Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πάπας σε Τσίπρα : Μιλάς μια γλώσσα που μοιάζει με μελωδία
Πάπας σε Τσίπρα : Μιλάς μια γλώσσα που μοιάζει με μελωδία  thumbnail

Πάπας σε Τσίπρα : Μιλάς μια γλώσσα που μοιάζει με μελωδία

Εν μέσω των πρώτων εσωκομματικών αντιδράσεων στις εξαγγελίες της προηγούμενης Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στο Βατικανό για μία ιστορική συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη και τον Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών αριστερού θεωρητικού προσανατολισμού Transform, βρέθηκε στην πόλη του Βατικανού από νωρίς το πρωί.

Το ταξίδι του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με μη κομματικές πηγές, εντάσσεται στο ευρύτερο παιχνίδι διεθνών  -και εν μέρει γεωπολιτικών- συσχετισμών δυνάμεων και της επιχειρούμενης αναδιάταξης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ιδιωτική συνάντηση διήρκησε είκοσι λεπτά.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρθηκε σε "κρίση αξιών", είπε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το μεταναστευτικό, με αναφορά στην ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο.
Το θέμα των τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Βατικανό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο ότι η εκκλησία και η Αριστερά μπορεί να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες αλλά τέμνονται σε ζητήματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και  η αλληλεγγύη. "Πρέπει να δημιουργηθεί μια ουκουμενική συμμαχία για την κρίση της φτώχειας γιατί έχουμε φθάσει στο σημείο να έχουν επιβληθεί οι αγορές και όχι οι άνθρωποι", είπε χαρακτηριστικά στον Ποντίφικα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον πάπα να του απαντά ότι "το πρόβλημα στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μου την Αργεντινή είναι ότι η προσπάθεια έγινε για να σωθούν οι τράπεζες κι όχι οι άνθρωποι" και να προσθέτει: "Η κρίση δεν ειναι μονο οικονομική. Ειναι και κρίση αξιών. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν οι αγορές που έχουν επιβληθεί της πολιτικής, κι εχουν βγάλει τον άνθρωπο απο το επίκεντρο".


Ο Πάπας αναφέρθηκε στην κρίση ως μια κρίση αξιών, επισημαίνοντας ότι η κυριαρχία των κερδοσκοπικών αγορών και του καταναλωτισμού γεννούν την κρίση, τις ανισότητες και τη φτώχεια. Αναφορικά με την Ευρώπη, ο Πάπας Φραγκίσκος Α' τόνισε ότι οι αγορές επιβλήθηκαν της πολιτικής, ότι έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα κέρδη.


Επίσης, ο Ποντίφικας είπε ότι είναι "απαράδεκτο να σκοτώνονται άνθρωποι και να κινδυνεύουμε από τους πολέμους", ενώ χαρακτήρισε ως αδιανόητο το να θεωρούνται κάποιοι άνθρωποι "λαθραίοι" και να πνίγονται στη θάλασσα.

Κάνοντας αναφορά στους νέους πολιτικούς, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο πάπας Φραγκίσκος ανέφερε ότι "μιλούν μια γλώσσα που μοιάζει με μελωδία, που φέρνει ελπίδα", ενώ διαβίβασε μέσω του Αλέξη Τσίπρα τους χαιρετισμούς του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο όπως είπε ανυπομονεί να συναντήσει στο Φανάρι στις 30 Νοεμβρίου.

Οι δηλώσει Τσίπρα μετά το τέλος της συνάντησης με τον Πάπα:

"Με τον Πάπα Φραγκίσκο, επονομαζόμενο και ως “Πάπα των φτωχών”, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την οικονομική κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανάγκη η πολιτική να ξαναεμπνεύσει τους ανθρώπους με συλλογικά οράματα που θα επαναφέρουν πνευματικές πανανθρώπινες αξίες απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του καταναλωτισμού και του κέρδους.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μεγάλο ζήτημα των πολεμικών επεμβάσεων στη Μ. Ανατολή, στην Ουκρανία και την ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τις δομικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, που είναι η άνιση διανομή του εισοδήματος και η αυτονομία, η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών

Ζητήσαμε από τον Πάπα Φραγκίσκο να αναλάβει πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό του πολέμου και για την ειρήνη. Μιλήσαμε για το μεταναστευτικό και τις τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ευρωπαϊκής που χρήζει άμεσης αναθεώρησης.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να του μεταφέρω την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας, την Ελλάδα Να του πω ότι, μετά από τέσσερα χρόνια αδιέξοδων και άδικων πολιτικών λιτότητας, ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του την στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απειλούν και από πάνω. Του είπα ότι αυτή η μεγάλη αδικία πρέπει να αποκατασταθεί κι ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

Τέλος, συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της χριστιανικής Εκκλησίας. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια, στις ανισότητες, απέναντι στη λογική ότι οι αγορές είναι πάνω από τα κέρδη, να οικοδομηθεί μια συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας. Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, τεμνόμαστε όμως σε πανανθρώπινες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ανάγκη για τον συνάνθρωπο, η κοινωνική δικαιοσύνη".
Madata.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X