Αρχική / Διατροφή / Περιττά κιλά: Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνει ο Έλληνας!
Περιττά κιλά: Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνει ο Έλληνας! thumbnail

Περιττά κιλά: Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνει ο Έλληνας!Είναι γεγονός ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις Έλληνες ενηλίκους είναι υπέρβαρος. Τους λόγους τους εξετάσαμε νωρίτερα. Ωστόσο, το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της καταναλισκόμενης ενέργειας σε σχέση με την προσλαμβανόμενη. Και αυτό συμβαίνει γιατί, κατ’ αρχάς, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε υιοθετήσει έναν απόλυτα καθιστικό τρόπο ζωής και απέχουμε από τις φυσικές δραστηριότητες ακόμα και στις πιο απλές μορφές τους. Επιπλέον, καταναλώνουμε πολύ και ακατάλληλο φαγητό, δηλαδή φαγητό με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά κάθε μορφής (ζωικά και φυτικά) και ζάχαρη. Παράλληλα, ο γρήγορος τρόπος ζωής μάς αναγκάζει να καταφεύγουμε σε πρόχειρες λύσεις φαγητού, οι οποίες είναι ακατάλληλες και για την καλή μας υγεία συνολικά αλλά και για τη διατήρηση του βάρους μας σε ιδανικά επίπεδα. Τέλος, έχουμε ταυτίσει το φαγητό με την απόλαυση και την εκτόνωση από τα προβλήματα που επιφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.


Ωστόσο, ένας παράγοντας που προφανώς έχει υποτιμηθεί είναι η κατανάλωση προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και λιγότερες θερμίδες, στα οποία φαίνεται ότι έχουμε δώσει άφεση αμαρτιών. Τα τελευταία χρόνια όλες οι κατηγορίες των επιστημόνων που ασχολούνται με την υγεία του ανθρώπου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να μειώσουμε τα λιπαρά από τη διατροφή μας, κάτι που είναι απόλυτα σωστό. Το μήνυμα αυτό, όμως, ίσως έχει αποκρυπτογραφηθεί λάθος από το μέσο'Ελληνα. Και αυτό γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι, αν καταναλώνει τροφές που έχουν χαμηλά λιπαρά και δεν έχουν ζάχαρη, δεν κερδίζει βάρος, όσο κι αν τρώει, κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει.
Από άποψη Βιοχημικών μηχανισμών, η αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, όταν μειώνεται η πρόσληψη σε λιπαρά, ακολουθείται από το γεγονός της έκκρισης μιας εντερικής ορμόνης, της χολοκυστοκίνης, που προκαλείται από το διαιτητικό λίπος και μειώνει την ταχύτητα του αδειάσματος του στομάχου, ενώ,
σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, προκαλεί μείωση της όρεξης και αίσθημα κορεσμού. Επομένως, αν απομακρύνουμε εντελώς το λίπος από τη διατροφή μας, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η υπέρμετρη αύξηση της όρεξής μας και η υπερκατανάλωση τροφών που ενδεχομένως θεωρούνται κατάλληλες αλλά όχι στις ποσότητες που το βιοχημικό αυτό παράδοξο μας σπρώχνει να καταναλώσουμε.


Επίσης, όταν καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς λιπαρά, τότε είναι επόμενο να καταναλώσουμε και μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, κάτι που με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα. Όταν, όμως, εκκρίνεται μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, ενι- σχύεται και η δραστηριότητα ενός ενζύμου, τηςλιποπρωτεϊνικήςλιπάσης, που ρυθμίζει και ευνοεί τη λιποαποθήκευση στιςλιποαποθήκες μας, ενώ μειώνεται η δραστηριότητα της τριγλυκεριδικής λιπάσης, η οποία ρυθμίζει την απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τιςλιποαποθήκες μας.Έτσι, το βιοχημικό αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων, ακόμα κι από απαλλαγμένες από λιπαρά τροφές, όπως είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, είναι η αύξηση του αποθη- κευμένου λίπους και η πτώση της κινητοποίησής του από τις λιποαποθήκες μας.


Σκόπιμο είναι να προσδιορίσουμε κάποιους άξονες, προκειμένου να κάνουμε τις σωστές επιλογές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τρεφόμαστε:


-Είναι απαραίτητο να μειώσουμε τα λιπαρά και ιδιαίτερα τα ζωικά (κεκορεσμένα) στη διατροφή μας.
-Είναι καλύτερο να διαλέγουμε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χωρίς ζάχαρη.
-Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας πρέπει να καταλαμβάνουν οι σύνθετοι και ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες, τα λαχανικά και τα φρούτα.


Καταληκτικά, είναι απόλυτα απαραίτητο να έχουμε τον έλεγχο στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε έτσι ώστε να μην ξεπερνούν αυτές που ξοδεύουμε:


α) για τη διατήρηση της ομοιοστασίαςτων κυττάρων μας (Βασικός μεταβολισμός) β] για την παραγωγή ενέργειας που απαιτείται για τις καθημερινές μας δραστηριότητες.Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή”, Γιώργος Μουλίνος

 

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X