Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Τα αντισυλληπτικά επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου;
Τα αντισυλληπτικά επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου; thumbnail

Τα αντισυλληπτικά επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου;

Τα αντισυλληπτικά χάπια έφεραν αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη επανάσταση στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Η εμφάνισή τους άλλαξε τον ρόλο των φύλων, όχι μόνο ως προς την έκφραση της σεξουαλικότητας, αλλά και ως προς τον ρόλο τους μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία. 


Γράφει η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας – σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΤα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες άρχισαν να υποψιάζονται ότι το χάπι επηρεάζει και τα κριτήρια με τα οποία οι γυναίκες επιλέγουν τον σύντροφό τους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, ειδικά κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών του κύκλου τους, αναζητούν και ελκύονται περισσότερο από συγκεκριμένα σωματικά, ψυχολογικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά των ανδρών, τα οποία υποδηλώνουν ανώτερη γενετική ποιότητα.


Μια πολύ πρόσφατη μελέτη (Gori, 2014) προσπάθησε να καταγράψει τη σχέση του αντισυλληπτικού χαπιού με τα κριτήρια επιλογής συντρόφων. Η μελέτη έγινε σε δείγμα 395 Ιταλίδων, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκείνες που χρησιμοποιούσαν το χάπι και εκείνες που δεν το χρησιμοποιούσαν. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα των γυναικών που δεν λάμβανε το χάπι επιθυμούσε ερωτικούς συντρόφους με περισσότερο αρρενωπά χαρακτηριστικά, συγκριτικά με εκείνους που προτιμούσαν οι γυναίκες που λάμβαναν το χάπι.


Πώς μπορεί να εξηγείται η συσχέτιση αυτή;


Τα δεδομένα αυτά συμφωνούν με προηγούμενη μελέτη που έδειξε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το χάπι τείνουν να επιλέγουν λιγότερο αρρενωπούς άνδρες. Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω μελέτη δείχνει ότι το χάπι σχετίζεται με την επιλογή συντρόφου, αλλά δεν διευκρινίζει αν το ένα προκαλεί το άλλο. 

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η χρήση των αντισυλληπτικών να μειώνει την προτίμηση για χαρακτηριστικά/ενδείξεις της γενετικής ποιότητας των σεξουαλικών συντρόφων. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει διότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά δεν αναζητούν σύντροφο που θα γίνει πατέρας των παιδιών τους. 

Από εξελικτική σκοπιά είναι πιθανόν τα κριτήρια επιλογής των ερωτικών συντρόφων να μην είναι σταθερά, αλλά να αλλάζουν, προκειμένου να προσαρμόζονται και να εξυπηρετούν τις ανθρώπινες ανάγκες.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X