Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σκληρή κόντρα για τις εξαγγελίες
Σκληρή κόντρα για τις εξαγγελίες  thumbnail

Σκληρή κόντρα για τις εξαγγελίες

Διαμάχη για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Λάδι» στη φωτιά έριξε και η κοστολόγηση του προγράμματος από το υπουργείο Οικονομικών. 

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι οι οικονομικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ «βασίζονται σε μία εσφαλμένη θεώρηση της λειτουργίας της οικονομίας και της πηγής των σημερινών προβλημάτων». Το υπουργείο στάθηκε συγκεκριμένα στην δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμα του δεν στηρίζεται σε εξωτερικό δανεισμό και εξήγησε ότι τα προτεινόμενα μέτρα από την αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να αντισταθμιστούν με αύξηση από φόρους περίπου 14 δισ. ευρώ. 

Διαβάστε αναλυτικά την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο Οικονομικών 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κοστολόγησαν το πρόγραμμα και τόνισαν ότι το δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα για τον πρώτο χρόνο με περισσότερα από 17,2 δισ. ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το κόστος της διαγραφής ιδιωτικών χρεών. Το υπουργείο, δηλαδή, υποστήριξε ότι δεν ισχύει η επιβάρυνση 9,362 δισ. που διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ (11,362 δισ. ευρώ συνολική αποτίμηση μείον 2 δισ. ευρώ για τη διαγραφή ιδιωτικών χρεών που αναλύεται ξεχωριστά). 

Επιπλέον το υπουργείο σημείωσε ότι όσα κοινωνικά μέτρα παρουσιάζονται ως νέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η παροχή επιδόματος στέγασης, κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΗ, περισσότερες δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, μείωση κόκκινων δανείων και αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, είτε εφαρμόζονται από την κυβέρνηση είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο της υλοποίησης τους. 

«Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν τη ανάγκης χρηματοδότησής τους, έχουν επιπλέον δυσμενείς παράπλευρες επιπτώσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, μεταξύ άλλων, λόγω της απότομης φυγής κεφαλαίων από τη χώρα, της αύξησης του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, του παγώματος των ιδιωτικοποιήσεων και νέων επενδύσεων από το εξωτερικό, της αρνητικής επίπτωσης στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, της επιβάρυνσης της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των τραπεζών και της απώλειας πόρων από το ΕΣΠΑ από μία ρήξη με την ΕΕ.» υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών. 
ΣΥΡΙΖΑ: Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε σε σκληρό ύφος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε πανικό, αδιέξοδο και αδυνατεί να συγκροτήσει μία τεκμηριωμένη απάντηση στη συμπαγή και ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ακόμη και η «με εντολή Σαμαρά» αποδόμηση του κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Υπουργείο Οικονομικών κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, έχει καθυστερήσει ήδη τρεις μέρες» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Όλα αυτά ένα αποδεικνύουν: η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται σε πανικό και όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα». 

Μάλιστα σημείωσε ότι «η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αγκαλιάζει και εμπνέει ολοένα και ευρύτερα στρώματα πολιτών και επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

Διαβάστε αναλυτικά την κοστολόγηση του προγράμματος από την Κουμουνδούρου 
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X