"Τακτικισμό χωρίς πολιτική σημασία" χαρακτήρισε την κυβερνητική πρωτοβουλία για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής ο Γ. Δραγασάκης, προτασσόμενος ομιλητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. "Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν μια κρίση αντιπροσώπευσης, κι όταν αυτό συμβαίνει τον λόγο τον έχουν οι αντιπροσωπευόμενοι" τόνισε ο Γ. Δραγασάκης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε γιατί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εξαγγέλθηκε στην Θεσσαλονίκη βρίσκει ανταπόκριση στο λαό, "ακόμα και σ' αυτούς που θεωρείτε ψηφοφόρους σας".


Ο Γ. Δραγασάκης συμπλήρωσε ότι "τις αποφάσεις τις έχει πάρει ο λαός, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο κι ο λαός το αναγνωρίζει". Κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίστηκε ως "παροχές" και "λαϊκισμός" ο Γ. Δραγασάκης αναρωτήθηκε σε πιο σημείο του προγράμματος διαφωνούν κι αν δεν θεωρούν ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, ενώ εμφανίστηκε διατεθειμένος για συζήτηση με δυνάμεις που "συμφωνούν ότι στόχοι είναι σωστοί, αλλά τα μέσα δεν επαρκούν".


Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Μ. Βορίδη, ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι αποτελεί "άσκηση για το πώς θα συμπεριφερθεί η Ν.Δ. όταν θα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ". Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η τοποθέτηση του Μ. Βορίδη εξέπεμψε το πολιτικό μήνυμα ότι δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση, αφού όλα πάνε καλά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που όλη η Ευρώπη συζητά για το ενδεχόμενο τρίτης ύφεσης κι αν τα μέτρα Ντράγκι είναι πολύ λίγα κι ήρθαν πολύ αργά για να την αποτρέψουν.


Σχετικά με την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι τελειώνουν τα Μνημόνια, ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι "όλοι οι περιορισμοί παραμένουν" αναφερόμενος στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του παλιού χρέους, αλλά και στην παραμονή του προβλήματος του χρέους. Ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα στην κυβέρνηση αν θεωρεί το χρέος βιώσιμο ή όχι, με ποια κριτήρια αξιολογεί την βιωσιμότητα κι το χρέος είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί σε διμερές επίπεδο ή να αποτελέσει μέρος επίλυσης ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος.


Στην συνέχεια ο Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με την επαναφορά του λοκ-άουτ, την απαγόρευση των απεργιών και την απελευθέρωση των απολύσεων. "Με ποιο δικαίωμα η τρόικα διαπραγματεύεται την κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων; Ποιος φορέας κοινωνικός θέτει αυτά τα ερωτήματα;" αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπονόησε σχέσεις στελεχών της τρόικα με επιχειρηματίες.


Γ. Δραγασάκης: Πρέπει να αποκτήσουμε κράτος, δεν μπορεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας με ένα τηλέφωνο να ακυρώνει έναν νόμο


Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι για την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και την νέα κοινωνία που θέλει να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται και θεσμική ανασυγκρότηση. "Πρέπει να αποκτήσουμε κράτος" παρατήρησε επισημαίνοντας ότι σήμερα "ένας ισχυρός επιχειρηματίας ή ένας φίλος του πρωθυπουργού μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος ή να σβηστεί ένα πρόστιμο" προκαλώντας τις διαμαρτυρίες του υπουργού Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, που ζητούσε ονόματα.


"Με τα "πηγαίνετε στον εισαγγελέα" φτάσαμε στην χρεωκοπία" σχολίασε ο Γ. Δραγασάκης κι υπογράμμισε ότι "τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ". Ο Δ. Σταμάτης υποστήριξε ότι αυτά που είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι "ή μια βαριά κατηγορία ή μια βαριά συκοφαντία" και πρόσθεσε ότι "με ονοματεπώνυμο, έτσι μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί, σήμερα μας απογοητεύσατε". Ο Γ. Δραγασάκης επανήλθε παρατηρώντας ότι "αν υπάρξει επιμονή για ονόματα ίσως το δούμε" και προέτρεψε ότι "μέχρι τότε ελέγξτε όλη την σειρά των τροπολογιών που ήρθαν εδώ με πρωτοβουλία του κ. Μπαλτάκου".
Avgi.gr