Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Οι Γερμανοί μας χρωστάνε 1 δις
Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Οι Γερμανοί μας χρωστάνε 1 δις thumbnail

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Οι Γερμανοί μας χρωστάνε 1 δις


Δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον γερμανικό κολοσσό «Hochtief», η οποία διαχειριζόταν επί μια εικοσαετία τη λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Η δικαστική απόφαση δέχεται ότι η εταιρία δεν κατἐβαλε στο ελληνικό δημόσιο ΦΠΑ για υπηρεσίες του αεροδρομίου. Το ποσό μόνο για τον ΦΠΑ εκτιμάται σε 600 εκατ. Ευρώ και μπορεί να ανέλθει σε 1 δισ. Ευρώ αν υπολογιστούν άλλες οικονομικές οφειλές της (σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ.)


Συγκεκριμένα, με απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο απορρίπτει τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της γερμανικής εταιρείας ότι το ελληνικό Δημόσιο παραβίασε την «καλή πίστη» ή το ευρωπαϊκό δίκαιο και κρίνει πως με βάση το ελληνικό Σύνταγμα η διεθνής Διαιτησία, στην οποία είχε προσφύγει η γερμανική διοίκηση δεν μπορεί να διαγράψει τα διοικητικά πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.


Η εταιρεία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και το 2010 υπέβαλε και αίτηση για υπαγωγή σε διαιτησία ενώπιον του London Court of International Arbitration, αμφισβητώντας το ποσό του ΦΠΑ που της είχαν επιβάλει οι φορολογικές αρχές.


Μάλιστα, δικαιώθηκε από το δικαστήριο του Λονδίνου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε και τελικά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέτασε και απέρριψε την προσφυγή της γερμανικής εταιρείας κατά του ελληνικού Δημοσίου.


Ακόμα και αν η εταιρεία προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του Εφετείου είναι δεσμευτική και εκτελεστή, ενώ το ΣτΕ μπορεί να την απορρίψει μόνο για τυπικούς και όχι για λόγους ουσίας.


Τι απαντά ο Διεθνής Αερολιμένας


Σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) αφού τονίζει ότι είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει σε ποσοστό 55%, ισχυρίζεται ότι δεν οφείλει ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε από ΦΠΑ, ούτε από άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δημοτικά τέλη και προσθέτε ότι η συγκεκριμένη νομική διαφορά «δεν αφορά στην κατασκευαστική εταιρεία HOCHTIEF ή οποιαδήποτε θυγατρική της».


http://www.newgreektv.com/


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X