Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Απετράπη τρομοκρατικό χτύπημα στο παρα πέντε
Απετράπη τρομοκρατικό χτύπημα στο παρα πέντε  thumbnail

Απετράπη τρομοκρατικό χτύπημα στο παρα πέντε

Φως στις βαθύτερες πτυχές του τρομοκρατικού χτυπήματος που εκτιμάται ότι σχεδιαζόταν για τις 4 Οκτωβρίου επιχειρούν να ρίξουν οι διωκτικές αρχές. 

Τα ευρήματα από τη γιάφκα στο Βύρωνα που αποκάλυψαν και τελικά απέτρεψαν χτύπημα, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της αντιτρομοκρατικής. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία ως φερόμενοι στόχοι εξετάζονται τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ή κάποιοι από τους επιχειρηματίες και εφοπλιστές που παρακολουθούσε η τρομοκρατική ομάδα.Πηγές από την αντιτρομοκρατική, μάλιστα, συνδέουν άμεσα τον 30χρονο και τα άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής μέλη της ομάδας του με τους συνεργούς του συλληφθέντα Νίκου Μαζιώτη.

Ο 30χρονος που συνελήφθη στο Βύρωνα, αρνείται να πει οτιδήποτε, γι' αυτό δεν έχουν βρεθεί τα στοιχεία του, αφού και δακτυλοσκοπικά προκύπτει ότι δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές. 

Οπότε, αναμένεται η άδεια του εισαγγελέα, προκειμένου οι αρχές να προχωρήσουν στην αναγνώρισή του, μέσω βιομετρικών δεδομένων.

Στον υπό κράτηση ύποπτο ασκήθηκε χθες βράδυ ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και άλλα κακουργήματα, ενώ πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή. 

Το χτύπημα που δεν έγινε

Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, η ομάδα, μέλος της οποίας ήταν ο 30χρονος, ετοίμαζε ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα σε οικονομικό ή πολιτικό στόχο, χωρίς να αποκλείεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ΝΔ.

Μετά την έρευνα στο γκαράζ στον Βύρωνα βρέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις στις οποίες περιλαμβάνονταν στοιχεία για τον εφοπλιστή και πρόεδρο της «ΠΑΕ Ολυμπιακός» Βαγγέλη Μαρινάκη, τον επιχειρηματία και πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα και τη σύζυγό του Μαρία Τσελέντη, τηλέφωνα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πρόεδρος της οποίας είναι ο εφοπλιστής Θεόδωρος Βενιάμης, ενώ υπήρχαν ακόμα αναφορές για τη ΝΔ και για τις εταιρείας Κάπιταλ, Ζήμενς, και Ίνφο Κουέστ.

Τα στοιχεία για τα ευρήματα, αλλά και τις εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών για τον στόχο και τον χρόνο του χτυπήματος έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι υπήρχαν και συγκεκριμένες ημερομηνίες, μεταξύ των οποίων η 3η Οκτωβρίου που θα γινόταν «πρόβα τζενεράλε», ενώ το χτύπημα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου. 


Real.gr ΚΙΚΙΛΙΑΣ by realmedialive 

Εκείνη η ημέρα ενέχει και ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, καθώς είναι η επέτειος της ίδρυσης του κόμματος της ΝΔ και είναι προγραμματισμένη επετειακή εκδήλωση. 

«Όπως αντιλαμβάνεστε, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία κάποιοι προγραμμάτιζαν συγκεκριμένα χτυπήματα με απώτερο στόχο την υπονόμευση των θεσμών και την οικονομική και κοινωνική μας συνοχή» δήλωσε με νόημα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

Ο κ. Κικίλιας συνέδεσε εμμέσως την υπόθεση και με την αίτηση για κατ' οίκον εγκλεισμό του Σάββα Ξηρού, που εξετάζεται στις 14 Οκτωβρίου, επειδή οι σημειώσεις είχαν πολλές αναφορές κυρίως στον Πειραιά.

Υπό παρακολούθηση από τον Σεπτέμβριο

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης ανέφερε ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της έρευνας της αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα και άλλων ασύλληπτων μελών της ομάδας Μαζιώτη, εντοπίστηκε ένα γκαράζ αυτοκινήτων στον Βύρωνα, το οποίο είχε νοικιάσει ο Νίκος Μαζιώτης τον Ιούνιο του 2013. 


