Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Ομοφυλοφιλία: Πώς πρέπει να απαντάς σε ομοφοβικά σχόλια;
Ομοφυλοφιλία: Πώς πρέπει να απαντάς σε ομοφοβικά σχόλια;  thumbnail

Άρης 25 ετών

Ομοφυλοφιλία: Πώς πρέπει να απαντάς σε ομοφοβικά σχόλια;

Αναγνώστης μας ρωτά: 


Γεια σας είμαι 24 ετών και ομοφυλόφιλος κατά καιρους έχω δεχτεί αρνητικά σχόλια πως πρέπει να απαντάμε σε έναν ομοφοβικό;


Απαντά η Χαρίκλεια Μανουσάκη


Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας


 Χαρίκλεια Μανουσάκη


Κάθε εκδήλωση μη σεβασμού προς τον άνθρωπο, αποτελεί κοινωνική ύβρη. Η προσπάθεια για την άρση των διακρίσεων που αφορούν στο σεξουαλικό προσανατολισμό, κερδίζει συνεχώς έδαφος διότι δεν αφορά στην κοινωνία γενικότερα, αλλά στην ειδικότητα ενός ενήλικα που έχει αποφασίσει συνειδητά την πορεία της ζωής του. Η έκφραση αρνητικών συμπεριφορών, έχουν ως βάση τους τη χαμηλή ανοχή στη διαφορετικότητα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αφορά στη δική σας εσωτερική πραγματικότητα.


Όταν απαντούμε σε ένα αρνητικό σχόλιο, λαμβάνουμε υπ΄όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες που αυτό λαμβάνει χώρα, καθώς και το πρόσωπο που το εκφράζει. Κάθε σχόλιο (αρνητικό ή θετικό) αφορά σε προσωπική γνώμη κι όχι ενδιαφέρον για τη δική σας πραγματικότητα. Ενδεχομένως να μπορούσατε να προτείνετε στον πομπό, να συναναστρέφεται μόνον άτομα ιδίων με αυτόν αντιλήψεων, ώστε αμφότεροι να ζείτε αρμονικότερα το πλαίσιο της ζωής που σας εκφράζει.
Διαβάστε επίσης: Τι είναι η ομοφοβία; 


Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών 


Η λέξη, που αποτελεί αντιδάνειο από την αγγλική λέξη homophobia, ενώ ετυμολογικά προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «όμοιος» και «φόβος», χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1966 από τον George ψυχολόγο και πρωτεργάτη της προσπάθειας να αφαιρεθεί η ομοφυλοφιλία ως διαγνωστική κατηγορία από το DSM. Το κοινό γνώρισε τον όρο μέσα από τη συνεργασία με τον φίλο του και εκδότη Al.Goldstein σε περιοδικά ειδικού Τύπου, στα οποία στη συνέχεια συνέγραψε άρθρα και ο ίδιος ο Weinberg, με σκοπό την εξοικείωση του κόσμου με τον όρο που αναφερόταν στον φόβο των ανθρώπων μήπως οι άλλοι νομίζουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι, με αποκορύφωμα το επαναστατικό βιβλίο του το 1972 με τίτλο «Η κοινωνία και ο υγιής ομοφυλόφιλος», λίγο προτού η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ψηφίσει υπέρ της κατάργησης της ομοφυλοφιλίας από την κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.

Παρά τη μετακίνηση όμως από τις άλλοτε άκαμπτες θέσεις και αντιλήψεις, η ομοφοβία ακόμα και πριν ονομαστεί, ήταν συνώνυμη της τρομοκρατίας, της καταδίωξης, του χλευασμού, της περιθωριοποίησης και της απομόνωσης, δημιουργώντας ανθρώπους-λαθρομετανάστες στην προσωπική τους ζωή, στην ίδια τους την πατρίδα, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Ποια συμπεριφορά όμως θεωρείται ομοφοβική;

Η ομοφοβική συμπεριφορά αναφέρεται σε μια σειρά αρνητικών στάσεων, τοποθετήσεων και αισθημάτων προς τον ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό ή γενικότερα τους ανθρώπους που προσδιορίζονται ή γίνονται αντιληπτοί ως ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλοφιλικά, Αμφιφυλοφιλικά, Τρανσέξουαλ άτομα). Οι ορισμοί αναφέρονται σε μια ποικιλία συναισθημάτων, όπως αντιπάθεια, περιφρόνηση, προκατάληψη, αποστροφή και παράλογο φόβο. 

Η ομοφοβία επίσης παρατηρείται στην επικριτική και επιθετική συμπεριφορά, όπως οι διακρίσεις και η βία. Στατιστικές του FBI για το έτος 2010, που αφορούσαν στα εγκλήματα μίσους και δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου του, έδειξαν πως το 19.3% των εν λόγω εγκλημάτων είχε ως κίνητρο τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Επιπροσθέτως, επεξεργασία αντίστοιχων στατιστικών του FBI για τη χρονική περίοδο 1995 – 2008 έδειξε ότι τα ΛΟΑΤ άτομα «ήταν πολύ πιο πιθανό να πέσουν θύματα βίαιων πράξεων, από ό,τι οποιαδήποτε άλλη μειονότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ανάμεσα στις πιο πολυσυζητημένες μορφές της ομοφοβίας είναι η «θεσμοθετημένη» ομοφοβία (για παράδειγμα η ομοφοβία που πηγάζει από θρησκευτικές πεποιθήσεις ή που επικροτείται από τους πολιτικούς θεσμούς), η διασταύρωση της ομοφοβίας και σεξισμού απέναντι στις ομοφυλόφιλες γυναίκες, η κοινωνική ομοφοβία, που αναφέρεται ως όρος στον φόβο των ανθρώπων μη θεωρηθούν ομοφυλόφιλοι, και η εσωτερικευμένη ομοφοβία που αφορά στα άτομα που έλκονται από το ίδιο φύλο ανεξαρτήτως του πώς προσδιορίζονται.

Το 1998, η συγγραφέας, ακτιβίστρια και υπερασπίστρια πολιτικών δικαιωμάτων Coretta Scott King, με «βαρύ» όνομα και ιστορία, χήρα του Martin Luther King, απευθυνόμενη στο κοινό, ανέφερε ότι η ομοφοβία είναι σαν τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και άλλες μορφές μισαλλοδοξίας, δεδομένου ότι επιδιώκει να αποκτηνώσει ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων, να αρνηθεί την ανθρωπιά τους, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά τους.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X