Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Ποια μέθοδος αντισύλληψης είναι η πιο αποτελεσματική;
Ποια μέθοδος αντισύλληψης είναι η πιο αποτελεσματική;  thumbnail

Ποια μέθοδος αντισύλληψης είναι η πιο αποτελεσματική;

Σήμερα, οι γυναίκες έχουν πολλές εναλλακτικές αναφορικά με την αντισυλληπτική προστασία, οι οποίες είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές και αξιόπιστες. Μπορούν να επιλέξουν μεθόδους που εφαρμόζονται κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, μια φορά κάθε τρεις μήνες, μια φορά κάθε τρία χρόνια, ακόμα και μία φορά ανά δεκαετία. 


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Παρόλα αυτά, οι μισές εγκυμοσύνες στις ΗΠΑ είναι μη προγραμματισμένες και οι ειδικοί αναφέρουν ως σημαντικό λόγο, τη σχετική σύγχυση και αβεβαιότητα, παρά τη πληθώρα των επιλογών. Οι σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης φαίνεται πως παραμένουν ένα θολό τοπίο για τη συντριπτική πλειοψηφία της σεξουαλικά ενεργής, νέας γενιάς. 

Πρόσφατα, μια ερευνητική ομάδα υπέθεσε πως οι νέοι σήμερα δεν γνωρίζουν αρκετά, έτσι ώστε να κάνουν μια λογική επιλογή. Πράγματι, το 42% των ανύπαντρων νέων ηλικίας 18-29 δήλωσε ότι γνώριζε λίγα σχετικά με τα αντισυλληπτικά χάπια, ενώ τα 2/3 του δείγματος γνώριζαν λίγα για τις ακόμα πιο αποτελεσματικές μεθόδους μακράς διάρκειας. Το 1/3 μάλιστα, πιστεύει πως υπάρχει μια μέθοδος που καλύπτει τις ανάγκες του, την οποία όμως δε γνωρίζει.

Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι τα ερωτήματα των νέων ήταν πολλά, όταν μπόρεσαν να τα εκφράσουν διαδικτυακά και υπό την προστασία την ανωνυμίας. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με το κόστος των μεθόδων , τον τρόπο εφαρμογής, τις παρενέργειες, τα ποσοστά επιτυχίας, την επίπτωση στη σεξουαλική ευχαρίστηση, κτλ.

Αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι το 50% των κοριτσιών είναι σεξουαλικά ενεργό από την ηλικία των 17 και ότι η εμμηνόπαυση έρχεται γύρω στα 50, η μέση γυναίκα θα πρέπει να χρησιμοποιεί μια μέθοδο αντισύλληψης για αρκετές δεκαετίες αν θέλει να αποφύγει μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. Η σωστή επιλογή μεθόδου στα 20 όμως, μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στη ηλικία των 35, ή των 40.

Σήμερα στις ΗΠΑ η πιο διαδομένη μέθοδος αντισύλληψης είναι η στειροποίηση που επιτυγχάνεται με τη βασεκτομή στους άνδρες και την περίδεση σαλπίγγων στις γυναίκες.
Αναφορικά με τις αναστρέψιμες μεθόδους, επικρατέστερο είναι το χάπι, το οποίο είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται σωστά, χωρίς να παραλείπονται οι δόσεις του. Το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να αποδώσει και περαιτέρω οφέλη, όπως είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ωοθηκικού καρκίνου, η βελτίωση των πόνων περιόδου και η υποχώρηση της ακμής.

Πρόσφατα όμως ο οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων υποστηρίζοντας ότι τα αντισυλληπτικά χάπια νέας γενιάς είναι πιο επικίνδυνα από τα παλαιότερα και φθηνότερα αναφορικά με το σχηματισμό θρόμβων, σύστησε τη καταγραφή της σχετικής προειδοποίησης σε εμφανής ετικέτα. Εκτιμάται μάλιστα πως τα νέα αυτά χάπια ευθύνονται για 10 περιστατικά θρόμβωσης ανά 10.000 γυναίκες. Η αντίστοιχη αναλογία για τα παλαιότερα χάπια είναι 6 περιστατικά θρόμβωσης ανά 10.000 γυναίκες. Ο οργανισμός επισήμανε ότι και τα αυτοκόλλητα επιθέματα αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, αλλά ωστόσο το θεωρούν μια καλή εναλλακτική για τις γυναίκες που δυσκολεύονται με την καθημερινή λήψη του χαπιού. 

Τονίζεται μάλιστα ότι ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβου από μια εγκυμοσύνη είναι σημαντικά μεγαλύτερος (20/10.000) σε σύγκριση με το κίνδυνο θρόμβωσης που συνδέεται με την αντισύλληψη.

Ως προς την αξιοπιστία, οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι είναι τα δύο αντισυλληπτικά μέσα μακράς διαρκείας, τα οποία πολλές γυναίκες δε γνωρίζουν. Αυτά είναι το ενδομήτριο διάφραγμα και το ορμονικό εμφύτευμα που τοποθετείται κάτω από το δέρμα του βραχίονα. Με το εμφύτευμα η αντισυλληπτική προστασία διαρκεί τρία χρόνια και με το διάφραγμα από 5 έως 10 ανάλογα με τον τύπο. Σε περίπτωση που η γυναίκα αλλάξει γνώμη ο ιατρός μπορεί να το αφαιρέσει ανά πάσα στιγμή.

Σήμερα δεν ισχύει σε καμία περίπτωση η πεπαλαιωμένη πεποίθηση ότι το διάφραγμα δεν είναι κατάλληλο για τις νέες γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει. Είναι πιθανόν κατάλοιπο του φόβου που επικρατούσε στη δεκαετία του 70, ότι το διάφραγμα μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες λοιμώξεις. Οι ειδικοί σήμερα τονίζουν ότι τα διαφράγματα είναι πολύ ασφαλή. Το μόνο μειονέκτημα του είναι το κόστος του, στην περίπτωση που η ασφάλεια της γυναίκας δεν το καλύπτει. 

Το διάφραγμα και το εμφύτευμα φαίνεται σύμφωνα με τους ερευνητές να είναι τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά μέσα για την αποφυγή των μη προγραμματισμένων κυήσεων.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X