Real.gr ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ by realmedialive 

Στο μισθωτήριο συμβόλαιο βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του Νίκου Μαζιώτη ενώ αναγνωρίστηκε και από τον ιδιοκτήτη του γκαράζ. 

Το γκαράζ νοικιάστηκε με πλαστή ταυτότητα που έφερε στοιχεία υπαρκτού προσώπου από την επαρχία, το οποίο όμως δεν έχει χάσει την ταυτότητά του, γι' αυτό εκτιμάται ότι η πλαστή ταυτότητα καταρτίστηκε με υφαρπαγή των στοιχείων.

Τα ευρήματα

Μέσα στο γκαράζ βρέθηκαν:

• Μία σχάρα αυτοκινήτου με τα μεταλλικά στηρίγματά της που ανήκε στο κλεμμένο Νισάν Σάνι το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ισχυρή έκρηξη στην Τράπεζα Ελλάδος, στην οδό Αμερικής, στην Αθήνα.

• Επίσης βρέθηκαν και τα κλειδιά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. 

Στο σακίδιο του συλληφθέντα, εκτός από τα σημειώματα υπήρχαν:

• Ρούχα, καπέλα και άλλα αντικείμενα, 

• Το επίμαχο σημειωματάριο με τις ιδιόχειρες αναφορές, όπου αναφέρονταν σε κάποια από τα σημειώματα οι ημερομηνίες 1, 2, 3 και 4 Οκτωβρίου με ασαφή αναφορά στις 3 Οκτωβρίου για «πρόβα τζενεράλε» και στις 4 Οκτωβρίου για το χτύπημα με τις κωδικές επισημάνσεις «τάπερ», «ποδήλατο», «λουκάνικο». 

• Απόκομμα της Εφημερίδας των Συντακτών με ρεπορτάζ με τίτλο «ενώ τα κορόιδα πληρώνουν οι εφοπλιστές σαλπάρουν» και υποσημείωση «24 καράβια στον Πειραιά, κανένα με ελληνική σημαία». 

• Σχεδιάγραμμα που αναφέρεται σε διαδρομή από τη λεωφόρο Αμφιθέας μέχρι το νοικιασμένο γκαράζ στο Βύρωνα που έχει χρονομετρηθεί 16 λεπτά. 

Κοντά στο σημείο, στην Αμφιθέα, είναι τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι πιθανόν να ήταν στόχος του χτυπήματος.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής προκύπτει ότι εκτός των άλλων, ο συλληφθείς και οι άγνωστοι συνεργοί του αναζητούσαν να αγοράσουν φιάλες ασετιλίνης και οξυγόνου υπογραμμίζοντας ότι η ένωση αυτών των δύο στοιχείων δημιουργεί ένα εξαιρετικά ισχυρό εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει μακελειό. 

Τόσο αυτός, όμως, όσο και ο υπουργός αρνήθηκαν να δώσουν άλλα στοιχεία, λέγοντας ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Πολιτικό μήνυμα 

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων από την έρευνα για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής ομάδας ο Βασίλης Κικίλιας έστειλε και πολιτικό μήνυμα, σημειώνοντας ότι «η καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας είναι ένας διαρκής και επίπονος αγώνας που έχει άμεση συνάρτηση με το αίσθημα ελευθερίας και ασφάλειας των πολιτών, την ποιότητα της δημοκρατίας, την ομαλότητα στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τη διεθνή εικόνα της χώρας»

Καταλήγοντας, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «η προσπάθεια για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση προϋποθέτει σε σημαντικό βαθμό την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. 

Η διασφάλισή του αποτελεί εθνικό χρέος και πρωταρχική κυβερνητική προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό, θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Μόνο ο Σαμαράς είχε ενημέρωση

Ενδεικτική της απόλυτης μυστικότητας, με την οποία διεξήχθη η έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήταν το γεγονός ότι το μόνο πολιτικό πρόσωπο, πέραν των στελεχών της αντιτρομοκρατικής, που είχε τακτική ενημέρωση ήταν ο πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο μόνος που ενημερωνόταν προσωπικά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια για την επιτυχία της αντιτρομοκρατικής.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πρωί της Πέμπτης ο κ. Κικίλιας πήγε στο σπίτι του κ. Σαμαρά, προκειμένου να τον ενημερώσει πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για τον Έβρο.
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X