Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Εϊναι επικίνδυνο το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;
Εϊναι επικίνδυνο το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας; thumbnail

Ειρήνη, 23 ετών

Εϊναι επικίνδυνο το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Ειρήνη Τ.Συγχαρητήρια για το site σας! Θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με το εμβόλιο του καρκίνου της μήτρας. Είμαι 23 χρονών και απ ότι διάβασα στο ίντερνετ το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν μέχρι τα 26 χρόνια. Το θέμα είναι ότι έχω τις επιφυλάξεις μου στο να το κάνω γιατί ακούω πολλές κοπέλες να μου λένε ότι είναι επικίνδυνο ή ότι μπορεί να μου προκαλέσει προβλήματα στην γονιμότητα ή ακόμα και να προκαλέσει τον ίδιο τον καρκίνο αργότερα.. Επίσης και κάτι άλλο που διάβασα σε ένα blog ότι οι παρενέργειες μπορεί να είναι και θάνατος (σε σπάνιες περιπτώσεις). Έχω μπερδευτεί σχετικά με όλα αυτά τι είναι μύθος και τι αλήθεια και δεν είμαι σε θέση να πάρω κάποια απόφαση. Θα με βοηθούσε πολύ η άποψή σας πάνω σε αυτό το θέμα. Επίσης πρέπει να αναφέρω ότι έχω σεξουαλικές σχέσεις με τον σύντροφό μου ο οποίος έχει κάνει εξετάσεις και δεν είναι φορέας κάποιου ιού και επειδή ξέρω ότι το εμβόλιο είναι για πρόληψη του ιού HPV ίσως χρειάζεται αυτή η πληροφορία! Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Η άποψη σας θα με βοηθούσε πολύ! Καλή σας ημέρα!
Απαντάει ο Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας,


Έχετε θέσει δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα, τα οποία απασχολούν την πλειοψηφία των γυναικών που θα επισκεφτούν κάποιον ειδικό γυναικολόγο ογκολόγο. Σε ότι αφορά λοιπόν την ασφάλεια του εμβολίου. Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επίσης πολλοί ακόμα λόγοι που υποστηρίζουν την άποψη του μη εμβολιασμού. Παρόλαυτά είναι ένα εμβόλιο που έχει εγκριθεί από τους πιο αυστηρούς οργανισμούς ελέγχου φαρμάκων, όπως είναι το FDA της Αμερικής και πληρεί τα αντίστοιχα κριτήρια ασφαλείας. Επιπρόσθετα, παρόμοιες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται στα εμβόλια που κάνουμε στην παιδική μας ηλικία ( διαβάστε το εσώκλειστο σε αυτά φύλλο οδηγιών ). Επιπρόσθετα, δεν νοείται να μην εκμεταλλευόμαστε ένα εμβόλιο που προστατεύει από τις πιο επικίνδυνες μορφές ( HPV 16 και 18 ) του συχνότερου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος και έναν ιδιαίτερα επιθετικό καρκίνο με άσχημη πρόγνωση, όπως είναι αυτός του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και όχι μόνο. Άρα, ναι στον εμβολιασμό, αλλά προτείνω να εκμαιεύεται πληροφόρηση από επίσημες ιατρικές διαδικτυακές σελίδες.
Σε ότι αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, καλό θα ήταν να προηγηθεί σε εσάς ένα παπ τεστ και επί μη φυσιολογικού αποτελέσματος να προβείτε σε τυποποίηση του HPV ιού. Εάν δεν περιλαμβάνονται οι τύποι 16 και 18 στην τυποποίηση, τότε μπορείτε να εμβολιαστείτε. Το καλύτερο θα ήταν να το συζητήσετε με το γυναικολόγο που σας παρακολουθεί. Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X