Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εξερευνήστε τον τύμβο της Αμφίπολης με 3D αναπαράσταση
Εξερευνήστε τον τύμβο της Αμφίπολης με 3D αναπαράσταση thumbnail

Εξερευνήστε τον τύμβο της Αμφίπολης με 3D αναπαράσταση

Τα νεώτερα από την ανασκαφή στην Αμφίπολη έρχονται να ενισχύσουν το μυστήριο και να δώσουν «πάτημα» ακόμα και στα πιο «προχωρημένα» σενάρια.


Όσον αφορά την ανασκαφή τα νεώτερα είναι ότι βρέθηκαν ακόμη δύο κομμάτια από το μαρμάρινο θύρωμα που έφραζε την τρίτη στη σειρά πύλη, φτάνοντας συνολικά τα πέντε. Επιπλέον, τα μέχρι τώρα ευρεθέντα κομμάτια της μαρμάρινης θύρας βρέθηκαν όλα στο χώρο μπροστά από την τρίτη πύλη, δημιουργώντας ερωτήματα για το ποια δύναμη ήταν αυτή που «έσπρωξε» από τα μέρα προς τα έξω την πόρτα και την έσπασε…


Τα καινούργια, σημαντικά δεδομένα, μας έρχονται από τις δηλώσεις της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής και του γεωλόγου και εκ των συντελεστών της Σεισμικής Τομογραφίας του ’97-’98, Λάζαρου Πολυμενάκου, που επιβεβαιώνουν ότι προκύπτει ένα μεγάλο υπόγειο οικοδόμημα. Το  συμπέρασμα είναι ότι κάπου «συναντώνται» οι δηλώσεις της κ. Μενδώνη με αυτές του κ. Πολυμενάκου.


Ιδού:


Διαβάστε προσεκτικά τι είπε η κ. Μενδωνη: ««Τώρα πλέον μπαίνουμε στο κυρίως ταφικό μνημείο. Χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε το βάθος του μνημείου. Συνεχίζονται οι εργασίες στον 3ο και 4ο θάλαμο και πιστεύω ότι σε έναν μήνα από σήμερα θα πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της φάσης».


Αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι σε ένα μήνα περίπου τελειώνει η παρούσα φάση, άρα θα υπάρξουν και άλλες φάσεις! Πόσο; Απαντάει «Χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε το βάθος του μνημείου».Συμπέρασμα, για φέτος η ανασκαφή θα σταματήσει στον χώρο μετά τη, μικρή πύλη – πλάτους 0,96 εκ. – του τρίτου θαλάμου, όπου πιθανότατα θα είναι ο πρώτος ταφικός θάλαμος… εκεί έρχεται ο κ. Πολυμενάκος και με τις δηλώσεις του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ επιβεβαιώνει την «ανάγνωση» που κάναμε στην Σεισμική Τομογραφία, περί ύπαρξης ταφικού συγκροτήματος… και όχι μόνο αυτό, διαβάζοντας εκ νέου την μελέτη του ανακάλυψε και δεύτερη είσοδο, στην βόρεια δυτική πλευρά του περιβόλου.


Συγκεκριμένα ο κ. Πολυμενάκος επισημαίνει ότι «Σε πιο απλοποιημένη μορφή, διαμορφώνεται η παρακείμενη τρισδιάστατη εκτιμώμενη εικόνα του εσωτερικού του λόφου αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών και κριτικής συνθετικής σκέψης. Η εικόνα είναι πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα. Αποκαλύπτει τη διαμόρφωση του φυσικού εδάφους από τους κατασκευαστές του μνημείου, ώστε να μπορεί αυτό να δεχθεί τις κατασκευές που έχουν σχεδιάσει να τοποθετήσουν εκεί και να τις «προστατεύει». Διαμορφώνουν (όχι πολύ βαθιά) ορύγματα τα οποία σε κάποια σημεία τους θα φιλοξενήσουν ταφικές ή άλλες κατασκευές και μετά θα αποτελέσουν «δρόμους» προσπέλασης από και προς αυτές. Οι δρόμοι αυτοί επιλέγονται να προσπελάζουν το εσωτερικό ο ένας από το νότο, ο άλλος από τα βορειοδυτικά. Ο λόγος για τους προσανατολισμούς αυτούς θα πρέπει να είναι σημαντικός τόσο από την άποψη του συμβολισμού, όσο και της λειτουργικότητας και της κατασκευαστικής αρτιότητας».


Η φρενίτιδα με τον τάφο της Αμφίπολης οδήγησε στη δημιουργία μιας 3D αναπαράστασης και μιας απίστευτης εφαρμογής που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να περιηγηθούν στα ενδότερα του τύμβου Καστά και να δουν ακριβώς ότι και οι αρχαιολόγοι!


Συγκεκριμένα, η ομάδα του amfipoli-news.com, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές διαστάσεις του τύμβου και όλα τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, δημιούργησε μια 3D αναπαράσταση του τάφου και μια εφαρμογή που επιτρέπει σε όλους με τη βοήθεια του ποντικιού και του πληκτρολογίου να περιηγηθούν στο εσωτερικό του τάφου, να περάσουν την είσοδο ανάμεσα από τις σφίγγες, να περπατήσουν στο θάλαμο με τις Καρυάτιδες και να φθάσουν, προς το παρόν, μέχρι τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, με την πόρτα με τα περίφημα μαρμάρινα θυρόφυλλα και τα καρφιά.


Οπως ενημερώνει η ομάδα του amfipoli-news.com, η 3D αναπαράσταση θα ανανεώνεται κάθε φορά που υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με το ταφικό μνημείο. Για να μεταφερθείτε στην εφαρμογή και να περιηγηθείτε στα άδυτα του τύμβου Καστά πατήστε ΕΔΩ.


 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X