Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Χαρτογράφηση σπίλων: Η εξέταση που δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι μια ελιά
Χαρτογράφηση σπίλων: Η εξέταση που δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι μια ελιά thumbnail

Χαρτογράφηση σπίλων: Η εξέταση που δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι μια ελιά

Γράφει ο Δημήτρης Καπετανάκης 


, Δερματολόγος – ΑφροδισιολόγοςΧρειάζεται μια απλή εξέταση με ένα κοινό φακό από έναν ειδικό δερματολόγο, όπου ο γιατρός θα κρίνει αν θα είναι απαραίτητο ένας περεταίρω έλεγχος , είτε χαρτογράφηση, παρακολούθηση ή αφαίρεση για να δούμε τι συμβαίνει με μια ελιά.  Οι οι ελιές που είναι επικίνδυνες ακολουθούν τους κανόνες του ακρωνυμίου ΑΟΧΔ ( ABCD ):


Ασυμμετρία: Χωρίζουμε την ελιά σε ένα άξονα και εξετάζουμε πόσο διπλώνει  ομαλά  η μία πλευρά με την άλλη.


Όρια: όσο πιο ομαλά είναι τα όρια, τόσο πιο καλή είναι η ελιά. Όσο πιο πολύ ξεφεύγουν τα όρια, τόσο πιο πολύ επικίνδυνη είναι η ελιά.


Χρώμα: Αν υπάρχει διχρωμία, τριχρωμία, ανάλογα τι χρώματα επικρατούν


Διάμετρος: Η ελιά πάνω από 6 μιλιμέτρ γίνεται ύποπτη ή και επικίνδυνη.


Όσο λιγότερα κριτήρια συνυπάρχουν, τόσο λιγότερο επικίνδυνη γίνεται μια ελιά. Aαντιθέτως, όσα περισσότερα από τα παραπάνω κριτήρια , τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται μια ελιά.ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΣΗ    ΣΠΙΛΩΝ


Ένας σπίλος ελέγχεται παραδοσιακά με την χρήση ενός μεγενθυντικού φακού. Ο εξειδικευμένος δερματολόγος παρατηρεί εάν ο σπίλος έχει ομαλή περιφέρεια και παρατηρεί το χρώμα και το μέγεθός του. Εάν κριθεί σκόπιμο ο σπίλος μπορεί να διερευνηθεί καλύτερα με την χρήση δερματοσκοπίου.Το δερματοσκόπιο είναι ένας ειδικός μεγενθυντικός φακός υψηλής ανάλυσης, που με την βοήθεια ενός διαθλαστικού μέσου (νερό , οινόπνευμα, κ.α) ‘ βλέπει’ το εσωτερικό του σπίλου . Εκεί φαίνεται η κατανομή της μελανίνης καθώς και η ύπαρξη ορισμένων οργανιδίων και η χρωματικές κατανομές . Αυτή η εικόνα καταγράφεται ψηφιακά και αποθηκεύεται με την χρήση ειδικού λογισμικού.Έτσι μπορεί να κρίνει κανείς  με μεγάλη πιθανότητα εάν ο σπίλος αυτός είναι καλοήθης ή κακοήθης ή έχει χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν μεν στους καλοήθεις, αλλά με στοιχεία δυσπλασίας που σημαίνει πως προληπτικά αυτός πρέπει να εξαχθεί. Εάν όμως αρκεί η τακτική παρακολούθηση τότε μπορούμε να δούμε την είκόνα αυτού που ήδη είναι αποθηκευμένη και να την συγκρίνουμε με τις επόμενες εικόνες. Αυτή είναι η χαρτογράφιση.

Επομένως η χαρτογράφιση είναι ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση των μελανωμάτων ή και της προληπτικής εξαιρέσεως κάποιου σπίλου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X