Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρώην βουλευτής και ιερείς στα κυκλώματα με τις συντάξεις μαϊμού
Πρώην βουλευτής και ιερείς στα κυκλώματα με τις συντάξεις μαϊμού   thumbnail

Πρώην βουλευτής και ιερείς στα κυκλώματα με τις συντάξεις μαϊμού

Με τη διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου να έχει ολοκληρωθεί, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως έχουν ήδη εισπραχθεί 42 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντα με αποτέλεσμα να υπάρχει μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα, δεν χορηγείται ούτε μία μη νόμιμη σύνταξη. Ωστόσο το Δημόσιο ακόμα αναζητά των υπεύθυνους σε χαρακτηριστικές υποθέσεις απάτης.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ο αριθμός των συνταξιούχων που δεν απογράφηκαν ανήλθε τότε στα 2.798 άτομα, ενώ αναφέροντια και οι παρακάτω χαρακτηριστικές περιπτώσεις απάτης:  • Δικαστική σύνταξη: συνολικό ποσό που αναζητείται 300.000 ευρώ. Ο θάνατος του δικαιούχου πριν από 5 χρόνια, αλλά η κόρη είχε παραποιήσει το επώνυμο (αλλαγή συμφώνου) προκειμένου να προκαλέσει σύγχυση στο Ληξιαρχείο. Η κόρη έχει δώσει πάγια εντολή εξόφλησης του στεγαστικού της δανείου μέσω του λογαριασμού όπου πιστώνεται η σύνταξη

  • Σύνταξη ιερωμένου: συνολικό ποσό που αναζητείται 147.000 ευρώ Ο γιός έπαιρνε τη σύνταξη από το 1999 (ημερομηνία θανάτου) και μετά. Στον τραπεζικό λογαριασμό βρέθηκαν μόλις 11 ευρώ.

  • Σύνταξη: 236.000 ευρώ. Η κόρη εισέπραττε από το 1991 έως το 1998 τη σύνταξη μέσω ΕΛΤΑ. Από το 1998, εξαπατώντας την τράπεζα (παρουσίαση τρίτου προσώπου ως του δικαιούχου συνταξιούχου), άνοιξε λογαριασμό με συνδικαιούχο την ίδια

  • Σε άλλη περίπτωση, βουλευτή, ο οποίος είχε εκλεγεί πριν από περίπου 50 χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο, ακόμα αναζητείται η νόμιμη δικαιούχος είσπραξης της σύνταξής του σύζυγος, η οποία από το 2006 δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, ο θάνατός της δεν έχει δηλωθεί σε κανένα ληξιαρχείο, αλλά δεν έχει απογραφεί ούτε και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως αναφέρει η Ημερησία.


Παράλληλα αναφέρεται πως συνολικά μέσω της απογραφής, και συμπεριλαμβανομένων των διαγραφών στις οποίες προέβη η Υπηρεσία Συντάξεων κατά τη διάρκειά της, διαπιστώθηκε ο θάνατος 3.423 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Στις περιπτώσεις αυτές αναζητήθηκαν, αρχικά μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 64,4 εκατ. ευρώ.


Από το ποσό αυτό:  • Εχει ανακτηθεί συνολικά ποσό ύψους 42,2 εκατ. ευρώ με τους παρακάτω τρόπους:

  • 27,6 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

  • 14,6 εκατ. ευρώ εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων των λογαριασμών και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους.

  • Για ποσό 22,2 εκατ. ευρώ η διαδικασία αναζήτησης συνεχίζεται (αναζήτηση από κληρονόμους, καταλογισμός συνδικαιούχων ή κληρονόμων στις αρμόδιες ΔΟΥ).
Πηγή: news123.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X