Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Γιατί οι άνδρες σκέφτονται συνέχεια το σεξ;
Γιατί οι άνδρες σκέφτονται συνέχεια το σεξ;  thumbnail

Γιατί οι άνδρες σκέφτονται συνέχεια το σεξ;

Γιατί οι άντρες σκέφτονται το σεξ τόσο πολύ;


Απαντά η ψυχολόγος Κατερίνα Δημητρίου, Προσωπική συμβουλευτική-Σύμβουλος Σχέσεων. 


Κατερίνα Δημητρίου


Οι σκέψεις γύρω από το σεξ  μας ωφελούν, μας μειώνουν το στρες, μας χαρίζουν καλή διάθεση και μας κάνουν εξυπνότερους.


Το να κάνουμε σεξουαλικές σκέψεις  μας κάνει πιο δημιουργικούς, πιο ικανούς να αναλύουμε συγκεκριμένες καταστάσεις. Όπως έδειξε η ψυχολογική έρευνα, το σεξ διεγείρει με τέτοιο τρόπο τον εγκέφαλο  ώστε να μας κάνει να σκεφτόμαστε το "εδώ και τώρα".


Πόσο πολύ σκέφτονται οι άντρες το σεξ; Όχι τόσο όσο νομίζαμε άλλα πολύ!


Οι άνδρες σκέφτονται το σεξ κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα, ή περίπου δύο φορές ανά ώρα.  Υπολογίζοντας οκτώ ώρες ύπνου, ο άντρας σκέφτεται το σεξ κατά  μέσο όρο 34 φορές την ημέρα, δηλαδή  δύο φορές ανά ώρα κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Οι γυναίκες σκέφτονται το σεξ περίπου το μισό από ότι οι άντρες, δηλαδή 19 φορές την ημέρα. Η Fisher χώρισε τους συμμετέχοντες στην έρευνά της σε δυο ομάδες. Στην συνέχεια, η ερευνήτρια τους έδωσε έναν μετρητή και ζήτησε να κάνουν κλικ σ’αυτόν, η πρώτη ομάδα κάθε φορά που σκέφτονταν το σεξ και η δεύτερη κάθε φορά που σκέφτονταν το φαγητό ή τον ύπνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άντρες όχι μόνο σκέφτονται συχνά το σεξ, αλλά και τις υπόλοιπες φυσικές ανάγκες τους. Μια πιθανή ερμηνεία σύμφωνα με την Fisher είναι ότι οι άντρες δίνουν περισσότερη προσοχή στις φυσικές ανάγκες τους από ότι οι γυναίκες και ότι νοιώθουν πιο άνετα να τις εκφράσουν.


Οι συχνές σκέψεις γύρω από σεξ είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική ορμή από τις γυναίκες. Η σεξουαλική αντρική ορμή φαίνεται να είναι να είναι μεγαλύτερη από την γυναικεία: οι άντρες έχουν περισσότερες σεξουαλικές φαντασιώσεις, θέλουν περισσότερο σεξ με διαφορετικές συντρόφους, αρνούνται σπάνια προτάσεις για σεξ, παίρνουν περισσότερα ρίσκα, θέλουν περισσότερο σεξ στο γάμο τους.


Η ανδρική σεξουαλική ορμή είναι ένα γεγονός της φύσης.


Η εξέλιξη του είδους προστάζει, σύμφωνα με τις έρευνες της εξελικτικής ψυχολογίας, να βλέπουν οι άντρες το σεξ  ως αυτοσκοπό και, σε μεγάλο βαθμό, διαχωρισμένο από το συναίσθημα. ¨Η απλά, η φύση προστάζει, όσα περισσότερα παιδιά κάνει ένας άντρας με διαφορετικές γυναίκες, τόσο καλύτερα. Αλλά όταν υπάρχει συναίσθημα και δεσμός με ένα αγαπημένο πρόσωπο τότε τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες λειτουργούν περίπου το ίδιο, με πολύ συναίσθημα και με μεγάλη σεξουαλική διάθεση.


Η ανδρική σεξουαλική ορμή είναι το παιχνίδι της φύσης,  η φύση έριξε τα ζάρια πιο επιθετικά για τους άντρες παρά για τις γυναίκες.


