Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / EKAΣ: Οι λεπτομέρειες για τη χορήγησή του
EKAΣ: Οι λεπτομέρειες για τη χορήγησή του  thumbnail

EKAΣ: Οι λεπτομέρειες για τη χορήγησή του

Τα εισοδήματα που λαμβάνοντα υπόψη στα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους προσδιορίζει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.


Για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2014 λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2013, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 μέχρι 31/12/2012. Στο φορολογητέο εισόδημα υπολογίζονται και οι τόκοι καταθέσεων που απεικονίζονται στα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας. Για να συνυπολογιστούν εισοδήματα από επιδόματα, θα πρέπει είτε να δίδονται ως αντάλλαγμα παροχής εργασίας (π.χ., παραπληγικό επίδομα) ή να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων (π.χ., εισόδημα από ακίνητα).


Στον αντίποδα, δεν λαμβάνονται υπόψη όσα επιδόματα αποτελούν κοινωνική παροχή, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας και δεν αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων (π.χ.: διατροφικό επίδομα). Το εξωιδρυματικό επίδομα που λαμβάνει συνταξιούχος για λογαριασμό έμμεσα ασφαλισμένου μέλους της οικογένειάς του δεν αθροίζεται με το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές παροχές που καταβάλλονται σε διαφορετικά πρόσωπα. Δεν αθροίζονται τυχόν άλλα εισοδήματα που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος με το εισόδημα των τέκνων όταν αυτά υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.


www.enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X