Η Αμφίπολη, ο Χάτζι, ο Παναθηναϊκός και ο Άρης

Πέρα από το τεράστιο ενδιαφέρον με την ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης, η περιοχή βγάζει και ποδοσφαιριστές έχει ομάδες στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και… ιστορία με τον Παναθηναϊκό και τον Χάτζι.

Στην περιοχή γύρω από την Αμφίπολη υπάρχουν τέσσερις ομάδες. Ο Μακεδονικός Μεσολακκιάς -πρόκειται για χωριό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον τύμβο- ο Άρης Πρώτης, από το χωριό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Εθνικός Ροδόλιβος και η Δόξα Παλαιοκώμης. Στο παρελθόν, όπως γράφει η εφημερίδα Goal, έγινε προσπάθεια από τον δήμο Αμφίπολης να συγχωνεύσει όλες αυτές τις ομάδες με ονομασία Αμφίπολη 2000, όμως δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η περίμετρος του Τύμβου, ο οποίος έχει κυκλικό περίβολο, είναι 497 μέτρα, η διάμετρός του 160 μέτρα και το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 23 μέτρα. Για να γίνει σύγκριση με τη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας, όπου βρέθηκε ο μεγαλοπρεπής τάφος που αποδόθηκε στον βασιλιά Φίλιππο Β’, εκείνη δεν υπερβαίνει τα 110 μέτρα σε περίμετρο.

Η σχέση της περιοχής, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με την ομάδα του Άρη είναι έντονη. Η Μεσολακκιά έβγαλε τρεις παίκτες, οι οποίοι αγωνίστηκαν στην Α’ Εθνική με τη φανέλα των κιτρίνων. Ο λόγος για τους Γιάννη Χατζηνικολάου, Νίκο Πασιαλή, που στις μέρες μας ακολουθούν καριέρα προπονητή και τον Νίκο Τσέλιο, με θητεία και σε Αναγέννηση Γιαννιτσών, Καστοριά και Τρίκαλα. Επίσης, από το ίδιο χωριό κατάγεται και ο Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος έχει στο παρελθόν αναλάβει δύο φορές την προεδρία της -πάλαι ποτέ- ΠΑΕ Άρης!

Σημειώνεται ακόμα ότι ο Λέων της Αμφίπολης έχει μεταφερθεί από την κορυφή του τύμβου δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα, κοντά στις εκβολές του. Εκεί ο αγγλικός στρατός είχε συναρμολογήσει το άγαλμα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και το μετέφερε στην ακτή για να το φυγαδεύσει στο εξωτερικό. Τους σταμάτησε όμως η μάχη που έγινε με τους Βούλγαρους και η έλευση του ελληνικού στρατού.

Η περιοχή συνδέθηκε επίσης με τον Παναθηναϊκό στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με αφορμή την προσπάθεια των πρασίνων να εντάξουν στο δυναμικό τους τον σπουδαίο Ρουμάνο ποδοσφαιριστή, Γκιόργκι Χάτζι.

Την εποχή που ακόμη ο Χάτζι έπαιζε στη Στεάουα, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να τον φέρει στην Αθήνα ως Έλληνα. Επιχείρησε να αποδείξει πως έχει ρίζες από την περιοχή της Αμφίπολης καθώς από εκεί είχαν περάσει αρκετοί Ρουμανόβλαχοι πριν και μετά τον πόλεμο. Τότε κάποιοι υποστήριξαν ότι η μητέρα του ποδοσφαιριστή ονομαζόταν Κερασώ Χάτζι.

Για να περάσει η ελληνοποίηση του Χάτζι, βέβαια, θα έπρεπε ο γραμματέας της κοινότητας Μεσολακκιάς να εκδώσει το πιστοποιητικό, κάτι που δεν έγινε ποτέ λόγω έλλειψης στοιχείων.

Σχετικά άρθρα