Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πού οφείλονται τα παιδικά τικ και πότε εμφανίζονται;
Πού οφείλονται τα παιδικά τικ και πότε εμφανίζονται;  thumbnail

Πού οφείλονται τα παιδικά τικ και πότε εμφανίζονται;

Πού οφείλονται τα παιδικά τικ;


Αν και συνηθισμένα, γίνονται συχνά αντικείμενο σχολιασμού, κυρίως λόγω των περίεργων κινήσεων ή και ήχων που κάνουν τα άτομα που τα έχουν. Πρόκειται για μη ηθελημένη συμπεριφορά και ο περιορισμένος έλεγχός της εξαρτάται από τη βαρύτητα της κατάστασης, η οποία μπορεί να βελτιωθεί ή να χειροτερέψει με τα χρόνια.

Δεν είναι ακόμα γνωστό τί ακριβώς είναι αυτό που προκαλεί τα τικ, αλλά φαίνεται να ευθύνεται η μη φυσιολογική επεξεργασία κάποιων χημικών ενώσεων του εγκεφάλου. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις που «ενοχοποιούν» το στρες για τη συνεχώς αυξανόμενη συχνότητά τους. Συχνά, τα τικ είναι κληρονομικά, καθώς ένα άτομο με έντονο τικ έχει 50%περισσότερες πιθανότητες να το περάσει στο παιδί του.

Τα τικ συνήθως ξεκινούν γύρω στα 6-8 χρόνια και συχνά βελτιώνονται προς το τέλος τηςεφηβείας. Στην ήπια μορφή τους επηρεάζουν 1 στα 100 παιδιά, ενώ οι βαρύτερες μορφές τους είναι ακόμα πιο σπάνιες και αρκετές φορές συνοδεύονται από υπερκινητικότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση και εμμονές.

Τις περισσότερες φορές δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο, εκείνο που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στο παιδάκι σας είναι η χλευαστική στάση των γύρω του, η οποία μπορεί να το οδηγήσει σε αντικοινωνική συμπεριφορά και χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Τα απλά παιδικά τικ δε χρειάζεται να σας αγχώνουν. Αντιθέτως, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε με κατανόηση και υπομονή. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε πιο συχνή και έντονη εμφάνισή τους, καθώς και ψυχολογική κατάπτωση του παιδιού σας λόγω αυτών, να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιο ειδικό.

Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X