Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η γερμανική οικονομία!
Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η γερμανική οικονομία!  thumbnail

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η γερμανική οικονομία!

Τέσσερα οικονομικά ινσιτούτα προειδοποιούν τη Μέρκελ για τον κίνδυνο ύφεσης στη Γερμανία, ενώ υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη.


Η γερμανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, καθώς οι εξαγωγές στην Κίνα και τη Ρωσία υποχωρούν και οι εγχώριες πολιτικές της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ συγκρατούν την ανάπτυξη, όπως αποκαλύπτει η έκθεση τεσσάρων οικονομικών ινστιτούτων.


Τα ινστιτούτα DIW, IWH, IfO και RWI, υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη το 2014 στο 1,3% από 1,9% τον Απρίλιο. Η οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, καταγράφει μηδενική ανάπτυξη το τρίτο και αναμένεται να αναπτυχθεί 0,1% το τέταρτο, σύμφωνα με το outlook.


Oι συγκρούσεις στην Ουκρανία και η αδύναμη ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα συνέβαλαν σε ένα “σημαντικό πάγωμα” του outlook, αναφέρει η έκθεση. “Το οutlook της οικονομίας πλήττεται ακόμη από την οικονομική πολιτική”, που ακολουθεί η Mέρκελ, όπως ο εθνικός κατώτατος μισθός που εισήχθη φέτος. Οι οικονομολόγοι απευθύνουν έκκληση στη Μέρκελ να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες για τις υποδομές.


Οι εν λόγω προβλέψεις, που δημοσιεύονται δύο φορές το χρόνο, συνοδεύονται από μία σειρά ενδείξεων ότι η εμμονή της Μέρκελ με τη δημοσιονομική εξυγίανση και την προώθηση των εξαγωγών αδυνατεί να εξασφαλίσει την προβλεπόμενη ανάπτυξη, καθώς οι βασικές ξένες αγορές για τα γερμανικά προϊόντα παραπαίουν. Η ευθύνη αποδίδεται κατά ένα μέρος στα εμπόδια, που θέτει η Μέρκελ στις επιχειρήσεις


Παράλληλα όπως γράφει το Εθνος,η Γαλλία μοιάζει να είναι ο "ασθενής" της Ευρώπης, αλλά τα προβλήματα της Γερμανίας είναι πιο βαθιά και πηγάζουν από το μερκαντιλιστικό δόγμα, την "αγιοποίηση" της λιτότητας για τη λιτότητα και τη διαβρωτική ψυχολογία του γηράσκοντος πληθυσμού. […] Η Γερμανία πρέπει να κινηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή. Αυτήν τη στιγμή απολαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ενός ιδιαίτερα ισχυρού δημογραφικού παράγοντα, που σύντομα θα αντιστραφεί.


Η Εκθεση της Κομισιόν για τη γήρανση του πληθυσμού αναφέρει ότι το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 200.000 αυτήν τη δεκαετία. Ο λόγος συνταξιούχων-εργαζομένων θα εκτιναχθεί από 31% το 2010 στο 36% το 2020, 41% το 2025, 48% το 2030 και 57% το 2045, κάτι που ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία. Πρόκειται για σοβαρή αποτυχία πολιτικής των περασμένων δεκαετιών.


Η φορολογική πολιτική και οι κοινωνικές δομές ενθάρρυναν τη μείωση των γεννήσεων. Η απουσία επενδύσεων ενέτεινε το σφάλμα. Σε πέντε χρόνια θα γίνει προφανές ότι η Γερμανία έχει σοβαρό πρόβλημα και ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν θα τη σώσει. Σε 10 χρόνια η Γαλλία θα είναι η κυρίαρχη δύναμη στην ηπειρωτική Ευρώπη.


 


Κontranews, Eθνος

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X