Αρχική / Υγεία / Γαστρεντερολογία / Έχω αίμα στα κόπρανα. Μήπως έχω καρκίνο;
Έχω αίμα στα κόπρανα. Μήπως έχω καρκίνο; thumbnail

Κατερίνα, 48 ετών

Έχω αίμα στα κόπρανα. Μήπως έχω καρκίνο;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Κατερίνα Π. 
καλησπέρα σας είμαι 48 χρονών και εδώ και 20 μέρες όταν ενεργούμε βγάζω μαζί με τα κόπρανα μικρά κομματάκια σαν μύξες με αίμα δεν έχω δοιαρριες και δεν είμαι δυσκοίλια και φοβάμαι ότι έχω καρκίνο στο έντερο έχω κλείσει ραντεβού με γαστρεντερολόγο τέλος νοεμβρίου μέχρι τότε όμως έχω πανικοβληθείΑπαντάει ο γαστρεντερολόγος Απόστολος Πουλάκης 

 
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα το κάνατε ήδη και ήταν να μην αγνοήσετε ή υποβαθμίσετε τα συμπτώματά σας και να κλείσετε ραντεβού με τον ειδικό γιατρό. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η πρώτη σκέψη που πέρνα από το μυαλό όλων των ανθρώπων αλλά δεν είναι η μόνη πιθανή αιτία που συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση για την περίπτωσή σας. Η φλεγμονώδης κολίτιδα (συνήθως ελκώδης, ακόμη και χωρίς διάρροιες), η μικροβιακή, η μικροσκοπική ακόμη και η νόσος του ευερέθιστου εντέρου παραμένουν πιθανά, κλινικά σενάρια.

Δεν έχω αρκετές πληροφορίες για να πω περισσότερα (όπως διάρκεια, χρόνος έναρξης, οικογενειακό ιστορικό, συνοδά συμπτώματα, εργαστηριακές εξετάσεις κ.α). Όπως και να’χει όμως τα ερωτήματα θα απαντηθούν σύντομα με τη βοήθεια της ενδοσκόπησης και πιθανόν των βιοψιών.  
 


 


Διαβάστε σχετικό άρθρο του boro.gr


 


Το αίμα στα κόπρανα δυνατόν να εμφανισθεί με τις εξής μορφές: • -Στο χαρτί της τουαλέτας μετά το σκούπισμα

 • -Στην τουαλέτα μετά την αφόδευση

 • -Στην επιφάνεια ή μέσα στα κόπρανα


Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αιματηρές κενώσεις έχουν χρώμα μαύρο σαν πίσσα και δεν εμφανίζονται ως κόκκινο αίμα επάνω στα κόπρανα. Τα κόπρανα που έχουν χρώμα μαύρο σαν πίσσα συνήθως υποδηλώνουν αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό.


Τι προκαλεί την παρουσία αίματος στα κόπρανα;


Οι 2 πιο συχνές αιτίες παρουσίας αίματος στα κόπρανα συνήθως δεν είναι σοβαρές: 1. -Αιμορροΐδες, δηλαδή διάταση των αιμοφόρων αγγείων του πρωκτού. Συνοδεύονται από πόνο ή φαγούρα.

 2. -Ραγάδες πρωκτού, δηλαδή σχίσιμο του δέρματος του πρωκτού.


Ορισμένες φορές όμως η παρουσία αίματος στα κόπρανα δυνατόν να οφείλεται σε σοβαρότερη αιτία που πρέπει να αποκλεισθεί (καρκίνος, φλεγμονή, ή άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος).


Τι άλλα συμπτώματα να προσέξω;


Τα παρακάτω συμπτώματα ενδεχομένως να κρύβουν κάτι σοβαρότερο: • -Φαγούρα ή πόνος στον πρωκτό

 • -Αίσθημα σχισίματος ή καψίματος κατά την αφόδευση

 • -Πυρετός, απώλεια βάρους, έντονη εφίδρωση την νύχτα

 • -Διάρροια

 • -Τεινεσμός (δηλαδή όταν νιώθετε ότι θέλετε να αφοδεύσετε αλλά δεν μπορείτε)

 • -Πόνος στην κοιλιά

 • -Μαύρες ή σκούρες κόκκινες (βυσσινί) κενώσεις

 • -Εναλλαγή κενώσεων (σκληρές-υδαρείς)

 • -Αιμορραγία που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή υποτροπιάζει


 


Πότε θα πρέπει να απευθυνθώ σε γαστρεντερολόγο;


Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν κρύβουν κάτι κακό. Όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθύνεστε στον γαστρεντερολόγο σε όλες τις περιπτώσεις που αντιληφθείτε αίμα στα κόπρανα.


Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις;


Ο γαστρεντερολόγος σας θα κρίνει εάν χρειάζονται ειδικές εξετάσεις, αφού λάβει καλό ιστορικό και σας εξετάσει κλινικά. Ενδεχομένως να απαιτηθούν ειδικές εξετάσεις όπως δακτυλική εξέταση του ορθού, ορθοσκόπηση, ή κολοσκόπηση(κολονοσκόπηση). 


Εφόσον απαιτηθεί κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση), θα σας χορηγηθεί ενδοφλεβίως φάρμακο (μέθη) για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ή να κοιμηθείτε. Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος-ενδοσκόπος θα εισαγάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα στον πρωκτό σας και θα τον προωθήσει έως το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου που λέγεται τυφλό (δεξιά κάτω κοιλιά). Ο σωλήνας διαθέτει κάμερα που συνδέεται σε οθόνη ώστε να γίνει έλεγχος στο εσωτερικό του παχέος εντέρου σας που θα εντοπίσει την εστία της αιμορραγίας.


Πώς θα σταματήσει η αιμορραγία;


Η θεραπεία της αιμορραγίας του παχέος εντέρου εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Εάν πρόκειται για αιμορροΐδες, υπάρχουν αλοιφές και χάπια που ελέγχουν τον πόνο, την αιμορραγία και την φαγούρα. Εάν πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, ο γαστρεντερολόγος σας θα σας δώσει πληροφορίες τι πρέπει να κάνετε.


Πώς προλαμβάνεται η αιμορραγία από το παχύ έντερο;


Αν έχετε αιμορροΐδες, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να κάνετε αιματηρές κενώσεις πίνοντας πολύ νερό και καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. 


Ορισμένες τροφές όπως τα παντζάρια χρωματίζουν τα κόπρανα βυσσινί, ενώ η λήψη συμπληρώματος σιδήρου από το στόμα χρωματίζει τα κόπρανα μαύρα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X