Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Είμαστε δέσμιοι του ΔΝΤ και με τη βούλα!
Είμαστε δέσμιοι του ΔΝΤ και με τη βούλα!  thumbnail

Είμαστε δέσμιοι του ΔΝΤ και με τη βούλα!

Η "σιδηρά κυρία" του ΔΝΤ έστειλε μήνυμα ότι η χώρα μας θα είναι σε καλύτερη θέση αν παραμείνει σε πρόγραμμα προληπτικής στήριξης, δύο 24ωρα πριν συναντηθεί με τον Γκίκα Χαρδούβελη και τον Γιάννη Στουρνάρα.H γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου "άδειασε" την Αθήνα και τις εξαγγελίες της περί επικείμενου τερματισμού του προγράμματος και κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας χωρίς τη βοήθεια του Ταμείου και της Ε.Ε. σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες (Πέμπτη) στην Ουάσινγκτον.


Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη "προληπτικής στήριξης" από το ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη "προληπτικής στήριξης" από το ΔΝΤ και ερωτώμενη αν η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μόνη της, χωρίς τη βοήθεια των πιστωτών, απάντησε ότι "είναι ζήτημα της κάθε χώρας, και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, να αποφασίσει τι θέλει και πώς επιθυμεί να διαχειριστεί την οικονομική της κατάσταση. Αλλά πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει μπροστά και για να επιτύχει σταθερά ικανοποιητικό αποτέλεσμα, η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση αν είχε μια προληπτική στήριξη… Μιλάμε έτσι για μια εξέλιξη της σχέσης (Ελλάδος-ΔΝΤ), πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη χώρα προκειμένου να προχωρήσει μπροστά και με τις δικές της δυνάμεις. Οπότε είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό".


Η "προληπτική στήριξη", στην οποία αναφέρθηκε η Λαγκάρντ, είναι προφανώς τα προγράμματα προληπτικής πιστωτικής γραμμής (PCL) ή προληπτικής γραμμής ρευστότητας (PLL) του ΔΝΤ. Χρηματοδοτικά προγράμματα ή αλλιώς ανανεώσιμες γραμμές πίστωσης που διαρκούν από έξι μήνες έως δύο χρόνια.


Οι χώρες που χρησιμοποιούν τα παραπάνω προγράμματα δεσμεύονται στην εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών που διορθώνουν ανισορροπίες στην οικονομία τους, οι οποίες -μεταξύ άλλων- έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική τους κατάσταση, τη νομισματική πολιτική, την ισχύ του τραπεζικού τομέα, την πρόσβαση στις αγορές, την εξωτερική τους θέση. Η πρόοδος των χωρών στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών ελέγχεται κάθε εξάμηνο με εκθέσεις από το Ταμείο.


Το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας σε κάποιο από αυτά τα "προληπτικά προγράμματα" στη μετά Μνημόνιο εποχή δεν σημαίνει τίποτα άλλο από τη συνέχιση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας και των επώδυνων πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα από το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους πιστωτές.


 


Efsyn.gr 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X