Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Αλλαγές στη διακόσμηση που μειώνουν το άγχος!
Αλλαγές στη διακόσμηση που μειώνουν το άγχος! thumbnail

Αλλαγές στη διακόσμηση που μειώνουν το άγχος!

Αλλαγές στο σπίτι που μειώνουν το άγχος!


Κάποια χαρακτηριστικά στο άμεσο περι­βάλλον σας μπορεί να αυξήσουν το άγχος σας και να το επι­βαρύνουν πολύ. Αν ζείτε και/ή εργάζεστε σε ένα περιβάλλον το οποίο δε σας βοηθά, μπορείτε να αλλάξετε σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση. Αν δηλαδή κάτι δε σας ικανοποιεί ή σας προκαλεί προβλήματα, ωστόσο είναι στο χέρι σας να αλλάξει, αυτό μπορείτε να το κάνετε. Πώς μπορείτε να κάνετε αυτές τις αλλαγές; Ρίξτε μια ματιά σε μερικές πρακτικές λύσεις:  • Ο θόρυβος μπορεί να μειωθεί αν χαμηλώνουμε την τηλεό­ραση ή άλλες συσκευές- επίσης αν αλλάξουμε κουφώματα στα παράθυρα- ή αν φοράμε ωτοασπίδες κάποιες ώρες τη μέρα. • Αν δεν μπορούμε να μετακομίσουμε σε περιοχή με λιγότερη ρύπανση, μπορούμε να προμηθευτούμε μια συσκευή που καθαρίζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας. • Ακόμα και αν δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους γείτονες, μπορούμε να πάψουμε να δίνουμε σημασία σε όσα μας ενοχλούν. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του προβλήματα- και οι άνθρωποι που έχουν ενοχλητική συ­μπεριφορά συνήθως είναι κατά βάθος βασανισμένοι και δυ­στυχισμένοι ή τέλος πάντων υποφέρουν και οι ίδιοι που δεν μπορούν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με τους άλλους. • Τα φυτά χρειάζονται μια μικρή φροντίδα (κάποια φυτά θέ­λουν λιγότερη ενώ άλλα είναι πιο απαιτητικά), αλλά μας ανταμείβουν με καθαρότερη ατμόσφαιρα, ενώ η ύπαρξη πρασίνου δρα ευεργετικά, καθώς μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, κάτι που έχει χαλαρωτικές ιδιότητες. • Σχετικά με την τάξη του χώρου, εφαρμόστε αυτό που πολλοί αποκαλούν «αρχή της οδοντόβουρτσας». Δηλαδή επιστρέ­φετε πάντα και αμέσως στη θέση του όποιο πράγμα χρησι­μοποιείτε. Ωστόσο μπορείτε να είστε ελαστικοί και να ανέχε­στε και λίγη αταξία. Είναι βέβαια φυσιολογικό κάθε τόσο να μαζεύεται ακαταστασία – μπορείτε σε τακτά διαστήματα να αποσυμφορείτε τον χώρο. Τέλος προσπαθήστε να κάνετε τη ζωή σας εύκολη, χωρίς περιττά αντικείμενα.


 


Θέσεις για όλα: προμηθευτείτε κουτιά, θήκες, ντοσιέ, συρταριέρες και τακτοποιήστε τα πράγματά σας. Π ροσπαθήστε να έχετε για κάθε αντικείμενο και μια θέση. • Αν σκοντάφτετε συχνά σε έπιπλα, έχετε περιττά έπιπλα ή δε βολεύεστε με τη διαρρύθμιση που έχουν τα έπιπλα στον χώ­ρο σας, πειραματιστείτε. Μερικές αλλαγές ίσως κάνουν τον χώρο σας πιο ευρύχωρο και την καθαριότητα αλλά και τη ζωή σας πιο απλή!

 • Αν στον χώρο που ζείτε υπάρχουν μικρές ή μεγάλες φθορές που σας χαλάνε τη διάθεση ή σας προκαλούν προβλήματα, αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για τις επισκευές τους. Μερικές φορές αναβάλλουμε μια μικροεπισκευή χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Γι αυτό κάνετε μια λίστα όσων δε λειτουρ­γούν σωστά στην καθημερινότητά σας: Ίσως να ήρθε η ώρα να επισκευάσετε τον υπολογιστή σας, να αλλάξετε μια λά­μπα, να φτιάξετε ένα καλώδιο, να επισκευάσετε εκείνο το τραπεζάκι που «κουτσαίνει».

 • Το ηλιακό φως είναι ευεργετικό για τη διάθεση. Προσπαθή­στε να το αυξήσετε έχοντας πιο ανοιχτόχρωμες κουρτίνες, και ανοίγοντας τα παντζούρια συχνότερα και περισσότερο. Αν ζείτε σε πολύ σκοτεινό μέρος και δεν μπορείτε να κάνε­τε κάτι γΓ αυτό, προσπαθήστε να βγαίνετε συχνότερα για περιπάτους σε μέρη που έχουν περισσότερο ηλιακό φως. Επίσης, στις χώρες που έχουν χαμηλή ηλιοφάνεια χρησιμο­ποιούνται συχνά ειδικές λάμπες προσομοίωσης του φωτός (αναζητήστε τες με τις ονομασίες: day light box, SAD lamp, light therapy lamp).

 • Αντιμετωπίστε τις άσχημες μυρωδιές στο σπίτι: καθαρίζε­τε συχνότερα, εξαερίζετε συχνά τον χώρο, απαγορέψτε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι, έχετε έναν καλό απορροφητήρα και χρησιμοποιήστε φυσικά αρωματικά (αιθέρια έλαια) και άλλα τρικ (π.χ. βράστε σε ένα κατσαρολάκι ξύλα κανέλας και φλούδες πορτοκαλιού ή στάξτε μερικές σταγόνες από αρω­ματικά λάδια στη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας πριν τη χρησιμοποιήσετε).

 • Κάνετε απαραίτητες ρυθμίσεις (ίσως αξίζει τον κόπο να κά­νετε και μερικά έξοδα, αν μπορείτε) ώστε να έχετε στο σπίτι σας τέτοια θερμοκρασία, που να μη σας προκαλεί πρόβλη­μα. Έτσι, μπορεί να υπάρχει ένας ανεμιστήρας, ένα αερό- θερμο, μια μαλακή κουβερτούλα για την ξεκούραση στον καναπέ, μια θερμοφόρα.

 • Σχετικά με την παρουσία καπνού από τσιγάρο στον χώρο που ζούμε ή εργαζόμαστε, καλό θα είναι να προσπαθήσου­με να καταλάβουμε ότι δεν επιβαρύνεται μόνο η υγεία μας αλλά και η ποιότητα της ζωής μας. Προσπαθήστε να επι­τρέπετε το κάπνισμα μόνο σε συγκεκριμένους χώρους (π.χ. στην κουζίνα, με τη λειτουργία του απορροφητήρα). Προ­μηθευτείτε συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα. Το να προ­σπαθήσετε να καλύψετε τη μυρωδιά του τσιγάρου με άλ­λες πιο ευχάριστες μπορεί να σας προσφέρει κάποια λύση, ωστόσο είναι καλύτερο να προτιμήσετε τον φρέσκο καθαρό αέρα – να εξαερίζετε πολύ συχνά τους χώρους σας.


 


Kείμενο της Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, εκπαιδευτικής συμβουλευτικής ψυχολόγου. Απόσπασμα από το βιβλίο Γυρίζω σελίδα στο Άγχος – εκδόσεις Μεταίχμιο. 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X