Η σεξουαλική ορμή των αντρών  είναι στην πραγματικότητα μια πετυχημένη στρατηγική για τον περιορισμό της αναπαραγωγής των λιγότερο επιθυμητών χαρακτηριστικών του ανθρώπινου είδους. Η φύση βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να μειώσει το κόστος της αναπαραγωγής των μη επιθυμητών χαρακτηριστικών του ανθρώπου μέσω των αντρών. Προίκισε τους άντρες με μεγαλύτερη σεξουαλική ορμή από τις γυναίκες, ενώ συγχρόνως έκανε το παιχνίδια του ζευγαρώματος πιο δύσκολο γι’αυτούς. ¨Όσοι άντρες έχουν τα καλύτερα και δυνατότερα γονίδια αναπαράγονται με ευκολία, για τους υπόλοιπους είναι μάλλον δύσκολο. Αυτό συμβαίνει επειδή αν δεν αναπαραχθούν οι λιγότερο αποτελεσματικοί, σύμφωνα με την φύση, άντρες, δεν θα περάσουν στις επόμενες γενιές χαρακτηριστικά που αποδυναμώνουν το ανθρώπινο είδος. Αντίθετα, επειδή η εγκυμοσύνη διαρκεί μήνες και ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να δώσουν οι γυναίκες είναι πιο περιορισμένος,  η φύση παραχώρησε το προνόμιο της αναπαραγωγής σε όλες τις γυναίκες. Το επιχείρημα αυτό παρουσιάζει ο κοινωνικός ψυχολόγος Roy Baumeister στο βιβλίο του Is There Anything Good About Men?, και υποστηρίζεται από έρευνα και αναλύσεις του ανθρώπινου DNA. Ο Baumeister ανατρέχει στις πρόσφατες έρευνες της ψυχολογίας και συμπεραίνει ότι άντρες και γυναίκες είναι “ίσοι άλλα διαφορετικοί”. Στην συνέχεια, αναλαμβάνει την υπεράσπιση της ανάγκης των αντρών για σεξ ως αυτοσκοπό. Υποτιμάμε, υποστηρίζει ο Baumeister, το πόσο έχουν ταλαιπωρηθεί οι άντρες, η φύση τους θεωρεί αναλώσιμους και τους σπρώχνει στα άκρα ενώ η κοινωνία βάζει περιορισμούς στην σεξουαλική τους ορμή. Οι άντρες, εξηγεί ο ερευνητής, ξέρουν ότι μπορεί να μην αναπαραχθούν, δεν είναι τόσο εύκολο για αυτούς όσο για τις γυναίκες. Οι άντρες είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν την αξία τους για να αναπαραχθούν και συνήθως το κάνουν μέσα από επικίνδυνες συνθήκες, όπως το κυνήγι μαστόδοντα ή γράφοντας το καλύτερο  αμερικανικό μυθιστόρημα. Με λίγα λόγια, στο μεγάλο αγώνα για να περάσουμε τα γονίδιά μας, οι γυναίκες είναι φαβορί, ενώ για τους άνδρες, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι για τους  άντρες υπάρχει μεγάλο κόστος να χάσουν οποιαδήποτε σεξουαλική πρόσκληση.


Οι άντρες είναι πιο άπληστοι για σεξ (και το ξέρουν)  ενώ  οι γυναίκες είναι πιο σεξουαλικά παμφάγα (αλλά δεν το ξέρουν).  


Η έρευνα σε εξελικτική ψυχολογία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών έχει επιβεβαιώσει ότι το αστείο “ Οι γυναίκες χρειάζονται έναν λόγο να κάνουν σεξ, ενώ οι άνδρες χρειάζονται απλά ένα μέρος” περιέχει έναν πυρήνα
αλήθειας. Οι γυναίκες διεγείρονται το ίδιο εύκολα με τους άντρες αλλά χρειάζεται ένα μεγαλύτερο τράνταγμα, ένα ισχυρό κίνητρο, για να ενεργοποιηθεί η λίμπιντο μιας γυναίκας από ενός άντρα. Oι έρευνες της Meredith Chivers δίνουν μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για το τι θα μπορούσε να περιορίζει την γυναικεία επιθυμία για σεξ. Η Chivers ανακάλυψε ότι οι γυναίκες διεγείρονται ερωτικά το ίδιο σχεδόν με τους άντρες και μάλιστα από ένα ευρύτερο φάσμα ερεθισμάτων. Η ερευνήτρια έδειξε σε άντρες και γυναίκες φιλμ με αποσπάσματα από ερωτικές πράξεις μεταξύ γυναίκας με άντρα, γυναίκας με γυναίκα, άντρα με άντρα και μεταξύ των πιθήκων Μπονόμπο. Οι γυναίκες διεγέρθηκαν από τα περισσότερα ζευγάρια, ακόμα και με τους Μπονόμπο, αλλά δεν το συνειδητοποίησαν. Υπήρχε μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του τι ένοιωθαν  στο σώμα τους (το οποίο μετρήθηκε από ειδική συσκευή) και του τι οι ίδιες ανέφεραν ότι τους συμβαίνει. Το συμπέρασμα της Chivers  είναι ότι οι γυναίκες δεν έχουν λιγότερη  επιθυμία για σεξ αλλά περιορίζονται από το μυαλό τους. Η απλούστερη εξήγηση για την διαφορά των δυο φύλων, είναι η ανατομία τους. Για τους άντρες τα πράγματα είναι πιο εύκολα, η  θέση των γεννητικών οργάνων τους, τους διευκολύνει να έχουν επίγνωση των ερωτικών μηνυμάτων που τους στέλνουν.


Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα σήμερα στην επιστημονική έρευνα είναι γιατί οι γυναίκες ενώ θέλουν  πολύ το σεξ, δεν κάνουν τόσο πολύ σεξ.  


