Αρχική / Διάφορα (old articles) / Τι λένε οι Σκοπιανοί για την Αμφίπολη; Η προπαγάνδα που σοκάρει!
Τι λένε οι Σκοπιανοί για την Αμφίπολη; Η προπαγάνδα που σοκάρει!  thumbnail

Τι λένε οι Σκοπιανοί για την Αμφίπολη; Η προπαγάνδα που σοκάρει!

Με τις ανασκαφές της Αμφίπολης να έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως, ήρθε και η σειρά των Σκοπιανών να συνεχίσουν τη δική τους προσωπική και εγχώρια προπαγάνδα και απαντούν προσβλητικά στις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη.


  


 


 
Τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες τους αναφέρονται με υποτιμητικό τρόπο στα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βγει στο φως ώς τώρα. Πέρα από την μόνιμη αντιπαράθεση με την Ελλάδα και με το οτιδήποτε ελληνικό, αυτή τη φορά τα "έβαλαν" και με παγκόσμιους κολοσσούς της αμερόληπτης και αντικειμενικής δημοσιογραφίας όπως το βρετανικό BBC και την αμερικάνικη εφημερίδα Washington Post.
Αξίζει να αναφέρουμε το πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας "Dnevnik" με τίτλο "Άγνοια και ερασιτεχνισμός σε αμερικάνικα και βρετανικά ΜΜΕ". Επίσης στο διαδικτυακό κανάλι της ίδιας εφημερίδας – η οποία πουλάει τα περισσότερα αντίτυπα στη χώρα – έχει ανεβάσει άρθρο με τίτλο "Πώς κατέστη ελληνικός ο τάφος στην Αμφίπολη από την εποχή της Μακεδονίας". Με άλλα λόγια οι Σκοπιανοί δημοσιογραφοί της συγκεκριμένης φιλοκυβερνητικής εφημερίδας κατηγορούν τα ξένα ΜΜΕ πως μετονόμασαν αδαώς τον μακεδονικού τύπου τάφο σε ελληνικό! Τα λόγια είναι περιττά.Επίσης δίνουν την δική τους εξήγηση στο γεγονός ότι οι Βρετανοί δημοσιογράφοι αναφέρονται στις ανασκαφές ως μία ελληνική ανακάλυψη λέγοντας πως το κάνουν επειδή υπερηφανεύονται για την Έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο που περιλαμβάνει τα μάρμαρα του Παρθενώνα.Χαρακτηριστικά προκαλούν λέγοντας: "Αυτό που δεν είναι σαφές στην όλη υπόθεση είναι ο λόγος για τον οποίο τα διεθνή ΜΜΕ προσδιορίζουν έναν τάφο από την περίοδο του μακεδονικού βασιλείου χρησιμοποιώντας τους όρους “Ελλάδα” και “ελληνικός”, χωρίς να αναφέρουν πότε η Ελλάδα πάτησε επίσημα το πόδι της στην Μακεδονία και σε οποιαδήποτε περιοχή βορείως του Ολύμπου κατά τη διάρκεια ολόκληρης αυτής της περιόδου, δηλαδή από την εποχή της αρχαίας Μακεδονίας μέχρι και το 1912. Προφανώς πρόκειται για ερασιτεχνισμό και φοβερή άγνοια των μεγάλων διεθνών ενημερωτικών ΜΜΕ, τα οποία έχουν πρόβλημα με βασικούς όρους ιστορίας".


Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων χρησιμοποιεί το “όπλο” της προπαγάνδας σε οτιδήποτε που έχει σχέση με το θέμα της Μακεδονίας και τα σύνορα της. Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως τα Σκόπια έχουν γεμίσει με προτομές του μεγάλου Αλεξάνδρου και υποτιθέμενα μακεδονικά και αρχαιοελληνικά (προκλητικά) αγάλματα – φτιαγμένα αυτή την δεκαετία! Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι που ελέγχει απολύτως τα μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια, διέταξε, επέβαλλε και ανακοίνωσε ότι κάποια από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου δεν ξέρουν με λίγα λόγια τι λένε, και οι δημοσιογράφοι είναι ερασιτέχνες.


