Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πεις στο παιδί για το σεξ
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πεις στο παιδί για το σεξ thumbnail

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πεις στο παιδί για το σεξ

Διαπαιδαγωγήστε τα σωστά… σεξουαλικά


Οι περισσότεροι γονείς τρέμουν με την ιδέα του ότι θα χρειαστεί να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ. Τα μεγάλα τους ερωτήματα είναι συνήθως το πότε πρέπει να αρχίσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού & πως να προσεγγίσουν το θέμα. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση όμως δεν αφορά μόνο τις σεξουαλικές σχέσεις καθαυτές, αλλά και συζητήσεις (σχετικά με το σώμα μας, την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, την αυτοεκτίμηση, τους κανόνες ηθικής, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αγάπη προς τον σύντροφό μας). 


Πότε. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από την πρώιμη παιδική ηλικία και παρόλο που διαρκεί μια ζωή, αυτή που θα λάβει καθ’ όλη την διάρκεια των παιδικών του χρόνων, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το παιδί σας τη σεξουαλικότητά του αργότερα. Η καταλληλότερη στιγμή να του μιλήσετε είναι όταν σας ρωτήσει το ίδιο το παιδί. Το περιεχόμενο των ερωτήσεων που θα σας κάνει, θα είναι διαφορετικές ανάλογα με την ηλικία του. Η σεξουαλική περιέργεια πάντως που ξεκινά συνήθως στην προσχολική ηλικία αφορά αρχικά την ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Οι διαφορές των γεννητικών οργάνων κοριτσιών και αγοριών ή μεταξύ παιδιών και ενηλίκων, κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους. Μετά θα έρθουν κι οι ερωτήσεις για το “πως γίνονται τα παιδιά”.


Πως. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θα σας θέσει το παιδί σας, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και ακριβείς, σε γλώσσα ανάλογη με την ηλικία του. Δε χρειάζονται μικροψέματα για τον πελαργό και απλοποιημένες θεωρίες. 


Ποιος. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε το παιδί σας να μάθει για το σεξ από το σχολείο ή τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Αν το καθοδηγήσετε εσείς, θα μπορέσετε να του μεταφέρετε και τις δικές σας οικογενειακές ηθικές αξίες, μέσα από τη δική σας στάση στην οικογένεια και το πως αντιμετωπίζετε εσείς το σεξ και το σώμα σας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X