Στο βαθμό που θα απαντηθεί το ερώτημα αυτό, θα βοηθήσει σημαντικά τις γυναίκες που δυσκολεύονται να έχουν οργασμό ή τις γυναίκες που έχουν χαμηλή λίμπιντο μέσα στα πλαίσια μιας μακρόχρονης σχέσης. Αλλά είμαστε από φύση έτσι φτιαγμένοι και πρέπει να σεβαστούμε την σεξουαλική συμπεριφορά μας όπως αυτή εκδηλώνεται  ή η  σεξουαλική συμπεριφορά μας είναι προϊόν του πολιτισμού, δηλαδή μια μαθημένη συμπεριφορά που αλλάζει; “Η φρικτή πραγματικότητα της ψυχολογικής έρευνας," όπως λέει η Chivers, "είναι ότι δεν μπορείς να διαχωρίσεις εντελώς το πολιτιστικό από το βιολογικό”. Ορισμένες έρευνες  αποδεικνύουν ότι ο πολιτισμός, αντίθετα με τα όσα υποστηρίζει ο Baumeister, έβαλε περισσότερα όρια στην σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών παρά στην σεξουαλική συμπεριφορά των αντρών. Με δεδομένο ότι η αναφορά πολλών ερωτικών συντρόφων είναι μια χρωματισμένη αρνητικά κοινωνική συμπεριφορά για τις γυναίκες, οι Alexander & Fisher  χρησιμοποίησαν ένα κόλπο για να δώσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα πραγματικά στοιχεία για τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων τους. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δυο ομάδες, χρησιμοποιώντας στην μια ομάδα ένα μηχάνημα που παρουσίασαν ως ανιχνευτή αλήθειας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στην ομάδα με τον ανιχνευτή αλήθειας, άντρες και γυναίκες δήλωσαν περίπου τον ίδιο αριθμό ερωτικών συντρόφων. Η Conley, στην έρευνά της, κατέρριψε το μύθο ότι  ευκαιριακό σεξ αρέσει κυρίως στους άντρες: οι δισταγμοί για την αποδοχή της πρότασης ευκαιριακού σεξ εξαφανίζονται εντελώς όταν οι γυναίκες εξασφαλίσουν ότι δεν θα εκτεθούν κοινωνικά και όταν ο άντρας είναι πολύ επιθυμητός.


Οι πιο άνετοι με την σεξουαλικότητά τους σκέφτονται περισσότερο το σεξ. Ο μύθος του “Υπερσεξουαλικού αρσενικού” είναι απλά ένα δημιούργημα της λάθος ανάγνωσης της επιστημονικής έρευνας.


Η  πραγματικότητα της σεξουαλικής συμπεριφοράς είναι τουλάχιστον ελαφρώς πιο περίπλοκη από όσα αναφέραμε πιο πάνω για τον “Aντρα” ή την “Γυναίκα”.  Στην έρευνα,  αναφερόμαστε στον Μέσο Άντρα ή στην Μέση Γυναίκα, υπολογίζουμε δηλαδή τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων. Στην πραγματική ζωή, όμως, υπάρχουν ορισμένες γυναίκες που έχουν συχνή, έντονη επιθυμία για σεξ, και υπάρχουν κάποιοι άντρες που δεν κάνουν σεξ. Η άνεση ενός συμμετέχοντος με τη σεξουαλικότητά του ήταν ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για το αν το άτομο  θα έχει τις πιο συχνές καθημερινές σκέψεις για το σεξ, παρά το εάν ήταν άνδρας ή γυναίκα,  ανέφερε η Fisher, σχετικά με την έρευνά της για την συχνότητα των  σεξουαλικών σκέψεων αντρών και γυναικών.


Πηγές


Alexander, M. G., & Fisher, T. D. (2003). Truth and consequences: Using the bogus pipeline to examine sex differences in self-reported sexuality.Journal of Sex Research, 40,27–3


Chivers, M. L., Rieger, G., Latty, E., & Bailey, J. M. (2004). A sex difference in the specificity of sexual arousal.  Psychological Science, 15, 736–744. 10.1111/j.0956-7976.2004.00750.x


Conley , Τ.D. Moors, A.C., Matsick, J.L., Ziegler, A., Valentine, B.A. Women, Men, and the Bedroom: Methodological and Conceptual Insights That Narrow, Reframe, and Eliminate Gender Differences in Sexuality Current Directions in Psychological Science October 2011 vol. 20 (5), 296-300


Fisher, T. D., Moore, Z. T., & Pittenger, M. (2012). Sex on the brain?: An examination of frequency of sexual cognitions as a function of gender, erotophilia, and social desirability. The Journal of Sex Research, 49, 69-77.


Forster, J., Epstude, K., & Ozelsel, A. (2009). Why love has wings and sex has not: How reminders of love and sex influence creative and analytic thinking. Personality and Social Psychology Bulletin, 35, 1479-1491.


Is There Anything Good About Men? How Cultures Flourish by Exploiting Men by Roy F. Baumeister, Oxford University Press, 2010


Meston, C. M., & Buss, D. M. (2007). Why humans have sex. Archives of Sexual Behavior, 36, 477-507.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X