Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μεγάλος κίνδυνος για Έμπολα στην Ελλάδα λόγω έλλειψης προσωπικού
Μεγάλος κίνδυνος για Έμπολα στην Ελλάδα λόγω έλλειψης προσωπικού thumbnail

Μεγάλος κίνδυνος για Έμπολα στην Ελλάδα λόγω έλλειψης προσωπικού

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Νέιθαν Κλάμεκ, κάνοντας λόγο για υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων του ιού Έμπολα στην Ελλάδα.


Ο ειδικός λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο των Βρυξελλών, υποστηρίζει πως στις χώρες που έχουν πληγεί από τη λιτότητα, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης κρουσμάτων του ιού Έμπολα σε σχέση με άλλες χώρες.


«Η πλειοψηφία των μεγάλων χωρών διαθέτουν κανόνες και μέτρα, αλλά υπάρχουν αρκετά κενά ώστε να μην είναι δυνατόν να αποκλεισθούν σφάλματα», υποστηρίζει ο καθηγητής


Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας του ιού του Έμπολα, αλλά είναι εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την επέκταση του ιού στο ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και τους αναλυτές.


Δεδομένου του επιπέδου των υγειονομικών και ιατρικών κανονισμών στην Ευρώπη, «η κατάσταση δεν μπορεί αν συγκριθεί με ότι συμβαίνει στην Αφρική. Μία επιδημία Έμπολα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά απίθανη», διαβεβαίωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βενσάν.


«Όταν τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται, ο κίνδυνος ελέγχεται», είπε υπενθυμίζοντας ότι μέχρι την ισπανική «παραφωνία», στην Ευρώπη δεν είχαν εμφανισθεί παρά οκτώ κρούσματα του ιού Έμπολα, όλα σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική.


Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, «αν και οι Ισπανοί δεν έχουν ακόμη εντοπίσει το σφάλμα που επέτρεψε την πρώτη μετάδοση του ιού από ασθενή που είχε επαναπατρισθεί από την Αφρική, υπάρχει εκεί ένα κενό που πρέπει να σημάνει συναγερμό».


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτών και του ιατρικού προσωπικού, με αντικείμενο τον ταχύτερο εντοπισμό της εισόδου ασθενούντων προσώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος.


Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των διαδικασιών εισαγωγής στα νοσοκομεία και των κριτηρίων που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων ιού.


«Διαθέτουμε κανόνες, υλικό, τεχνικές ντυσίματος και γδυσίματος, αλλά συμπεραίνουμε ότι αυτά δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα, διότι λίγες ασθένειες απαιτούν τέτοια προστατευτικά μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης και τα αντανακλαστικά δεν είναι δεδομένα», τονίζει ένας ειδικός.


Η υπόθεση του σκύλου της Ισπανίδας νοσοκόμας φέρνει στο φως την ανυπαρξία πρόβλεψης για τα οικόσιτα ζώα. Εδώ και μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει κανόνες, εφαρμόζει μέτρα, προσδιορίζοντας τα νοσοκομεία και το προσωπικό που πρέπει να κινητοποιηθούν. «Αλλά, από όσο γνωρίζω, κανείς δεν έθεσε το θέμα 'τι θα κάνουμε με τα οικόσιτα ζώα'», επισημαίνει ο ίδιος ειδικός.


«Η πλειοψηφία των μεγάλων χωρών διαθέτουν κανόνες και μέτρα, αλλά υπάρχουν αρκετά κενά ώστε να μην είναι δυνατόν να αποκλεισθούν σφάλματα», λέει ο καθηγητής Νέιθαν Κλάμεκ, ειδικός λοιμωξιολόγος στο εντεταλμένο νοσοκομείο των Βρυξελλών. Κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί από τη λιτότητα, όπως η


Ελλάδα και η Ισπανία, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων, προσθέτει ο καθηγητής απηχώντας και τις προειδοποιήσεις των ισπανικών συνδικάτων.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Europolitique, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Πορτογαλία περιλαμβάνεται στις πλέον εξοπλισμένες χώρες, με 37 κλίνες, μονάδες καραντίνας και αεροπλάνα-ασθενοφόρα, μαζί με την Δανία (42 κλίνες), την Ιταλία και τη Γαλλία (21 και 20 κλίνες αντίστοιχα).


«…διότι, αν και είναι βέβαιο ότι ασθενείς (του Έμπολα) θα φθάσουν στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξει επέκταση, διότι οι διαγνωστικές μας ικανότητες, οι δυνατότητες απομόνωσης και ιατρικής φροντίδας των ασθενών είναι αρκετά μεγάλες», για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, λέει ο καθηγητής Κλάμεκ.


Ειδικός χώρος έχει δημιουργηθεί στο Σισμανόγλειο για τον Έμπολα 


Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος έχει φτιαχτεί στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο, προκειμένου να περιθάλψει ύποπτα κρούσματα Έμπολα, εάν χρειαστεί, στο πλαίσιο σχεδιασμού που είχε αποφασισθεί από τους επιστήμονες μέσα στο καλοκαίρι.


Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κτίριο, το οποίο έχει εξοπλιστεί με κατάλληλα μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.


Ακόμη, όπως έγινε σήμερα γνωστό, τις επόμενες δέκα ημέρες το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ταξιδιωτών αλλά και των γιατρών, για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε στην Ισπανία, όπου μία ασθενής μολυσμένη με τον ιό περιφερόταν για αρκετές ημέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χωρίς διάγνωση.


Επιπλέον, αύριο θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, πιθανότατα με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με την εμφάνιση του ιού Έμπολα στην Ευρώπη.


Με τη συμμετοχή επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα επανεξεταστούν τα προληπτικά μέτρα που έχουν, ήδη, σχεδιαστεί και θα εφαρμοστούν σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος.


Σε καραντίνα άλλοι δύο γιατροί στην Ισπανία λόγω Έμπολα


Οι δύο γιατροί είχαν περιθάλψει την Ισπανίδα νοσοκόμα του έχει μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό.


Σε καραντίνα μπήκαν δύο γιατροί οι οποίοι περιέθαλψαν την Ισπανίδα νοσοκόμα που έχει μολυνθεί από τον ιό Έμπολα.


Οι άνθρωποι που βρίσκονται πλέον σε καραντίνα υπό τον φόβο διάδοσης του ιού έχουν φτάσει τους έξι.


Εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μαδρίτης «Κάρολος ο Γ'» τόνισε ότι μέχρι στιγμής κανείς εκ των δύο γιατρών δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.


Η νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο είναι το πρώτο άτομο το οποίο μολύνθηκε από τον θανατηφόρο ιό ενώ δεν είχε βρεθεί στη δυτική Αφρική.


Την Πέμπτη η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του νοσοκομείου.
Είχε περιθάλψει, μαζί με 30 ακόμη εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, δύο ιεραποστόλους οι οποίοι πέθαναν αργότερα από Έμπολα, έχοντας επιστρέψει από την Μαύρη Ήπειρο.


Ο σύζυγός της βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα.


Αυστραλή νοσοκόμα η οποία επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα της από τη Σιέρα Λεόνε εξετάζεται σε νοσοκομείο του Κουϊνσλαντ.


Η γυναίκα έχει πυρετό, ωστόσο «νιώθει καλά», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.


 


Kontranews.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X