Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Καθηγητής της Οξφόρδης: Στην Αμφίπολη είναι ο Νέαρχος ή κάποιος άλλος στρατηγός του Μ. Αλέξανδρου
Καθηγητής της Οξφόρδης: Στην Αμφίπολη είναι ο Νέαρχος ή κάποιος άλλος στρατηγός του Μ. Αλέξανδρου  thumbnail

Καθηγητής της Οξφόρδης: Στην Αμφίπολη είναι ο Νέαρχος ή κάποιος άλλος στρατηγός του Μ. Αλέξανδρου

Οι εικασίες συνεχίζονται, οι γνώμες -ειδικών κατά τα λοιπά- γύρω από τον περιβόητο «ένοικο» του τάφου της Αμφίπολης περιδιαβαίνουν τα διεθνή Μέσα και το σασπένς εντείνεται μέχρι η ανασκαφή να «μιλήσει».


Ο αμερικανικός ραδιοφωνικός σταθμός «npr» φιλοξενεί δηλώσεις του φημισμένου ιστορικού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ο οποίος μάλιστα θεωρείται από τους πλέον ειδικούς για τους Μακεδονικούς χρόνους.


Αναφέρει πως μέσα στον τύμβο πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάποιος σαν τον Νέαρχο που ήταν και ένας από τους πιο στενούς φίλους του από την παιδική ηλικία.


Ο Φοξ επικαλείται το έργο του Πλουτάρχου «Βίος Αλεξάνδρου» και σε μια αναφορά που γίνεται στον Δημάρατο τον Κορίνθιο που τάφηκε σε έναν ατομικό τύμβο που μοιάζει με αυτόν της Αμφίπολης (ειδικά στο μέγεθος).


«Σύμφωνα με τις υποψίες μου πρέπει να βρίσκεται μέσα στον τάφο κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του Αλέξανδρου. Ο συγκεκριμένος στρατηγός θα πρέπει ή να γύρισε πίσω στην πατρίδα ζωντανός και όταν πέθανε να τάφηκε με τις ανάλογες τιμές ή να επέστρεψε νεκρός από το πεδίο της μάχης και να ακολουθήθηκε η αρμόζουσα ταφή προς τιμήν του».


iefimerida

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X