Αρχική / Διατροφή / Παχυσαρκία: Υπέρταση και άλλες σοβαρές ασθένειες που προκαλεί
Παχυσαρκία: Υπέρταση και άλλες σοβαρές ασθένειες που προκαλεί thumbnail

Παχυσαρκία: Υπέρταση και άλλες σοβαρές ασθένειες που προκαλεί


Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1985, διοργάνωσε ένα επιστημονικό συνέδριο με θέμα τις συνέπειες της παχυσαρκίας. Το συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι αύξηση στο σωματικό Βάρος μεγαλύτερη από 20% από το ιδανικό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Στο σημείο αυτό, έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν δίαιτα έχοντας ως κίνητρο να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και όχι να εξασφαλίσουν μακροχρόνια καλή υγεία, παρόλο που οι επιστημονικές μελέτες θα έπρεπε να τους πείθουν για το αντίθετο.
Τα κυριότερα προβλήματα που επιφέρει η παχυσαρκία στην υγεία μας είναι τα εξής:
α) υπέρταση
β) υπερχοληστερολαιμία γ) καρδιαγγειακά νοσήματα δ) σακχαροδιαβήτης ε] καρκίνος
στ] μείωση του ορίου ζωής ζ] ορθοπεδικά προβλήματα η) ψυχολογικά προβλήματα.
Ειδικότερα, η συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης είναι τρεις φορές μεγαλύτερη στους υπέρβαρους-παχύσαρκους για τις ηλικίες μεταξύ είκοσι και εβδομή – ντα πέντε ετών και πέντε φορές μεγαλύτερη όταν εξετάζουμε άτομα ηλικίας είκοσι έως σαράντα πέντε ετών, ενώ υψηλή χοληστερίνη παρουσιάζεται σε διπλάσια συχνότητα για τους παχύσαρκους ανθρώπους. Σύγχρονες μελέτες απέδειξαν ότι υπάρχει αναμφισβήτητα σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των καρδιολογικών νοσημάτων. 
Επιπλέον, ο σακχαροδιαβήτης παρουσιάζεται δυόμισι φορές περισσότερο σε συχνότητα στους υπέρβαρους ανθρώπους από ό,τι σ’ αυτούς που έχουν κανονικό Βάρος.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια από τις πολλές μακροχρόνιες έρευνες, σε στατιστικό δείγμα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, ανεξάρτητα αν ήταν καπνιστές ή όχι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άτομα των οποίων το Βάρος ήταν 40% μεγαλύτερο από το ιδανικό παρουσίαζαν αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου.
Επίσης, οι παχύσαρκοι άνδρες παρουσίαζαν υψηλή θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη, ενώ οι παχύσαρκες γυναίκες υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων οδών του μαστού και των ωοθηκών.
Άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι πέτρες στη χολή, αρθρίτιδα και γενικά ορθοπεδικά προβλήματα, πόνοι στην πλάτη και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
Ένας παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί είναι σε ποια σημεία του σώματος εντοπίζεται το επιπλέον λίπος. Αποθήκευση λίπους γύρω από την κοιλιά ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος και διαβήτη, ενώ λίπος γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς μειώνει τον κίνδυνο για επιπλοκές στην υγεία. Δύο μεγάλες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όταν η μέση του άνδρα είναι ίδια σε περίμετρο ή μεγαλύτερη από τα ισχία του, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή”, Γιώργος Μουλίνος

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις “Ψυχογιός"

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X