Κάθε κρέας και η μαρινάδα του

<div class="short_text italic cf">
<p><span class="thirtyfive">Α</span>ν και η επιλογή µαρινάδας είναι θέµα φαντασίας και προσωπικού γούστου, φαίνεται πως κάθε κρέας «παντρεύεται» καλύτερα µε ορισµένα υλικά, που αναδεικνύουν το χαρακτήρα του. </p>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="bittersweet"><strong>Χοιρινό</strong></span></p>
<p><em>Μεσογειακά μυρωδικά, γλυκόξινα μείγματα </em></p>
<ul>
<li>Το χοιρινό αγαπά τα μεσογειακά μυρωδικά, όπως <strong>ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, δεντρολίβανο, βασιλικό, φασκόμηλο.</strong>Επιλέγουμε ένα από αυτά, για να δώσουμε σαφή αρωματικό χαρακτήρα. Αναμειγνύουμε με λάδι και λεμόνι ή λευκό κρασί ή τριμμένο κρεμμύδι. </li>
<li>Για <strong>γλυκόξινο</strong> μαρινάρισμα που ταιριάζει στο χοιρινό, βάζουμε γλυκό κόκκινο ή μπρούσκο κρασί, μέλι και  πορτοκάλι, συνδυάζοντάς τα άφοβα μεταξύ τους και προσθέτοντας κάποιο ταιριαστό μπαχαρικό, όπως πάπρικα απλή ή καπνιστή, τζίντζερ, σουμάκι, κάρδαμο ή κόλιανδρο και σκόρδο κατά βούληση.</li>
<li>Ταιριάζουν και πιο <strong>τολμηρές μαρινάδες</strong>, όπως μπίρα με κόλιανδρο, ρούμι με μαύρη ζάχαρη και πιπέρι ή καλή κέτσαπ με ταμπάσκο και μέλι (για ένα κλασικό ΒΒQ αποτέλεσμα).</li>
</ul>
<hr />
<p><span class="bittersweet"><strong>Μοσχάρι</strong></span></p>
<p><em>Λίγα και καλά</em></p>
<ul>
<li>Λίγα μυρωδικά αναδεικνύουν ένα καλής ποιότητας μοσχαράκι, γάλακτος ή μη, καλοθρεμμένο (όπως είναι τα βιολογικά) και καλοσιτεμένο, δίχως να το επισκιάσουν. Η<strong>ρίγανη και το θυμάρι</strong> τα πάνε μια χαρά μαζί του, ενώ, αν επιλέξουμε τα πιο «δυνατά» <strong>δεντρολίβανο και φασκόμηλο</strong>, χρειάζεται μέτρο στις ποσότητες. </li>
<li>Σίγουρα δένει τέλεια με ανάμεικτα <strong>πιπέρια</strong> κάθε χρώματος, με <strong>κεδροκούκουτσα</strong> και με <strong>μπαχάρι</strong>, για τον δυναμικό τους χαρακτήρα. Αν έχουμε ένα στεγνό κομμάτι, του δίνουμε την απαραίτητη υγρασία και άρωμα με <strong>Μαυροδάφνη, κονιάκ ή μαύρη μπίρα</strong> και ένα από τα προαναφερθέντα μυρωδικά. Προσοχή στο σκόρδο, γιατί είναι ισοπεδωτικό.</li>
</ul>
<hr />
<p><span class="bittersweet"><strong>Κοτόπουλο</strong></span></p>
<p><em>Εντονα μπαχαρικά, ευφάνταστα αρτύματα</em></p>
<ul>
<li>Το κάπως άτονο ψαχνό του κοτόπουλου μαρινάρεται εξαιρετικά σε <strong>γιαούρτι, μουστάρδα, σάλτσα σόγιας και χυμούς εσπεριδοειδών</strong>, στο καθένα ξεχωριστά ή σε συνδυασμούς τους κατά βούληση. </li>
<li>Εντυπωσιακό αποτέλεσμα έχει το μαρινάρισμα με τριμμένες φρέσκες <strong>ντομάτες</strong> ή/και πελτέ, ενώ μια χαρά τα πάει με χυμούς και ξύσματα εσπεριδοειδών και το λευκό κρασί. </li>
<li>Από μυρωδικά ταιριάζουν τα πιο «δροσερά», όπως <strong>δυόσμος, μέντα, βασιλικός, μάραθος ή άνηθος και ρίγανη</strong>, σε συνδυασμούς το πολύ μέχρι δύο εξ αυτών με λίγο λευκό κρασί, γιαούρτι ή τριμμένη ντομάτα. </li>
<li>Από <strong>μπαχαρικά</strong>, αγαπά τα κίτρινα (κουρκουμάς, κάρι), σκέτα ή ανακατεμένα με γιαούρτι. Το ίδιο θαυμάσια του ταιριάζουν ο κόλιανδρος, το κύμινο και ο μαραθόσπορος. </li>
</ul>
<hr />
<p><span class="bittersweet"><strong>Αρνάκι</strong></span></p>
<p><em>Μυρωδικά του βουνού και ματιές στην Ανατολή</em></p>
<ul>
<li>Οσοι αγαπούν τη μυρωδιά του δεν επιδιώκουν να την καλύψουν, αλλά συχνά μια μαρινάδα με <strong>γιαούρτι</strong> την απαλύνει χωρίς να την εξαφανίζει. </li>
<li>Υλικά που δαμάζουν τον έντονο χαρακτήρα του είναι το<strong>σκόρδο, ο χυμός λεμονιού, το ξίδι και η μουστάρδα. </strong></li>
<li>Το ίδιο αποτέλεσμα δίνουν και τα δυνατά μυρωδικά, με κυρίαρχο το <strong>δεντρολίβανο</strong>, αν και εξαιρετικά ταιριάζουν επίσης η <strong>ρίγανη, ο δυόσμος, η μαντζουράνα και η δάφνη</strong>. </li>
<li>Στην Ανατολή, το αρνάκι συνδυάζεται με δυνατά μπαχαρικά, συνήθως σε σύνθετους συνδυασμούς: <strong>κουρκουμάς, κάρι, σκόνη μουστάρδας, κύμινο, κανέλα</strong>, τα οποία αρωματίζουν αποτελεσματικά αναμεμειγμένα συνήθως με γιαούρτι. </li>
<li>Θαυμάσιος συνδυασμός:<strong> δεντρολίβανο ή ρίγανη, ξίδι και σκόρδο</strong>.</li>
<li>Το πρόβειο κρέας το μαρινάρουμε άφοβα σε «δυνατά» υλικά, όπως κρασόξιδο ή λεμονοχυμό, τα οποία συνδυάζουμε με σκόρδο και μυρωδικά, όπως δεντρολίβανο ή δάφνη. Εξίσου έντονα και τα ταιριαστά μπαχαρικά: κεδροκούκουτσα, μπούκοβο, κανέλα, κουρκουμάς, ανάμεικτα πιπέρια. </li>
</ul>
<p>Του <a class="authorName" href="http://www.gastronomos.gr/syntaktis/2/Aggelos-Rentoulas">Ά</a>γγελου Ρεντούλα </p>
</div>

Σχετικά άρθρα