Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Νέο αποτελεσματικό φάρμακο για την «ανάστροφη ακμή»
Νέο αποτελεσματικό φάρμακο για την «ανάστροφη ακμή» thumbnail

Νέο αποτελεσματικό φάρμακο για την «ανάστροφη ακμή»

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie  ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας κεντρικής μελέτης φάσης 3, τα οποία αποδεικνύουν ότι το adalimumab (εμπορική ονομασίαHUMIRA®) είναι αποτελεσματικό στη μείωση των κλινικών σημείων και συμπτωμάτων της μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας (ΔΙ), ειδικότερα όσον αφορά στον αριθμό των αποστημάτων και των φλεγμονωδών οζιδίων. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στο 44ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογικής Έρευνας (ESDR) που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.


Η ΔΙ, η οποία ονομάζεται από τους δερματολόγους και «ανάστροφη ακμή» (acneinversa), είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις περιοχές, συνήθως στη μασχαλιαία χώρα, στη βουβωνική χώρα, στους γλουτούς και την υπομαστική περιοχή. Μια σειρά κλινικών σημείων συνδέονται με την ΔΙ, ήτοι η εμφάνιση οζιδίων ή/και αποστημάτων, συριγγίων και ουλών.  Αυτά καθιστούν την πάθηση επώδυνη και επηρεάζουν τις ζωές των ασθενών με ΔΙ. Εκτιμάται ότι 1% του  ενήλικου πληθυσμού πάσχει από ΔΙ. Ωστόσο, η ΔΙ μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθεί και πολλοί ασθενείς βιώνουν μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά στη διάγνωση και θεραπεία.1,2 Η ΔΙ δεν έχει καταστεί ακόμη ιάσιμη και δεν διατίθενται εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου.1Το adalimumab δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις κανονιστικές αρχές για τη θεραπεία της ΔΙ.


«Τα κλινικά σημεία της ΔΙ περιλαμβάνουν οζίδια ή αποστήματα. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό πόνο και δυσώδεις εκκρίσεις που μπορεί να ταλαιπωρούν τους ασθενείς», ανέφερε η Alexa Kimball, M.D., M.P.H., Ερευνήτρια της μελέτης PIONEERI, Ιατρική Διευθύντρια του Οργανισμού Γενικών Ιατρών της Μασαχουσέτης και Καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποτελούν συνέχεια του έργου που έχει προηγηθεί, αποδεικνύοντας ότι η αδαλιμουμάμπη (adalimumab) μπορεί να μειώσει τα οζίδια και τα αποστήματα σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ΔΙ».


Αποτελέσματα της μελέτης


Τα αποτελέσματα της μελέτης PIONEERI δείχνουν ότι οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ΔΙ που έλαβαν adalimumab 40 mg σε εβδομαδιαία βάση πέτυχαν σημαντικά μεγαλύτερη ανταπόκριση τη 12η εβδομάδα σε σχέση με εκείνους, οι οποίοι έλαβαν εικονικό φάρμακο (41,8% έναντι 26%, p = 0,003).3 Η ανταπόκριση αυτή χαρακτηρίστηκε ως βελτίωση των συνδεόμενων με τη ΔΙ αποστημάτων και φλεγμονωδών οζιδίων στις 12 εβδομάδες, χρησιμοποιώντας το δείκτη κλινικής ανταπόκρισης στη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα (Hidradenitis Suppurativa Clinical Response, HiSCR). Η ανταπόκριση αυτή χαρακτηρίζεται ως μείωση τουλάχιστον 50% από την έναρξη της μελέτης του συνολικού αριθμού των αποστημάτων και των φλεγμονωδών οζιδίων (AN), χωρίς αύξηση του αριθμού των αποστημάτων και των παραγωγικών συριγγίων.6


 


Τα αποτελέσματα μιας δεύτερης κλινικής μελέτης φάσης 3, της PIONEERII, επίσης για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του adalimumab σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ΔΙ, θα παρουσιαστούν σε ένα επερχόμενο ιατρικό συνέδριο.


 


«Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί στα 17 και πλέον χρόνια της εμπειρίας μας σε κλινικές δοκιμές με το adalimumab και αποδεικνύει τη διαρκή δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων αναγκών ασθενών με δύσκολα θεραπευόμενες παθήσεις, όπως η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα», δήλωσε ο JohnMedich, Ph.D., Αντιπρόεδρος Κλινικής Ανάπτυξης / Τομέας Ανοσολογίας, της AbbVie. «Τα αποτελέσματα της PIONEERI μας δίνουν θάρρος και ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα της δεύτερης  μελέτης μας φάσης 3, της PIONEERII».


 


Σχετικά με τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα (ΔΙ)


Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα (ΔΙ), η οποία ονομάζεται και «ανάστροφη ακμή» (acneinversa) είναι μια χρόνια, συχνά επώδυνη, ανοσολογικά επαγόμενη νόσος χαρακτηριζόμενη από φλεγμονώδεις περιοχές, συνήθως στη μασχαλιαία και τη βουβωνική χώρα. Οι ερεθισμένες αυτές περιοχές περιλαμβάνουν δερματικές βλάβες, οζίδια, πυώδη οζίδια και αποστήματα, και συνήθως εντοπίζονται εκεί όπου υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες, καθώς και στην υπομαστική περιοχή, στους γλουτούς και στην εσωτερική πλευρά των μηρών, εκεί όπου το δέρμα υποβάλλεται σε διαρκή τριβή.1,2 Ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς εμφανίζουν ΔΙ είναι ασαφής. Ωστόσο, θεωρείται ότι  μια παθολογική απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του οργανισμού διαδραματίζει κάποιο ρόλο.2,9


Ενώ όλα τα περιστατικά ΔΙ δεν έχουν προοδευτική πορεία (δηλαδή αύξηση της σοβαρότητας της νόσου με την πάροδο του χρόνου), ορισμένα  μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση. Ως αποτέλεσμα, η διάγνωση και η δέουσα αντιμετώπιση της ΔΙ το συντομότερο δυνατό είναι σημαντική. Η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά οι δερματολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της ΔΙ και άλλων δερματοπαθειών. Οι ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα ΔΙ, θα πρέπει να συμβουλεύονται δερματολόγο.10


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X