Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Ποια συμπτώματα προδίδουν ότι ίσως έχεις κατάθλιψη;
Ποια συμπτώματα προδίδουν ότι ίσως έχεις κατάθλιψη;  thumbnail

Αντώνης, 30 ετών

Ποια συμπτώματα προδίδουν ότι ίσως έχεις κατάθλιψη;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Θα ηθελα να ρωτήσω, εδώ καιρό περιπου 2 χρονια νιωθω χάλια, δεν εχω ενδιαφέροντα δεν ειμαι η χαρά της παρέας πλέον δεν υπάρχει…Κλαίω συνέχεια με το παραμικρό κοιμάμαι πάρα πολλές ώρες και ξυπναω κουρασμενος, αγχωνομαι χωρις λογο με ταχυκαρδια και κρυο ιδρωτα. Ποιο είναι το προβλημα μου;


Αγαπητή αναγνώστρια, στο ερώτημά σου απαντά  η ψυχολόγος Κατερίνα Δημητρίου, Προσωπική συμβουλευτική-Σύμβουλος Σχέσεων. 


Κατερίνα Δημητρίου
Στο σύντομο ερώτημά σας περιγράφετε συμπτώματα κατάθλιψης. H κατάθλιψη είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα θλίψης και απελπισίας, εκδηλώνεται με σωματικά και ψυχικά συμπτώματα και συνδέεται με αλλαγές στην συμπεριφορά και στην ψυχική κατάσταση. Η κατάθλιψη είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου.  Για τη διάγνωση όμως και ενδεχομένως την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με έναν ψυχίατρο ή έναν ειδικό της ψυχικής υγείας και να πάρετε μια διάγνωση εάν και κατά πόσο πάσχετε από κατάθλιψη. Δυσκολεύεστε να το κάνετε; Δυο χρόνια με αυτά τα συμπτώματα θα σας έχουν ταλαιπωρήσει ήδη αρκετά. Μερικές φορές οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν αυτό το βήμα γιατί αισθάνονται άβολα να μιλήσουν για τα προβλήματά τους σε έναν άγνωστο. Να ξέρετε όμως ότι οι ειδικοί της ψυχικής υγείας το γνωρίζουν αυτό και θα προσπαθήσουν να σας βοηθήσουν, με σεβασμό στην προσωπικότητά σας και στα όσα εσείς θέλετε να κάνετε για τον εαυτό σας.


Θα ήταν βοηθητικό τόσο για σας όσο και για την συζήτηση με τον ειδικό της ψυχικής υγείας στον οποίο θα απευθυνθείτε, να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:


Πως όλο αυτό έχει επηρεάσει την προσωπική και κοινωνική ζωή σας, τις σπουδές σας ή τον επαγγελματικό προσανατολισμό σας; Ζήσατε  ένα αγχωτικό γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τα συμπτώματά σας;


Θα ήθελα τέλος να σας κάνω σαφές ότι ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι οι αρνητικές σκέψεις: «Κανείς δεν με αγαπάει όπως εγώ χρειάζομαι», «Δεν είμαι ο πραγματικός εαυτός μου τώρα» ή «Κανείς δεν με καταλαβαίνει και δεν μπορεί πραγματικά να με βοηθήσει». Βγάλτε στην άκρη κάθε φορά που τα σκέφτεστε ως «φυσικά»  για την κατάστασή σας και σκεφτείτε ότι μιλάει η κατάθλιψη και όχι εσείς. Μπορείτε να πάρετε βοήθεια και έχετε την δύναμη να το κάνετε. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X