Αρχική / More / Αθλητικά / Ζωντάνεψαν μνήμες «Αθήνα 2004»
Ζωντάνεψαν μνήμες «Αθήνα 2004» thumbnail

Ζωντάνεψαν μνήμες "Αθήνα 2004"

Οι αναμνήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ζωντάνεψαν στη γιορτή για την επέτειο των δέκα χρόνων από τη φιλοξενία τους το 2004 που οργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών, τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και τον Σύλλογο Προστασίας Ολυμπιακού Χωριού.

Εκατοντάδες εθελοντές, στελέχη και εργαζόμενοι του "Αθήνα 2004" που βοήθησαν τα μέγιστα εκείνα τα χρόνια για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στη κεντρική πλατεία της Πράσινης Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού.

Στη περιοχή δηλαδή όπου δέκα χρόνια νωρίτερα χτυπούσε η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Μαζί τους Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και παράγοντες του αθλητισμού. Όλοι μαζί θυμήθηκαν γνωστές και άγνωστες ιστορίες της διοργάνωσης μα πάνω από όλα είχαν την ευκαιρία να ανταμώσουν και πάλι μεταξύ τους.

Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη παρέδωσε στον Δήμαρχο Αχαρνών δύο μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των Ολυμπιονικών Άννας Πολλάτου (ρυθμική γυμναστική), Παναγιώτη Ποικιλίδη (πάλη) και η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ιωάννα Καρυοφύλλη μία ακόμα, για τον Παραολυμπιονίκη Γιώργο Σηφάκη (ποδηλασία) ώστε να προχωρήσει άμεσα η ονοματοδοσία τριών πλατειών του Ολυμπιακού Χωριού.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

"Είμαστε σήμερα εδώ, εργαζόμενοι και εθελοντές της ΑΘΗΝΑ 2004, εργαζόμενοι τότε στο Δημόσιο για τους Αγώνες, Ολυμπιονίκες και αθλητές για να γιορτάσουμε τα δέκα χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Τότε που η Ελλάδα, πέτυχε έναν Άθλο. Όλοι μας, όλοι σας, όλοι σχεδόν οι Έλληνες, με πάθος και κέφι, με μεράκι και, πάνω απ΄όλα, με ομοψυχία, έδειξαν θαυμαστές ικανότητες που έφεραν εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο οργανωτικό εγχείρημα για μια τόσο μικρή χώρα. Kαι μάλιστα, σε μια περίοδο όπου ελάχιστοι ήταν εκείνοι – σε ολόκληρο τον κόσμο – που πίστευαν ότι η πατρίδα μας θα μπορούσε να τα καταφέρει.

Και όμως, η μικρή Ελλάδα όχι μόνο τα κατάφερε αλλά ανάγκασε όσους προεξοφλούσαν μια παταγώδη αποτυχία, να ζητήσουν τελικά συγγνώμη και να παραδεχθούν ότι η Ελλάδα διοργάνωσε “Dream Games”, όπως είπε ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΕ, J. Rogge. Ονειρεμένους Αγώνες!

Απόψε, είναι ημέρα πραγματικής χαράς και συγκίνησης: Mετά από δέκα χρόνια, είμαστε και πάλι μαζί με τους άξιους συνεργάτες μας, όλους αυτούς που έβαλαν, από όποια θέση κι αν είχαν, το λιθαράκι τους, για να κατασκευασθεί το τέλειο οικοδόμημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Είναι κοντά μας και οι Ολυμπιονίκες και Παρολυμπιονίκες μας. Αυτοί που μας τίμησαν και μας τιμούν φορώντας τα χρώματα της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μας γεμίζουν υπερηφάνεια με τις επιτυχίες τους.

Έχουμε εδώ και τους εθελοντές μας, όλους αυτούς που έδωσαν την ψυχή τους για την επιτυχία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και έδειξαν σε όλους εκείνες τις ημέρες, το μεγαλείο της Ελληνικής καρδιάς.

Σήμερα, στο Ολυμπιακό Χωριό, μαζί με τους κατοίκους αυτού του συμβολικού για τους Αγώνες χώρου, με τη θερμή φιλοξενία του Δημάρχου Αχαρνών, γιορτάζουμε μια επέτειο που τιμά, πάνω απ΄όλα, τα προτερήματα και τις αρετές των Ελλήνων, αυτά που έκαναν τη χώρα μας να λάμψει.

