Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Σεξ… στο τηλέφωνο: Γιατί και τι πρέπει να προσέχετε
Σεξ... στο τηλέφωνο: Γιατί και τι πρέπει να προσέχετε  thumbnail

Σεξ… στο τηλέφωνο: Γιατί και τι πρέπει να προσέχετε

Μια νέα μελέτη που διερευνά τη σχέση ανάμεσα στο «sexting», την αποστολή δηλαδή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου και τη σεξουαλική συμπεριφορά στην αρχή της εφηβείας, κινεί τα νήματα μιας μακράς συζήτησης που προσπαθεί να απαντήσει στο εξής ερώτημα: είναι το sexting μια συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, ή είναι απλά μέρος του φυσιολογικού εφηβικού φλερτ στο σύγχρονο κόσμο της τεχνολογικής επανάστασης;


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΗ πρόσφατη δημοσίευση των ερευνητών σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι έφηβοι που δηλώνουν ότι έχουν λάβει ένα μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου είναι 6 φορές πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη εξετάσει τη σχέση του sexing και της σεξουαλικής συμπεριφοράς σε μαθητές λυκείου και νεαρούς ενήλικες. Στην πρόσφατη αυτή μελέτη, οι ερευνητές εστιάστηκαν στη διερεύνηση της παραπάνω σχέσης κατά τα πρώτα εφηβικά χρόνια. Τα προηγούμενα δεδομένα έχουν δείξει ότι το sexting σχετίζεται με πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, και επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά που περιλαμβάνει μη προγραμματισμένες κυήσεις, σεξουαλική δραστηριότητα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, σεξουαλικό εξαναγκασμό, καθώς και τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας ώστε να προσεγγίσουν με κατάλληλο τρόπο τους έφηβους αναφορικά με το ζήτημα του sexting. Οι ειδικοί μάλιστα, συστήνουν την έναρξη της σχετικής συζήτησης από την πρώτη στιγμή που το παιδί θα πάρει στα χέρια του κινητό τηλέφωνο.

Στη μελέτη συμμετείχαν ανώνυμα 1300 μαθητές ηλικίας 10-15 ετών. Βρέθηκε πως ακόμα και μετά τον έλεγχο της επίδρασης του sexing στη σεξουαλική συμπεριφορά, οι έφηβοι που έστελναν πάνω από 100 μηνύματα ημερησίως, ανεξαρτήτως περιεχομένου, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης είναι:

• Οι νεαροί έφηβοι που έστελναν μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου ήταν 4 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είναι σεξουαλικά δραστήριοι.
• Αυτοί που ανέφεραν ότι είχαν λάβει ένα μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου ήταν 23 φορές πιο πιθανό να έχουν επίσης στείλει. 
• Οι μαθητές με ομοφυλόφιλο, ή αμφιφυλόφιλο προσανατολισμό ήταν 9 φορές πιο πιθανό να έχουν αποστείλει κάποιο σεξουαλικό μήνυμα, αλλά δεν ήταν πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί. Στην περίπτωση των μαθητών λυκείου στις προηγούμενες μελέτες, οι μαθητές με μη ετεροφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό είχαν αυξημένη πιθανότητα να είναι σεξουαλικά ενεργοί.

• Οι έφηβοι που έστελναν παν από 100 μηνύματα την ημέρα είχαν τη διπλασία πιθανότητα να λάβουν ένα σεξουαλικό μήνυμα, ενώ παραλία ήταν 4.5 φορές πιο πιθανό να στείλουν ένα. 

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι παρά το καθεστώς ανωνυμίας που διατηρήθηκε κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, τα δεδομένα ήταν αυτοαναφορικά, με αποτέλεσμα η επιθυμία των εφήβων να είναι κοινωνικά αρεστοί να αλλοιώνει την αξιοπιστία της μελέτης. Υπάρχουν επίσης περιορισμοί που σχετίζονται με τις γεωγραφικές περιοχές και τα ανομοιογενή δημογραφικά χαρακτηριστικά του Los Angeles. Η συσχέτιση που βρέθηκε όμως, είναι πολύ ισχυρή και καθιστά απαραίτητη την περεταίρω διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στη χρήση της τεχνολογίας και τη σεξουαλική συμπεριφορά κατά την έναρξη της εφηβείας. 

Φαίνεται πως η ανεξέλεγκτη και απεριόριστη αποστολή γραπτών μηνυμάτων ενθαρρύνει το sexting. 

Συνολικά το 20% των μαθητών αυτών, με μέση ηλικία τα 12.3 έτη ανέφερε ότι έχει λάβει ένα μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου και το 5% ανέφερε ότι έχει στείλει ένα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στους γονείς πως είναι απαραίτητο να ελέγχουν τακτικά την επικοινωνία των παιδιών τους μέσω του κινητού τηλεφώνου, καθώς και να οριοθετούν τη χρήση του.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X