Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αμφίπολη:Τα προβλήματα που εμποδίζουν την αποκάλυψη
Αμφίπολη:Τα προβλήματα που εμποδίζουν την αποκάλυψη thumbnail

Αμφίπολη:Τα προβλήματα που εμποδίζουν την αποκάλυψη


Με αργούς ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστούν οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο της Αμφίπολης, καθώς αυτό που προέχει είναι η στατική ενίσχυση του τρίτου θαλάμου.

Μετά την είσοδο των αρχαιολόγων στο δωμάτιο του τάφου πίσω από τις Καρυάτιδες διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στατικότητας του χώρου. 

Η φθορά στους λίθους της κατασκευής είναι ευδιάκριτη στις φωτογραφίες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού. 

Και αυτός ο χώρος είναι γεμάτος χώμα, ωστόσο το ύψος του στο θάλαμο είναι χαμηλότερο σε σχέση με τους δύο προηγούμενους θαλάμους και έτσι ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός που εισήλθαν σε αυτόν, εντόπισαν μεγάλες ρωγμές και διαβρώσεις που απειλούν με κατάρρευση την οροφή αλλά και τους τοίχους. Μάλιστα ένα τμήμα από το πάνω μέρος της εισόδου του θαλάμου έχει καταπέσει.Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι οι ζημιές στο θάλαμο έχουν προκληθεί από το τεράστιο βάρος που σηκώνει, καθώς από πάνω του υπάρχει χώμα που φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 13 μέτρα. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση των ανασκαφών είναι η υποστύλωση του θαλάμου. Στο χώρο θα τοποθετηθούν μεταλλικές δοκοί τόσο στους τοίχους όσο και στην οροφή.Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες και σε αυτόν το θάλαμο οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με μαρμάρινες πλάκες και η οροφή είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθο.Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρεται ότι έπειτα από την είσοδο στον τρίτο θάλαμο του μνημείου την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να τεκμηριωθεί αρχαιολογικά η υφιστάμενη εικόνα του και να διαπιστωθεί η δομική κατάσταση του θαλάμου, προέκυψε ότι η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, ενώ στο σύνολο σχεδόν των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις και επιπλέον σε εκτεταμένες περιοχές, εκατέρωθεν της στέψης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού. Επισημαίνεται μάλιστα ότι για την αντιστήριξη-υποστύλωση του θαλάμου, θα χρησιμοποιηθεί ισχυρότερη διάταξη από αυτή των δύο προηγούμενων θαλάμων, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σύστημα οριζόντιων πλαισιωτών δοκών. Πάντως τα προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο των αρχαιολόγων δεν μειώνουν την αξία καλλιτεχνική και αρχαιολογική του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη. Μια εικόνα του μνημείου μέχρι το σημείο που έχει φθάσει η ανασκαφική σκαπάνη έδωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού στο δεύτερο αξονομετρικό διάγραμμα του χώρου, όπου απεικονίζονται η είσοδος με τις Σφίγγες, η αίθουσα με τις Κόρες και ο τρίτος θάλαμος που είναι ακόμα επιχωματωμένος.
   Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X