπού μας. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι οι φυσικές προδιαγραφέςτου καθενός μας ποικίλλουν. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια επίδρασης θέτοντας, βέβαια, πάντα ρεαλιστικούς στόχους.

Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή”, Γιώργος Μουλίνος

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις “Ψυχογιός"

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X