Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Ενοχές: Μήπως αγαπάς πιο πολύ το ένα παιδί σου;
Ενοχές: Μήπως αγαπάς πιο πολύ το ένα παιδί σου;  thumbnail

Ενοχές: Μήπως αγαπάς πιο πολύ το ένα παιδί σου;

Τα αγαπάμε το ίδιο…τα μεγαλώνουμε διαφορετικά!


Πόσες και πόσες φορές όταν ήμασταν παιδιά, δεν "κατηγορήσαμε" τους γονείς μας για διαφορετική συμπεριφορά και διακρίσεις απέναντι σε εμάς και τα αδέρφια μας και ότι έδειχναν αγάπη κι αδυναμία στον έναν περισσότερο από τον άλλο. Με εσάς τη μεγαλύτερη αδερφή ήταν πιο αυστηροί, όλο απαιτήσεις, κανόνες και περιορισμούς, ενώ με τη μικρή ήταν απόλυτα χαλαροί και της έκαναν τα χατίρια. Και τότε ήταν που υποσχεθήκατε στον εαυτό σας ότι εσείς με τα παιδιά σας θα είστε δίκαιη και δε θα κάνετε τα ίδια. Πολύτιμες συμβουλές από τη Nestle και το www.manamia.gr


Και να που τώρα είστε μητέρα. Γεμάτη φόβο κι αγωνία μήπως δείξετε προτίμηση σε ένα από τα παιδιά σας, μήπως κάποιο το αγαπάτε λιγότερο ή άθελα σας τα αδικήσετε και προσπαθείτε πάντα να τους προσφέρετε τα ίδια (αγάπη ρούχα, παιχνίδια, σπουδές). Παρόλα αυτά τα παιδιά σας παραπονιούνται ότι κάνετε διακρίσεις. Μα πως γίνεται αυτό; 

Μήπως ενώ αγαπάτε τα παιδιά σας το ίδιο, τους φέρεστε όντως διαφορετικά; Δε χρειάζεται να νιώθετε ενοχές γιατί αυτό είναι το υγιές & το φυσιολογικό. Αφού το κάθε παιδί σας είναι διαφορετικό. Από την εμφάνιση και τον χαρακτήρα, έως τις επιθυμίες, τις προτιμήσεις και τις αντιδράσεις του. Επίσης, ένα παιδί, αν και μεγαλώνει στην ίδια οικογένεια, με τις ίδιες αρχές & κανόνες, μεγαλώνει εκ των πραγμάτων με άλλο τρόπο. Κυρίως γιατί συντρέχουν άλλες συγκυρίες χρονικά, για το κάθε παιδί όπως: η ηλικία των γονιών, η σχέση των γονιών, η οικονομική κατάσταση στο σπίτι, ένας πρόσφατος θάνατος στην οικογένεια αλλά και η εμπειρία του γονιού, η ανάγκη του συγκεκριμένου παιδιού για υποστήριξη, το φύλο του ή και η ομοιότητά του με τον γονιό.

Πάντως είναι ταλέντο ως γονείς να μπορείτε να αναγνωρίζετε την διαφορετικότητα των παιδιών σαςκαι να αναπτύσσετε ανάλογη συμπεριφορά απέναντί τους, αλλά και να ενισχύετε τη διαφορετικότητα τους τονίζοντας τους, ότι φέρεστε ξεχωριστά στον καθένα επειδή ακριβώς δεν είναι όμοιοι μεταξύ τους και υπενθυμίζοντας ότι γι αυτό τα αγαπάτε. 

Σε κάθε περίπτωση, αν συνειδητοποιήσετε ότι όντως κάνετε διακρίσεις και “παραμελείτε” κάπως ένα από τα παιδιά σας, αρκεί να του ζητήσετε συγγνώμη από την καρδιά σας και να κάνετε μια μεγάλη έμπρακτη προσπάθεια να αλλάξετε. ’λλωστε αυτό που διαφέρει είναι η συμπεριφορά κι όχι η αγάπη σας απέναντί του.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X