 

Πάντως δεν έχουν μείνει μόνο εκεί και έχουν παθιαστεί τόσο πολύ με την Μακεδονία που ερμηνεύουν ακόμα και τις δηλώσεις των Ελλήνων αρχαιολόγων αλλά και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ως υποτιθέμενη απόδειξη του ισχυρισμού τους ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι "μακεδονικός" δηλαδή σκοπιανός. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην ισχυριστούν για άλλη μια φορά ότι η ΠΓΔΜ είναι ο "νόμιμος διάδοχος" της αρχαίας Μακεδονίας!


 


Το άρθρο που προκάλεσε εντάσεις σε πολλές χώρες καταλήγει: “υπήρξαν πολλές απόψεις σχετικά με τα ευρήματα και κανένας Έλληνας επιστήμονας αμφισβήτησε ποτέ ότι είναι στην πραγματικότητα ένας Μακεδονικός τάφος, δηλάδή ότι μια μεγάλη προσωπικότητα της Μακεδονικής δυναστείας έχει θαφτεί εκεί. Ακόμα και ο Κος Σαμαράς, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι η μακεδονική γη δεν πάει ποτέ να εκπλήσσει" Αλλά και πάλι το άρθρο αυτό αποτελεί μία προσπάθεια με κινητήριο σκοπό την προπαγάνδα να χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις του Κο. Σαμαρά  χωρίς να συμπεριλάβει τις τελευταίες του δηλώσεις ο οποίος τόνισε ότι τα μοναδικά ευρήματα στην Αμφίπολη επιβεβαιώνουν ότι η Μακεδονία ήταν και πάντα θα είναι ελληνική.Επίσης σε ένα άλλο δημοσίευμα στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων Independent ο πιο γνωστός και μόνιμος στα τηλεοπτικά παραθύρα στα Σκόπια αρχαιολόγος των Σκοπίων, Πάσκο Κούζμαν μιλώντας στο Utrinski Vesnik προκαλεί με τις απόψεις του, καθώς θεωρεί πως η Αμφίπολη ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της "Μακεδονίας" (έτσι όπως την θεωρούν οι Σκοπιανοί) και ότι δεν βρίσκεται εκεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Όπως αναμεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο Independent, ο διάσημος αρχαιολόγος Πάσκο Κούζμαν δηλώνει ευθαρσώς πως η ανακάλυψη στην Αμφίπολη είναι σημαντικής αξίας για την αρχαιολογία. Λέει συγκεκριμένα: "Η τρέχουσα έρευνα στην περιοχή κοντά στην Αμφίπολη, ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος. Αυτό που ανακαλύφθηκε είναι ένας μεγάλος τάφος, τυπικός για την βασιλική δυναστεία από την εποχή της Αρχαίας Μακεδονίας". Το δημοσίευμα κλείνει με τις εξής προκλητικές δηλώσεις του σκοπιανού αρχαιολόγου: "Εγώ θα προσθέσω μόνο ότι είναι σίγουρα μια μεγάλη ανακάλυψη, η οποία είναι σημαντική για την αρχαιολογία. Όμως, αν θέλουμε να επισημάνουμε σωστά τα αποτελέσματα, μπορούμε μόνο να πούμε ότι η Αμφίπολη είναι στη "Μακεδονία". Έτσι, πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι σχετικά με την τρέχουσα εύρεση. Ας μην ξεχνάμε πως η ανακάλυψη του του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σαν να έχει ανακαλυφθεί ο τάφος του Ιησού. Θα ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη για όλον τον κόσμο".Με το πέρασμα των ημερών, τα συμπεράσματα θα είναι πιο ξεκάθαρα σχετικά με τα ευρήματα στην Αμφίπολη και ίσως τα Σκόπια να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα αμφισβητήσει τα πορίσματα.
Εμείς με τη σειρά μας θα θέλαμε να τους ευχηθούμε να συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που κάνουν όσον αφορά την αμερόληπτη μετάδοση της πληροφορίας και πάντα ακολουθώντας την ηθική του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X