Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου; Κάτι που σίγουρα δε γνώριζες…
Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου; Κάτι που σίγουρα δε γνώριζες... thumbnail

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου; Κάτι που σίγουρα δε γνώριζες…

Το ύψος του παιδιού


 

… επηρεάζεται από την επιλόχεια κατάθλιψη της μητέρας!

Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν ‘χτυπάει’ μόνο τις μητέρες, αλλά μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και στα παιδιά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες ανέφεραν ότι βιώνουν ακόμη και ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα εννέα μήνες μετά τον τοκετό, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να πέσουν κάτω από 10 εκατοστά σε ύψος στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

«Η σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι από τους σημαντικότερους δείκτες της πρώιμης παιδικής ηλικίας και έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του παιδιού», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Πάμελα Σούρκαν και βοηθός καθηγητής στο Τζον Χόπκινς. 

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, οι ερευνητές του Τζον Χόπκινς μελέτησαν 6.550 νήπια και τις μητέρες τους. Εννέα μήνες μετά τον τοκετό, σχεδόν το ένα τέταρτο των μητέρων δήλωσε ότι είχαν ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα, και ένα άλλο 17% δήλωσε ότι είχαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.

Παιδιά τεσσάρων ετών ,των οποίων οι μητέρες ανέφεραν ότι είχαν είτε ήπια είτε πιο σοβαρή κατάθλιψη μετά τον τοκετό ,είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να είναι κάτω από 10 εκατοστά σε ύψος για την ηλικία τους σε σύγκριση με τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες δεν ανέφεραν κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Στην ηλικία των πέντε ετών, το ποσοστό παρέμεινε ίδιο αλλά μόνο μεταξύ των παιδιών, των οποίων οι μητέρες είχαν πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτά τα παιδιά είχαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι κάτω από 10 εκατοστά σε ύψος.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η κατάθλιψη της μητέρας μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη του παιδιού, όπως και η κακή διατροφή αλλά και η μικρότερη διάρκεια του θηλασμού. Πολύτιμες συμβουλές από τη Nestle και το www.manamia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X