Είμαι σίγουρος ότι κι εσείς όλοι, όπως κι εγώ νιώθουμε μεγάλη θλίψη, αφ΄ενός βλέποντας τις φωτογραφίες της εγκατάλειψης των αθλητικών εγκαταστάσεων, αφ’ ετέρου ακούγοντας κακεντρεχή και εμπαθή σχόλια, ότι δηλαδή οι Αγώνες φταίνε για όλα τα δεινά της χώρας μας.

Σχόλια που πλήθυναν της ημέρες της συμπλήρωσης των δέκα ετών, επιχειρώντας να σπιλώσουν την επέτειο και να απαξιώσουν τη μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλοί χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να καλύψουν την δική τους ευθύνη ή ανεπάρκεια. Και φροντίζουν να ξεχνούν ότι για 17 ημέρες, η Αθήνα μας ήταν το κέντρο του κόσμου και ότι για πρώτη φορά ολόκληρη η υφήλιος ασχολείτο και σχολίαζε με τόσο θετικό τρόπο την Ελλάδα.

Κανένας δεν μπορεί να μας κλέψει τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε το 2004 και γι’ αυτό πάντα θα τιμούμε όλους αυτούς που προσπάθησαν και πέτυχαν τον Άθλο!

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, σε μια συμβολική κίνηση, ανέλαβε τον καθαρισμό του Μνημείου Ολυμπιονικών του Χωριού, του Μνημείου αυτού που στέκεται μπροστά σας και που πριν λίγες ημέρες ήταν βεβηλωμένο, γεμάτο μουτζούρες και μπογιές."

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο οποίος τόνισε:

"Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων έφερε το αρχαίο δώρο της Ελλάδας προς ολόκληρο τον κόσμο σε μια νέα εποχή. Τα αποτελέσματα μεταμόρφωσαν τη πόλη, ενέπνευσαν την χώρα και ενεργοποίησαν τον κόσμο όλο. Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής στο Ολυμπιακό Χωριό είναι καταπληκτική ιδέα. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος ώστε να ξαναμπούμε στο πνεύμα της ενότητας και αδελφοσύνης που προωθούν οι αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Είτε έχεις αγωνιστεί στη διοργάνωση, είτε έχεις εργαστεί για αυτή, είτε έχεις προσφέρει ως εθελοντής, έχεις κάθε δικαίωμα να αισθάνεσαι περήφανος για τη θετική συνεισφορά σου προς την Αθήνα, την Ελλάδα και τον κόσμο. Η Ελλάδα έχει υποστεί πολλές αλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι αγώνες είχαν θετική επίδραση στην όμορφη χώρα σας. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι η κληρονομιά των αγώνων περιλαμβάνει νέο διεθνές αεροδρόμιο, δύο γραμμές του μετρό, ένα τραμ και έναν προαστιακό σιδηρόδρομο που εξακολουθούν να εξυπηρετούν τους κατοίκους της Αθήνας και τους επισκέπτες της. Πολλές από τις αθλητικές εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι σε χρήση, άλλες έχουν βρει νέα ζωή και άλλες ελπίζουμε να βρουν σύντομα τη χρήση τους. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα θυμούνται για πολλά χρόνια την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Και εσείς βοηθήσατε ώστε να δει ο κόσμος όλος τι μπορεί να πετύχει η Ελλάδα."

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ακόμα τους παρευρισκομένους ο Δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, η Πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, ο Πρόεδρος του συλλόγου Πολιτικής Προστασίας του Ολυμπιακού Χωριού Βασίλης Παραδέλλης, η Aντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Ιωάννα Καρυοφύλλη και η εκ μέρους των εθελοντών των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" η Κατερίνα Σγούρα.

Έγινε επίσης παρουσίαση του "Master Plan και των τρόπων αξιοποίησης της Πράσινης Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού" από τον διευθυντή περιβάλλοντος του "Αθήνα 2004" Γιώργο Καζαντζόπουλο και τον Νίκο Θυμάκη της ομάδας εθελοντών γεωτεχνικών "ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ".

Στα δημοτικά σχολεία που λειτουργούν σήμερα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού παραδόθηκαν δύο μεγάλα ζωγραφισμένα πανό από την ομάδα εθελοντών των NOC assistants.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης Αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής στους ΟΑ "Αθήνα 2004" με τους κκ Σπανουδάκη, Σίμιτσεκ, Παπαπετρόπουλο παρέδωσαν στον Σύλλογο Πολιτικής Προστασίας τον Χάρτη με τα οικήματα όπου διέμεναν στο Ολυμπιακό Χωριό οι 202 Ολυμπιακές Αποστολές.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X